Publicat: 04/11/2024, 21:03
Fuziunea UniCredit-Alpha Bank România a fost parafată luni. Alpha Bank România a fuzionat cu UniCredit Bank România, creând, posibil, al treilea grup bancar din țară din punct de vedere al activelor deținute, au anunțat luni cele două instituții de credit. Contractul a fost parafat după mai mult de un an de la anunțul afacerii. Lombarzii continuă preluările „agresive” pe piața europeană, motiv care a creat o oarecare îngrijorare pe continent, inclusiv în Germania, dar a fost aprobată de Comisia Europeană.
De remarcat, este primul caz de fuziune mascată pe piața financiară românească, toate celelalte bănci care au dispărut din România au fost înghițite cu siglă cu tot. În acest caz, și în atenția clienților, pentru moment antetul va fi modificat subtil. Sigla Alpha va rămâne pe antet, doar cu o singură adăugire, membră a UniCredit.
Actele au fost semnate luni la sediul central al Alpha Bank din București, în prezența acționarilor greci și italieni și a unei cohorte de avocați.
UniCredit S.p.A. („UniCredit”) și Alpha Services and Holdings S.A. („Alpha”) anunță că, după primirea aprobărilor necesare din partea tuturor autorităților relevante și după finalizarea procesului de due diligence, UniCredit a achiziționat de la Alpha International Holdings S.M.S.A., subsidiară deținută 100% de către Alpha, un pachet de acțiuni reprezentând 90,1% din Alpha Bank România S.A. (“Alpha Bank România”) pentru un preț compus din 9.9% din capitalul social al UniCredit Bank S.A. (“UniCredit România”) și (ii) circa 255 milioane euro în numerar.
Tranzacția este parte a parteneriatului strategic dintre UniCredit și Alpha Services and Holdings, anunțat pe 23 octombrie 2023.
Achiziția marchează demararea procesului de integrare treptată a Alpha Bank România în Grupul UniCredit. Ulterior parcurgerii etapelor legale și de autorizare necesare, integrarea se va finaliza cu fuziunea prin absorbție a Alpha Bank România S.A. în cadrul UniCredit Bank S.A., estimată a avea loc în a doua parte a anului 2025.
Fuziunea va aduce laolaltă două bănci complementare, ambele cu relații și expertiză de lungă durată pe piața din România. Experiența UniCredit România și Alpha Bank România, atât în segmentul corporate, cât și în cel de retail, va consolida poziția băncii rezultate, aducând Grupul UniCredit pe locul trei pe piața românească – considerând inclusiv entitățile subsidiare – cu o cotă de piață combinată de aproximativ 12% din punct de vedere al activelor.
Alpha își va păstra prezența de lungă durată pe piața românească, urmând să dețină, după finalizarea fuziunii, o cotă de 9.9% din UniCredit Bank S.A.
UniCredit a desemnat-o pe Antoaneta Curteanu să coordoneze, din poziția de nou Președinte Executiv al Alpha Bank România, procesul de integrare în UniCredit România. Tot din partea UniCredit, Andrei Bratu se va alătura la rândul său Alpha Bank România, în funcția de Vicepreședinte Executiv, coordonând Divizia Wholesale responsabilă cu gestionarea clienților corporate.
Ce ar trebui să știe clienții Alpha Bank după fuziunea cu UniCredit
Modificarea de acționariat a Alpha Bank România nu va aduce schimbări imediate pentru clienții săi , care vor continua să fie deserviți ca și până acum, atât prin intermediul canalelor electronice, cât și în sediile fizice.
Pe măsură ce vor fi parcurse etapele firești ale procesului de integrare, având ca obiectiv principal asigurarea unei tranziții transparente și ușoare pentru toți clienții băncii, toate informațiile necesare sau utile vor fi puse la dispoziția clienților fie pe site-ul UniCredit,
Până la închiderea completă a afacerii (cel mai probabil în a doua jumătate a anului 2024, dacă nu chiar în 2025, ținând cont că mai e nevoie și de aprobările venite din partea autorităților (BNR, Consiliul Concurenței), nu se va întâmpla nimic.
Contractele de credit încheiate rămân la fel, iar termenii și condițiile nu se modifică, au spus surse din industria bancară pentru HotNews.
După ce afacerea va fi complet finalizată, clienții vor fi cel mai probabil notificați individual cu privire la schimbarea entității cu care au semnat creditul, fără ca asta să presupună în mod necesar și schimbarea condițiilor de creditare. Cu alte cuvinte dobânzile și celelalte speze bancare vor rămâne cel mai probabil cele din contract.
Andrea Orcel, CEO al UniCredit : „Acesta este un pas decisiv în parteneriatul nostru strategic cu Alpha, permiţându-ne să ne sporim în continuare prezenţa în ţară în beneficiul clienţilor şi al tuturor părţilor interesate. România are o importanţă strategică în Europa de Est, o regiune în continuă dezvoltare. Cu o bancă mai puternică, eficientă, cu o ofertă de produse inovatoare puse la dispoziţia unei baze mai mari de clienţi, vom putea spori sprijinul acordat persoanelor fizice, IMM-urilor şi comunităţilor locale. Banca rezultată va fi bine poziţionată pentru oportunităţile de creştere de pe piaţă, precum şi pentru dezvoltarea potenţialului tuturor angajaţilor din România şi din întregul Grup”.
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter
Loading …
Urmărește Gândul.ro pe
Antena 3
Ce se întâmplă doctore
Stirile Kanal D
Râzi cu lacrimi
Cele mai noi
Sport –
04 Nov, 22:27
Știri –
04 Nov, 22:23
Auto –
04 Nov, 22:06
Ultima oră
Știri externe –
04 Nov, 21:57
Video –
04 Nov, 21:43
Actualitate –
04 Nov, 21:12
Sursa: https://www.gandul.ro/financiar/fuziunea-unicredit-alpha-bank-romania-a-fost-parafata-20345642