28 C
București
23 iunie, 2024

MAE, recomandări de călătorie pentru români de Paşte

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă românilor ca, înainte de planificarea şi efectuarea unor deplasări, să se documenteze atent cu privire la condiţiile de intrare şi şedere din statul de destinaţie.

În contextul sărbătorilor Pascale şi a minivacanţei de 1 Mai, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reiterează o serie de recomandări adresate şi anterior cetăţenilor români ca, înainte de planificarea şi efectuarea unor deplasări, să se documenteze atent cu privire la condiţiile de intrare şi şedere din statul/statele de tranzit sau destinaţie.

Astfel, românii sunt îndemnaţi să îşi pregătească din timp călătoria, luând în considerare următoarele recomandări cu caracter general:

– Să consulte, anterior deplasării, rubrica „Sfaturi de călătorie” (

) de pe pagina de internet a MAE, unde sunt puse la dispoziţie recomandări generale de călătorie, precum şi informaţii actualizate pentru fiecare stat în parte

– Să se asigure că documentul de călătorie este valabil pe toată durata şederii în străinătate

– Să încheie o asigurare de călătorie

– Să îşi înregistreze prezenţa pe teritoriul statului de destinaţie, la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular

– Să aibă grijă în permanenţă de documentele de călătorie. Este indicat să păstreze documentele şi valorile personale în locuri sigure şi să nu le expună în mod vizibil, inclusiv în autovehicule.

– În cazul pierderii documentelor de călătorie, trebuie să contacteze cea mai apropiată reprezentanţă diplomatică a României în străinătate, pentru a declara pierderea acestora şi solicita eliberarea, în regim de urgenţă, a unor documente de călătorie provizorii.

– În situaţia furtului documentelor de călătorie româneşti, trebuie să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie pentru declararea furtului şi solicitarea eliberării unei adeverinţe în acest sens. Doar în baza declaraţiei de la poliţia locală, reprezentanţa diplomatică a României poate elibera documente temporare de călătorie.

– În cazul cetăţenilor români care se deplasează cu autovehiculul, este obligatoriu să deţină o asigurare internaţională pentru accidente, în termen de valabilitate.

– În cazul în care cetăţenii români călătoresc cu avionul, nu trebuie să îşi lase bagajele nesupravegheate şi nu trebuie să accepte să transporte pachete/bagaje ale altor persoane.

– Este recomandat să îşi rezerve cazarea direct pe pagina hotelului sau pe pagina agenţiilor de turism şi platformelor de rezervări acreditate.

– Este recomandat să evite implicarea în demonstraţii sau manifestări de stradă în statele vizitate.

– Este recomandat să urmărească pagina web a MAE şi paginile de pe conturile de socializare ale Departamentului Consular şi ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României, pentru sfaturi şi alte informaţii utile călătoriei.

Pentru cetăţenii români care călătoresc în sau tranzitează Bulgaria, MAE recomandă luarea în considerare a unor aspecte particulare:

– posibilitatea creşterii timpilor de aşteptare în punctele terestre de trecere a frontierei la efectuarea controalelor specifice, în contextul unui aflux ridicat de turişti în această perioadă. Pentru ieşirea din România, cetăţenii români au la dispoziţie aplicaţia Poliţiei de Frontieră române (

) care oferă informaţii cu privire la timpii de aşteptare în punctele de trecerea a frontierei

– posibilitatea apariţiei unor acţiuni de protest spontane care pot afecta punctele comune de trecere a frontierei şi/sau drumurile şi pot duce la blocarea punctelor de trecere a frontierei.

Pentru cetăţenii români care călătoresc în Grecia, MAE formulează următoarele recomandări:

– posibilitatea creşterii timpilor de aşteptare în punctele terestre de trecere a frontierei la efectuarea controalelor specifice, în contextul unui aflux ridicat de turişti în această perioadă

– să aibă grijă în permanenţă de obiectele personale/documentele de călătorie, în special în zonele aglomerate/punctele turistice intens circulate.

MAE reaminteşte cetăţenilor români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă în străinătate, să contacteze ambasada sau consulatul României cel mai apropiat, prin intermediul telefonului de urgenţă, pentru a putea beneficia de asistenţă consulară de specialitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

astăzi, 23:00

astăzi, 22:38

astăzi, 22:35

astăzi, 19:04

astăzi, 19:03

astăzi, 18:58

astăzi, 21:00

astăzi, 15:57

astăzi, 15:40

astăzi, 15:46

Sursa: https://www.mediafax.ro/externe/mae-recomandari-de-calatorie-pentru-romani-de-paste-21792514

Ultimă oră

Același autor