Publicat: 15/12/2024, 13:49
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a reacționat duminică la o serie de noi dezinformări și manipulări care circulă în spațiul public românesc, vizând, în special, măsurile de întărire a capacității de apărare a țării și integrarea acesteia în cadrul Alianței Nord-Atlantice (NATO).
Autoritățile române subliniază că aceste încercări de discreditare nu fac altceva decât să răspândească teme false, menite să slăbească încrederea populației în instituțiile de securitate și apărare ale statului.
Într-o postare oficială, MApN a precizat că, în ultima perioadă, au apărut tot mai multe informații eronate care sugerează că anumite proiecte legislative ar pune în pericol suveranitatea națională.
Ministerul Apărării Naţionale reiterează faptul că, în ultima vreme, s-au înmulțit acțiunile de dezinformare și manipulare răspândite în spațiul public românesc, prin care se încearcă discreditarea acțiunilor de întărire a capacității de apărare și de reacție în fața oricăror forme de agresiune luate la nivel național ori împreună cu aliații din NATO. Este cât se poate de evident că apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri.
Securitatea națională garantată de NATO
Printre acestea, se regăsește ideea falsă că Legea privind controlul utilizării spațiului aerian național, care prevede integrarea acestuia în spațiul aerian NATO, ar constitui un act de trădare a intereselor României. Ministerul a respins categoric această interpretare, subliniind că gestionarea comună a spațiului aerian al statelor membre NATO este o practică standard, menită să întărească apărarea colectivă a Alianței.
Gestionarea în comun a spațiului aerian al țărilor NATO reprezintă un exemplu concret prin care Alianța Nord-Atlantică își îndeplinește în mod eficient principala misiune asumată prin
, aceea a apărării colective împotriva oricăror amenințări și provocări. Spațiul aerian al țărilor NATO este gestionat într-o formă integrată, pentru utilizarea cât mai eficientă a capabilităților defensive aflate permanent la datorie. Aceste măsuri nu diminuează în niciun fel suveranitatea țărilor membre asupra propriilor spații aeriene.
Misiuni NATO în România și în regiunile aliate
În sprijinul acestui punct de vedere, MApN a adus în discuție implicarea României în misiunile NATO de protecție a spațiului aerian. De exemplu, Forțele Aeriene Române au participat în mod repetat la misiuni de poliție aeriană sub comandă NATO, dislocând aeronave și personal în baze aeriene din Lituania și România. În prezent, la Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu, se află dislocat un detașament spaniol, cu aeronave Eurofighter, pentru a sprijini misiunile de poliție aeriană extinsă.
În România, dislocarea de detașamente de forțe aeriene aliate a fost decisă în 2014, la Summit-ul din Țara Galilor, în urma acțiunilor agresive ale Federației Ruse în Ucraina – soldate cu anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea.
Dezinformarea – o amenințare la securitatea națională
Ministerul Apărării Naționale atrage atenția că aceste
sunt parte dintr-o tentativă mai largă de subminare a încrederii în capacitatea instituțiilor naționale de securitate de a-și îndeplini misiunile constituționale.
MApN a subliniat că răspândirea unor informații false despre acțiunile NATO și despre securitatea României are un scop clar: crearea unui climat de panică și scăderea încrederii în structurile de apărare ale statului.
Astfel de dezinformări și manipulări, prin care este atacat cel mai puternic instrument de garantare a acestora, constituie încercări de subminare a suveranității și securității naționale.
CITEȘTE ȘI:
Urmărește Gândul.ro pe
Antena 3
Ce se întâmplă doctore
Stirile Kanal D
Râzi cu lacrimi
Cele mai noi
Economic –
15 Dec, 15:52
Știri externe –
15 Dec, 15:43
Actualitate –
15 Dec, 15:20
Ultima oră
Știri –
15 Dec, 15:07
Video –
15 Dec, 15:03
15 Dec, 14:50