12.4 C
București
4 mai, 2024

Marea Britanie şi Germania sporesc colaborarea în domeniul apărării, unite în sprijinul Ucrainei

Într-o întâlnire avută miercuri, premierul britanic Rishi Sunak şi cancelarul german Olaf Scholz au convenit asupra unei cooperări mai strânse în domeniul apărării, arătând totodată că Europa trebuie să sprijine Ucraina în războiul cu Rusia cât va fi nevoie.

Sursa foto: Gov.uk

Premierul britanic Rishi Sunak şi cancelarul german Olaf Scholz au convenit miercuri asupra unei cooperări mai strânse în domeniul apărării, ambii afirmând că Europa trebuie să se unească pentru a sprijini Ucraina împotriva Rusiei atât timp cât va fi nevoie.

Liderul britanic a salutat legăturile mai strânse cu Germania la o zi după ce a anunţat că va creşte cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB pe an până în 2030, în ceea ce a spus că este o provocare pentru alte ţări europene să urmeze exemplul, notează Reuters.

Cei doi au anunţat planuri de dezvoltare a sistemelor de artilerie şi au discutat despre colaborarea în proiecte energetice, inclusiv despre investiţii germane în energie.

„Ne-am angajat să oferim un nou cadru pentru cooperarea noastră în domeniul apărării şi oferim o extindere imediată a cooperării noastre industriale”, a declarat Sunak într-o conferinţă de presă, stând alături de Scholz. „Împreună vom continua să acordăm un sprijin neclintit prietenilor noştri ucraineni, atât timp cât va fi nevoie”, a adăugat Sunak.

Întrebat despre faptul că Germania a respins un apel de a livra Kievului rachete de croazieră Taurus, Scholz şi-a motivat decizia spunând că nicio altă ţară nu a livrat atâtea sisteme de apărare ca Germania, dar în privinţa Taurus nu se va răzgândi.

„Poate că îmi pot exprima speranţa că alte ţări care au sisteme Patriot se vor mai uita o dată dacă pot renunţa la unul pentru Ucraina, în mijlocul tuturor celorlalte provocări de securitate”, a spus cancelarul.

Germania a declarat la începutul acestei luni că va furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot şi rachete pentru a o ajuta să respingă atacurile din ce în ce mai frecvente ale Rusiei asupra infrastructurii energetice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Sursa: https://www.mediafax.ro/externe/marea-britanie-si-germania-sporesc-colaborarea-in-domeniul-apararii-unite-in-sprijinul-ucrainei-22354896

Ultimă oră

Același autor