15.4 C
București
30 aprilie, 2024

Iohannis, la Consiliul European: trebuie să intensificăm şi să urgentăm eforturile coordonate, la nivel european, pe palierul de sprijin militar pentru Ucraina

astăzi, 20:45

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului European, miercuri la Bruxelles, că trebuie intensificate şi urgentate eforturile coordonate la nivel european „pe palierul de sprijin militar” pentru Ucraina.

„Discutăm chestiuni legate de stimularea competitivităţii la nivel european, dar, evident, avem şi o serie de subiecte de actualitate de politică externă care necesită coordonare la nivel european. Acest consiliu informal se ţine la Bruxelles fiindcă Preşedinţia este cea belgiană şi ne-au convocat aici. Referitor la temele externe, vom aborda, evident, Ucraina. Atacurile aeriene ale Rusiei asupra unor obiective civile, dar şi din sectorul energetic ne arată, încă o dată, că trebuie să intensificăm şi să urgentăm eforturile coordonate, la nivel european, pe palierul de sprijin militar”, a afirmat Klaus Iohannis, în conferinţa de presă susţinută, miercuri la Bruxelles.

El a mai spus că „avem în atenţie, sigur, şi situaţia mai amplă din Orientul Mijlociu”.

„Eu voi reitera şi la nivelul Consiliului European condamnarea atacului recent al Iranului asupra Israelului. România este pe deplin solidară cu Israelul şi voi reafirma angajamentul nostru faţă de securitatea şi suveranitatea sa. Contextul geopolitic actual a determinat o reflecţie aprofundată privind relevanţa Uniunii Europene la nivel global, inclusiv din perspectivă economică. În acest sens, mergem, de data aceasta, dincolo de discuţia tradiţională de la reuniunile Consiliului de primăvară privind competitivitatea şi piaţa internă şi discutăm direcţii concrete de acţiune pentru a fi mai eficienţi, mai productivi şi mai competitivi. Sunt soluţii pe care le identificăm pentru a stimula economia europeană şi da, pentru a ridica gradul de bunăstare al cetăţenilor noştri europeni”, a mai spus şeful statului.

„Lansăm astăzi formal procesul de definire a unui nou pact european pentru competitivitate”, a punctat preşedintele Iohannis.

„Ne uităm în primul rând la cum putem îmbunătăţi şi adapta Piaţa Unică, pentru a ne asigura că acest motor al creşterii şi al prosperităţii Uniunii rămâne unul pe deplin funcţional. În linia intereselor României, voi continua să susţin eliminarea obstacolelor de orice fel – legislative sau de liberă circulaţie – pentru cetăţenii şi companiile noastre şi asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabilă sau competiţie sănătoasă în interiorul Uniunii. Evident, remarca despre circulaţia liberă se referă la Schengen”, a mai precizat preşedintele României.

Acesta a mai anunţat că va insista, la Consiliul European asupra unui punct important şi anume „atenţia pe care trebuie să continuăm să o acordăm, la cel mai înalt nivel, sectorului agricol european, care este crucial pentru obiectivele noastre privind competitivitatea”.

„Nu în ultimul rând, vom reveni asupra priorităţilor strategice ale Uniunii post-2024, în exerciţiul de pregătire a ceea ce numim Agenda Strategică a UE pentru perioada 2024-2029. În acest sens, consultările cu unele state membre, pe care le-am găzduit recent împreună cu preşedintele Consiliului European, la Bucureşti, au reprezentat un pas foarte important în această direcţie. Atât pentru început, dacă aveţi întrebări şi, evident, la sfârşit veţi primi un comunicat de la noi în care detaliem finalul tuturor discuţiilor”, a conchis Iohannis.

Sursa: https://www.news.ro/politic-intern/iohannis-la-consiliul-european-trebuie-sa-intensificam-si-sa-urgentam-eforturile-coordonate-la-nivel-european-pe-palierul-de-sprijin-militar-pentru-ucraina-1922404517042024042021562022

Ultimă oră

Același autor