26.4 C
București
6 mai, 2024

Ion Iliescu, audiat de procurori, la domiciliu, în dosarul mineriadei

Ion Iliescu a fost audiat, în această dimineață, la domiciliu, în dosarul mineriadei.

Procurorii au ajuns la locuința fostului președinte, după ce acesta a transmis că nu se poate deplasa la Parchet, având 94 de ani. Aceștia au ales însă o intrare laterală, pentru a nu fi observați de jurnaliști.

Ieri au fost puşi oficial sub acuzare fostul premier

, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, dar şi fostul director al SRI, Virgil Măgureanu.

Infracțiunea principală este cea de crime împotriva umanității.

În total, 13 personalități ale anilor 90 sunt vizate de anchetă. 13 persoane, în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu sunt acuzate de procurori în acest dosar de infracțiuni contra umanității, fapte pedepsite cu închisoare pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau, în mod pașnic, opiniile politice în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanță.

Inițial, în iunie 2017, fostul președinte Ion Iliescu și ceilalți inculpați au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității, însă în decembrie 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/ion-iliescu-audiat-domiciliu-mineriada-708056.html

Ultimă oră

Același autor