12.2 C
București
24 octombrie, 2024

Guvernul a discutat Planul Fiscal cu Comisia Europeană. Documentul este ținut la secret până după alegeri

Planul fiscal ținut departe de ochii românilor a fost discutat miercuri, neoficial, cu reprezentanții Comisiei Europene, relatează Antena 3 CNN.

Documentul urmează să fie trimis, vineri, la Bruxelles.

Ministerul Finanțelor ar fi trebuit să publice deja acest plan, dar a ales să nu mai facă acest lucru.

În presă s-a speculat că planul include creșteri de taxe începând de anul viitor, aspect care riscă să afecteze scorul electoral al partidelor de la guvernare în perspectiva apropiatelor alegeri prezidențiale și parlamentare.

„Potrivit unor surse guvernamentale, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a avut, miercuri, o nouă discuție cu oficialii de la Comisia Europeană pe tema Planului Fiscal. Planul a fost discutat în ședința de Guvern și va ajunge vineri pe masa Comisiei Europene.

În acest document, România se angajează să își reducă deficitul bugetar în decurs de șapte ani. Sunt prevăzute mai multe măsuri, însă nu toate vor fi prezentate publică. Responsabilii guvernamentali s-au ferit să detalieze, în acest an electoral, taxele și impozitele pe care le vor plăti românii în viitorul apropiat. Discuția va avea loc abia de anul viitor.

Citește și

Recomandare din top articole

Planul Fiscal spune că România va implementa reforma fiscală în acord cu propunerile venite de la Banca Mondială. Iar Banca Mondială a recomandat Guvernului de la București să crească TVA-ul, să treacă la impozitul progresiv, să crească, de asemenea, taxele pe proprietate și să elimine facilitățile fiscale.

Guvernul nu a vorbit însă despre astfel de măsuri. În prezent, există negocieri între Comisia Europeană și Executivul de la București în privința pragului pentru IMM-uri. Este vorba de pragul cifrei de afaceri până la care sunt prevăzute condiții avantajoase de impozitare pentru astfel de companii.

Surse Antena 3 CNN: Guvernul ar fi negociat o reducere progresivă, întinsă pe mai mulți ani, a pragului de impozitare pentru IMM

Inițial, oficialii români spuneau că nu intenționează să coboare acest prag, chiar dacă riscăm din această cauză să pierdem banii europeni. Însă ei au negociat, de fapt, o scădere progresivă: reducerea pragului cifrei de afaceri de la 500.000 euro la 88.500 de euro – valoarea cerută de Comisia Europeană – în decurs de mai mulți ani.

Planul Fiscal vorbește și despre reducerea cheltuielilor statului. Guvernul s-ar fi angajat să elimine privilegiile pentru bugetari, să reducă subvențiile pentru companiile de stat și să recalculeze anual tarifele pe care românii le plătesc pentru serviciile publice, astfel încât acestea să fie la nivelul Uniunii Europene.

Noul guvern format după alegeri va fi cel care va detalia acest plan. Astfel, abia după 1 ianuarie 2025 am putea să știm care vor fi noile taxe pe care le vom plăti”, a relatat Cătălina Mănoiu, corespondent Antena 3 CNN.

Sursa: https://www.antena3.ro/economic/guvernul-a-discutat-planul-fiscal-cu-comisia-europeana-documentul-este-tinut-la-secret-pana-dupa-alegeri-725530.html

Ultimă oră

Același autor