3.3 C
București
13 februarie, 2025

Motivare în Dosarul Nordis – Prin modalitatea de comitere a faptelor, se denotă o totală lipsă de respect şi de teamă faţă de repercusiunile legale derivate din comiterea acestora, inculpaţii acţionând cu o îndrăzneală absolut deosebită

13 februarie 2025, 15:26

Curtea de Apel Bucureşti a motivat decizia în cazul arestărilor preventive în Dosarul Nordis, reţinând că persoanele respective, printre care Laura Vicol şi Valentin Ciorbă, au arătat ”o totală lipsă de respect şi de teamă faţă de repercusiunile legale derivate din comiterea acestora” şi a menţionat că acestea au acţionat ”cu o îndrăzneală absolut deosebită”.

Curtea de Apel Bucureşti a transmis, joi, la solicitarea Agenţiei de presă News.ro, motivarea deciziei de arestare preventivă a mai multor persoane în Dosarul Nordis.

”Cât priveşte starea de pericol pentru ordinea publică, se impune a se preciza că, potrivit jurisprudenţei C.E.D.O., aceasta trebuie înţeleasă într-un sens mai larg, prin prisma reacţiei colective faţă de o anumită stare de fapt, reacţie care ar putea produce perturbări la nivelul disciplinei publice, al respectului faţă de lege, stimulând temerea că împotriva unor fapte de corupţie comise de persoane cu pregătire superioară, organele statului nu acţionează cu fermitate şi nu sancţionează corespunzător un asemenea comportament ilicit”, se arată în movitare.

Instanţa mai consideră că, analizând motivul privitor la prezervarea ordinii publice, Curtea Europeană admite că, prin reacţia publicului la săvârşirea lor, anumite infracţiuni (precum cele de faţă) ”pot suscita o tulburare socială de natură să justifice o detenţie provizorie, cel puţin pe o perioadă de timp”.

Curtea de Apel Bucureşti a mai constatat că faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii ”sunt de natură să provoace o puternică rezonanţă în cadrul societăţii, dat fiind domeniul de activitate în care s-a plasat contextul infracţional, măsura arestării preventive fiind necesară pentru buna desfăşurare a procesului penal”.

Instanţa mai notează faptul că o persoană cercetată în acest dosar ”a avut un rol deosebit de important în promovarea proiectelor şi inducerea în eroare a clienţilor cu ocazia negocierii, încheierii şi executării contractelor şi a fost principalul comunicator public, deformând de cele mai multe ori realitatea afacerii pe care o promova prin oferirea de informaţii false, inexacte sau pur şi simplu prin omisiune, fiind indicat de mare parte dintre clienţi ca persoană cu care s-a interacţionat în cadrul negocierii şi executării antecontractelor/contractelor de vânzare-cumpărare, şi care i-ar fi indus în eroare prin diverse modalităţi”.

Curtea de Apel Bucureşti susţine că în acest dosar trebuie luată măsura arestării preventiv deoarece persoanele implicate au comis fapte grave.

”Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii apreciază că, în contextul dat (gravitatea extrem de ridicată a infracţiunilor, contribuţia pe care inculpaţii şi-ar fi adus-o în concret, cuantumul ridicat al prejudiciului), alegerea măsurii preventive împotriva persoanelor faţă de care sunt indicii rezonabile că au comis astfel de fapte grave trebuie să reflecte şi mesajul social transmis prin intermediul justiţiei, situaţie care impune luarea unor măsuri drastice – în speţă, dispunerea măsurii arestării preventive”, a menţionat sursa citată.

Instanţa susţine că lăsarea în libertate a persoanelor implicate ar încuraja şi pe alţii să comită fapte similiare.

”Totodată, în cazul inculpaţilor menţionaţi, faţă de gravitatea deosebită a infracţiunilor de care sunt acuzaţi, s-ar putea crea o stare de temere că împotriva celor implicaţi în comiterea unor astfel de infracţiuni, organele judiciare ale statului nu acţionează eficient şi prompt, ceea ce ar fi de natură să încurajeze alte persoane să comită fapte similare, fiind de natură în acelaşi timp să inducă o stare de insecuritate în rândul cetăţenilor, cu atât mai mult cu cât presupusele activităţi ilicite ale grupului NORDIS au fost intens dezbătute public în ultima perioadă, iar numărul păgubiţilor este deosebit de ridicat. Este evident că inculpaţii nu au niciun fel de respect pentru orice normă legală sau consideraţie pentru obstacolele care apar în calea lor, neavând nicio problemă în a săvârşi infracţiuni grave fără nicio teamă pentru repercusiunile ce vor decurge din comiterea acestor fapte”, se mai precizează în motivare.

Curtea de Apel Bucureşti a mai precizat că persoanele cercetate în dosarul Nordis au acţionat cu ”îndrăzneală absolut deosebită”.

”Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii apreciază astfel că, prin modalitatea de comitere a faptelor, se denotă o totală lipsă de respect şi de teamă faţă de repercusiunile legale derivate din comiterea acestora, inculpaţii acţionând cu o îndrăzneală absolut deosebită.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii subliniază că, prin jurisprudenţa sa, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reţinut că este acceptat că, prin gravitatea lor deosebită şi prin reacţia publicului la săvârşirea lor, anumite infracţiuni pot genera tulburări sociale care să justifice arestarea preventivă, cel puţin o anumită perioadă de timp”, se mai arată în motivare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) judecă, joi, 13 februarie, apelurile în cazul inculpaţilor din Dosarul Nordis, între care Laura Vicol, fost parlamentar PSD, şi soţul său, Vladimir Ciorbă.

Măsurile preventive dispuse de Curtea de Apel Bucureşti au fost contestate de nouă dintre cei 11 inculpaţi din dosar, cinci dintre aceştia fiind arestaţi preventiv, trei în arest la domiciliu şi trei aflaţi sub control judiciar. La rândul său, DIICOT, care a cerut arestarea preventivă a întregului lot de 11 inculpaţi, a contestat măsurile preventive dispuse de instanţă în cazul celor şase aflaţi în arest la domiciliu sau sub control judiciar.

Sursa: https://www.news.ro/justitie/motivare-dosarul-nordis-modalitatea-comitere-faptelor-denota-totala-lipsa-respect-teama-fata-repercusiunile-legale-derivate-comiterea-acestora-inculpatii-actionand-indrazneala-absolut-deosebita-1922402613002025021521932844

Ultimă oră

Același autor