17 C
București
30 aprilie, 2024

„Iulia. Atunci când viaţa te lasă să alegi”, o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis

astăzi, 16:47

Premiera oficială a spectacolului „Iulia. Atunci când viaţa te lasă să alegi”, regia Mara Oprea, va avea loc în 26 aprilie, de la ora 19.30, la Teatrul Metropolis. Realizat în parteneriat cu UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti, spectacolul este o rescriere de Raluca Cîrciumaru după „Domnişoara Iulia” de August Strindberg.

Pe fundalul unei petreceri aniversare, într-o bucătărie scandinavă modernă, invadată simbolic de vegetaţie, impregnată de nefericirea şi regretele celor care o tranzitează, Iulia se confruntă pentru prima oară cu fragilitatea propriului sine şi cu voinţa implacabilă a celor care îi sunt, în mod egal, angajaţi, prieteni, companie.

„La vremea ei şi mult după ce a fost scrisă, Domnişoara Iulia de August Strindberg şi-a şocat spectatorii: textul vorbeşte despre oameni care îşi acordă libertatea de a face ceva nepermis de societate. Ne-am dorit să o aducem pe Domnişoara Iulia în prezent, pentru a-i renegocia profunzimile şi veridicitatea. Ne-am întrebat ce ar mai putea şoca astăzi, într-o lume în care sensul cuvintelor îşi pierde importanţa; în care comunicăm cu teamă; în care banii dictează sistemul de valori; şi, mai ales, într-o lume care ne facem să ne credem condamnaţi la singurătate. Iulia spune povestea unor oameni care aleargă să îşi justifice existenţa, în încercarea de a-şi proteja identitatea. Conflictul dintre sexe şi dintre clase este o luptă pentru supravieţuire, care devine, paradoxal, o bătălie contra propriei firi”, spune Mara Oprea, regizoarea spectacolului.

Concepută ca o posibilă vivisecţie a relaţiilor interumane de astăzi, spectacolul chestionează o serie de atitudini şi poziţionări faţă de rolul pe care îl acordăm existenţei şi măştilor sociale versus vieţii individuale, dorinţelor personale, momentelor de rătăcire, amăgire şi nebunie, dar şi faţă de responsabilitatea pe care o purtăm pentru cei care ne însoţesc, pentru dinamica instabilă salariat-angajator, pentru acţiunile umane crude, motivate exclusiv financiar care guvernează asupra realităţii contemporane. „Iulia. Atunci când viaţa te lasă să alegi” priveşte direct în abisul deschis de egoismul fără margini al unei tinere exaltate şi privilegiate.

„Rescriind, ne-am propus să avem un dialog cu Strindberg şi cu Iulia lui. Care relaţii rămân relevante după 136 de ani? Ce s-a schimbat, şi cu ce? Dinamicile alunecoase şi aparent mai puţin normative angajat-angajator au luat locul regulilor de fier dintre servitori şi nobili. Obsesia moralizatoare faţă de femei s-a subtilizat atât de tare încât există oameni care nu o mai văd. Adică ne «bucurăm» de o voalare perversă a inegalităţilor, pe care ne-am propus să o accentuăm tot aşa cum o resimţim, aproape negând-o”, spune Raluca Cîrciumaru, dramaturga spectacolului.

Distribuţia spectacolului este formată din actorii Raluca Aprodu (Iulia), Daniel Nuţă (Jean) şi Alina Rotaru (Cristina); scenografia este realizată de Gabi Albu, muzica Luca Rusu, sound design Raw Creatives, lighting design Adrian Luca, asistenţă scenografie Ilinca Gavriliţă, asistenţă regie Andra Vlasin, regie tehnică Vlad Moszojanu.

„Iulia. Atunci când viaţa te lasă să alegi” se joacă în 26 aprilie (premieră oficială), următoarele reprezentaţii fiind programate în datele de 18 şi 31 mai, respectiv 1 iunie. Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Teatrului Metropolis, Str. Mihai Eminescu, nr. 89, deschisă de luni până duminică, între orele 10:00-20:00, sau online, prin accesarea site-ul www.teatrulmetropolis.ro.

Sursa: https://www.news.ro/cultura-media/iulia-atunci-cand-viata-te-lasa-sa-alegi-o-adaptare-la-prezent-a-dramaturgiei-clasice-in-premiera-la-teatrul-metropolis-1922404717562024041621561767

Ultimă oră

Același autor