31 C
București
14 iulie, 2024

Mons. Miguel Maury Buendía, decanul corpului diplomatic, și-a încheiat misiunea în România

14 apr 2023, 15:56

Miguel Maury Buendia

Ambasadorul Vaticanului la București și-a încheiat misiunea în România. Monseniorul Miguel Maury Buendía, Arhiepiscop titular de Italica, a fost numit de Papa Francisc în funcția de nunțiu apostolic în Marea Britanie.

Miguel Maury Buendía, Arhiepiscop titular de Italica și-a încheiat misiunea diplomatică în România și Republica Moldova, începută la 5 decembrie 2015, și respectiv în 25 ianuarie 2016.

E.S. Mons. Miguel Maury Buendía a fost şi decanul corpului diplomatic acreditat la noi în ţară, după o veche tradiţie conform căreia această demnitate îi revine reprezentantului Sfântului Scaun în România.

În timpul misiunii sale diplomatice în România, E.S. Mons. Miguel Maury Buendía s-a îngrijit de numirea mai multor episcopi catolici și a coordonat realizarea Vizitei Apostolice a Sfântului Părinte Papa Francisc în țara noastră, desfășurată în perioada 31 mai – 2 iunie 2019.

Pe 22 decembrie 2020, E.S. Mons. Miguel Maury Buendía a fost decorat de Președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Mare Cruce” în semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită avută la dezvoltarea și aprofundarea relațiilor pe multiple planuri dintre România și Sfântul Scaun și pentru susținerea dialogului interconfesional.

În data de 23 aprilie 2023, la ora 10:30, E.S. Mons. Miguel Maury Buendía va celebra Sfânta Liturghie în Catedrala Sfântul Iosif, prin care își va lua rămas bun de la comunitatea catolică din București.

Mons. Miguel Maury Buendía s-a născut la Madrid, în Spania, la 19 noiembrie 1955. A fost hirotonit preot la 26 iunie 1980 şi încardinat în Arhidieceza de Madrid. A obţinut licenţa în Teologie Dogmatică la Universitatea din Salamanca (1985) şi doctoratul în Drept Canonic la Universitatea Pontificală San Tommaso, din Roma (1987).

A intrat în Serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în iulie 1987, activând ulterior ca secretar la Nunţiaturile Apostolice din Ruanda, Uganda, Maroc şi Nicaragua (1987-1996), consilier la cele din Egipt, Slovacia, Macedonia şi Irlanda (1996-2004), iar din 2004 a lucrat în Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun, în Secțiunea pentru Relațiile cu statele. În 2008 a fost numit Arhiepiscop titular de Italica și Nunțiu apostolic în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, și consacrat episcop în iunie același an, în Bazilica Santa Maria Maggiore, din Roma.

Nunţiatura Apostolică este reprezentanţa diplomatică a Sfântului Scaun pe lângă un stat. Din Nunţiatura Apostolică fac parte Nunţiul Apostolic, care conduce reprezentanţa diplomatică, şi colaboratorii săi, consilierii şi secretarii Nunţiaturii. Toţi aceştia fac parte din corpul diplomatic acreditat de Sfântul Scaun pe lângă un stat.

Primele documente istorice care atestă relaţii între România şi Sfântul Scaun datează din Evul Mediu, însă primul Concordat cu Vaticanul, care reglementează raporturile bilaterale, a fost semnat abia la 10 mai 1927, la Roma, şi ratificat de Parlamentul României la 29 mai 1929. În 1948, prin Decretul nr. 151 din 17 iulie, Concordatul a fost denunţat unilateral de către autorităţile de la Bucureşti, iar la 7 iulie 1950 relaţiile diplomatice cu Vaticanul au fost întrerupte. România şi Vaticanul au reluat relaţiile diplomatice în mai 1990, primul ambasador al României prezentându-şi scrisorile de acreditare la 8 iunie 1993, primul Nunţiu Apostolic în România fiind arhiepiscopul John Bukovsky, a transmis, într-un comunicat Pr. Francisc Ungureanu, Secretar General CER.

14 apr 2023, 16:33

Sursa: https://www.dcnews.ro/mons-miguel-maury-buend-a-decanul-corpului-diplomatic-si-a-incheiat-misiunea-in-romania_912516.html

Ultimă oră

Același autor