31 C
București
14 iulie, 2024

Guvernul a aprobat fonduri pentru dezvoltarea sistemului naţional anti-grindină

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri obiectivele din acest an ale programului de realizare a sistemului naţional anti-grindină şi fondurile necesare pentru realizarea lor. Astfel, urmează să fie realizate investiţii la nivelul tuturor regiunilor.

Potrivit unui comunicat al Ministerului AGriculturii, fondurile alocate pentru realizarea celei de-a opta etape a programului sunt în valoare de 27 de milioane lei credite bugetare şi 86,65 milioane lei credite de angajament.

Pentru dezvoltarea Sistemului naţional anti-grindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) vor fi realizate investiţii la nivelul tuturor regiunilor, în scopul extinderii sistemului şi al creşterii capacităţii de combatere a căderilor de grindină a celor trei Centre Zonale de Coordonare – din Muntenia, Moldova şi Transilvania. De asemenea, vor fi dezvoltate noi tehnologii de intervenţii active în atmosferă atât pentru combaterea căderilor de grindină, cât şi pentru creşterea de precipitaţii.

Fondurile alocate anul acesta vor finanţa realizarea de studii de fezabilitate pentru înfiinţarea a două unităţi de creştere a precipitaţiilor – una în Muntenia şi una în Moldova, precum şi pentru înfiinţarea a două noi Grupuri de Combatere a căderilor de grindină în zonele Cluj şi Sălaj-Bistriţa.

Totodată, va începe realizarea de noi Puncte de lansare a rachetelor antigrindină în cadrul Grupurilor de Combatere Vânju Mare, Dăbuleni, Olt, Giurgiu, Dâmboviţa-Argeş, Matca, Suceava-Botoşani şi Maramureş.

Ministerul Agriculturii anunţă că anul acesta vor fi realizate activităţi de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, prin proiecte experimentale pentru creşterea şi uniformizarea precipitaţiilor precum şi pentru utilizarea de noi mijloace tehnice, respectiv aviaţie, generatoare terestre şi baloane cu heliu, pentru combaterea fenomenelor meteorologice periculoase.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 17:48

astăzi, 17:46

astăzi, 17:45

Sursa: https://www.mediafax.ro/social/guvernul-a-aprobat-fonduri-pentru-dezvoltarea-sistemului-national-anti-grindina-21791838

Ultimă oră

Același autor