28 C
București
23 iunie, 2024

Miniştrii Apărării şi de Externe, la prima conferinţă despre securitatea la Marea Neagră ca parte a Platformei Internaţionale Crimeea/ Se va discuta o posibilă strategie de răspuns la provocări şi ameninţări, precum şi viitorul securităţii în regiune

astăzi, 17:22

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, vor participa, joi, la prima conferinţă despre securitatea la Marea Neagră ca parte a Platformei Internaţionale Crimeea, organizată la Palatul Cercului Militar Naţional din Bucureşti, de România şi Ucraina. Agenda evenimentului include discuţii despre o posibilă strategie de răspuns la provocări şi ameninţări, viitorul securităţii în regiune, războiul informaţional şi atacurile cibernetice.

Potrivit MApN, lucrările conferinţei vor fi deschise, începând cu ora 9.15, de ministrul Angel Tîlvăr, împreună cu Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, cu Dmytro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, şi cu Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării.

”Participanţii vor analiza impactul multidimensional al războiului pe scară largă purtat de Rusia împotriva Ucrainei asupra situaţiei de securitate din Regiunile Mării Negre şi Mării Azov, precum şi alte subiecte de interes. Se va discuta o posibilă strategie de răspuns la provocări şi ameninţări, precum şi viitorul securităţii în regiune, iar problemele legate de războiul informaţional şi atacurile cibernetice vor fi, de asemenea, pe agenda conferinţei”, arată MApN.

Cei patru miniştri se vor reuni, de la ora 16.00, în cadrul panelului de discuţii cu tema ”Viitoarea configuraţie. Care este viitorul securităţii regionale din regiunile Mării Negre şi Mării Azov? Către o strategie euro-atlantică pentru o regiune stabilă, sigură şi prosperă a Mării Negre”.

Conform sursei citate, agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei a provocat sistemul de securitate din regiunile Mării Negre şi Mării Azov. Pentru a găsi modalităţi eficiente de a răspunde acestor provocări şi de a furniza oportunităţi de dezvoltare durabilă tuturor ţărilor paşnice din aceste regiuni, Ucraina a iniţiat prima conferinţă despre Securitatea la Marea Neagră care este organizată împreună cu România, în zilele de 12 şi13 aprilie, la Bucureşti.

Constituind o premieră, acest eveniment este prima conferinţă dedicată securităţii din regiunile Mării Negre şi Mării Azov, organizată sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

Conferinţa este organizată în comun de Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale din România, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare (Ucraina).

La activitate iau parte miniştri de Externe şi ai Apărării, lideri ai instituţiilor internaţionale, oficiali guvernamentali şi experţi independenţi implicaţi în Platforma Internaţională Crimeea.

Sursa: https://www.news.ro/politic-extern/ministrii-apararii-externe-prima-conferinta-securitatea-marea-neagra-parte-platformei-internationale-crimeea-discuta-posibila-strategie-raspuns-provocari-amenintari-precum-viitorul-securitatii-1922402212342023041721094118

Ultimă oră

Același autor