18.5 C
București
27 mai, 2024

Mexic: arheologii au descoperit tabela de marcaj a unui joc cu mingea al mayaşilor

Arheologii mexicani au descoperit o piatră de mari dimensiuni care a fost folosită de mayaşi pentru a ţine scorul în timpul partidelor de pelota, un popular joc cu mingea din acea perioadă.

Arheologii din Mexic au descoperit o piatră sculptată cu simboluri complicate, despre care se crede că a fost folosită ca tabelă de marcaj pentru pelota, un joc cu mingea practicat de mayaşi. Piatra circulară, cu greutatea de 40 de kilograme, a fost găsită în situl arheologic Chichen Itza şi se crede că are cel puţin 1.200 de ani vechime.

În centrul ei se află doi jucători cu pălării elaborate, înconjuraţi de o scriere hieroglifică. Experţii analizează scrisul pentru a-i descifra mesajul care ar putea conţine indicii despre viaţa mayaşilor.

Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic (INAH) a declarat că piatra constituie o descoperire preţioasă şi neobişnuită.

„Este rar să găseşti o scriere hieroglifică în acest sit mayaş şi chiar mai rar să găseşti un text complet. Acest lucru nu s-a mai întâmplat în ultimii 11 ani”, a explicat arheologul Francisco Pérez Ruiz.

O echipă de experţi, condusă de Santiago Sobrino Fernández, a identificat cele două figuri centrale ca fiind jucători de pelota. Unul poartă o coafură din pene, iar celălalt, probabil adversarul său, are ceea ce se numeşte un „turban de şarpe”.

Pelota este un joc de echipă la care se foloseşte o minge grea. Se crede că are o vechime de 3.000 de ani şi a fost jucat în toată Mesoamerica.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 16:12

astăzi, 16:00

astăzi, 15:58

ieri, 22:18

ieri, 22:10

ieri, 20:30

Sursa: https://www.mediafax.ro/life-inedit/mexic-arheologii-au-descoperit-tabela-de-marcaj-a-unui-joc-cu-mingea-al-mayasilor-21791143

Ultimă oră

Același autor