27.8 C
București
7 mai, 2024

Ion Iliescu REFUZĂ să fie audiat în dosarul MINERIADEI. Fostul președinte al României este pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității

Publicat: 26/04/2024, 18:48

Ion Iliescu, fostul președinte al României, 94 de ani, a refuzat să fie audiat în dosarul Mineriadei, în care este anchetat pentru crime împotriva umanității. Parchetul General dispus deschiderea dosarului Mineriadei, la 34 de ani de la evenimentele sângeroase din Piața Universității, în care sunt acuzați foști lideri politici precum Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu.

În decursul zilei de azi, Parchetul General a dispus începerea urmăririi penale împotriva fostului președinte

, pentru crime împotriva umanității. Procurorii de la Parchetul General au mers vineri la locuința fostului președinte Ion Iliescu pentru a-l audia în

din 13-15 iunie 1990.

„În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorii militari din cadrul Secției parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Iliescu Ion, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecți pasivi secundari), lit. f) (cel puțin 2 subiecți pasivi secundari), lit. g) (cel puțin 1315 subiecți pasivi secundari ), lit. j) (cel puțin 1214 subiecți pasivi secundari ) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal.”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ion Iliescu a fost pus sub acuzare în

pentru a doua oară, la 34 de ani distanță de la momentul în care i-a chemat pe minerii din Valea Jiului în București pentru a alunga violent miile de oameni care manifestau în Piața Universității. Patru oameni au fost împușcați mortal și alți 1400 au fost răniți.

Anchetatorii au mers acasă la fostul președinte pentru a-i aduce la cunoștință acuzațiile de infracțiuni contra umanității.

Atât procurorii, cât și avocatul au preferat să stea departe de ochii lumii, dar și ai presei și au folosit intrări laterale pentru a ajunge la fostul președinte. Câteva minute a durat întreaga procedură. Fostul președinte nu a dorit să fie audiat în acest moment al anchetei, Ion Iliescu și recunoaște puțin.

Infracțiuni contra umanității este acuzația oficială, pedepsită prin codul penal cu închisoare între 15 și 20 și 5 de ani sau chiar cu detenție pe viață. Procurorii spun că în zilele de 11-13/06/1990 autoritățile statului, în frunte cu Ion Iliescu, au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, ca să păstreze puterea.

Patru oameni au murit prin împușcare, iar alți 1400 au fost răniți, potrivit documentelor din dosar. Prezenți în fața vilei din Primăverii, la sosirea procurorilor, au fost și cei care, acum 34 de ani, au luptat la mineriadă și care au reclamat tergiversare a dosarului, care a fost reluat de la zero la 34 de ani. Nu mai avem încredere într-o justiție care, în toată această perioadă i s-au s-au ocupat să protejeze torționarii și nicidecum să apere victimele. Sub acuzare au fost puși aliații principali de la acea vreme ai fostului șef de stat, Petre Roman. Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Virgil Măgureanu și Miron Cosma sunt cercetați și ei pentru infracțiuni contraumanității.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe

Ce se întâmplă doctore

Stirile Kanal D

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Economic –

26 Apr, 20:05

Știri politice –

26 Apr, 20:00

26 Apr, 19:38

Ultima oră

Actualitate –

26 Apr, 19:27

26 Apr, 19:26

Sursa: https://www.gandul.ro/actualitate/ion-iliescu-refuza-sa-fie-audiat-in-dosarul-mineriadei-fostul-presedinte-al-romaniei-este-pus-sub-acuzare-pentru-crime-impotriva-umanitatii-20195772

Ultimă oră

Același autor