21.3 C
București
18 mai, 2024

Facturi record pentru bucureștenii care au repartitoare. ”Pentru prima dată în istorie, foarte mulți au la întreținere peste 1.000 de lei. E anormal”

Iarna aceasta s-au înregistrat cele mai multe facturi la întreținere cu sume care au depășit 1.000 de lei pe lună

Publicat: 05/05/2024, 10:00

Deși am avut o iarnă extrem de blândă, bucureștenii au plătit la întreținere sume exorbitante. S-a înregistrat și un record: pentru prima dată în ultimii ani, de când scumpirile s-au ținut lanț, au venit cele mai multe facturi cu sume care depășesc 1.000 de lei lunar. Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, spune că au fost și situații în care la un apartament de trei camere s-au plătit și 1.500 de lei numai pentru căldură.

Cei mai afectați au fost locuitorii din blocurile „comuniste”, unde există montate repartitoare pe calorifere.

Radu Opaina spune că facturile la întreținere ar fi trebuit să fie cu 20 la suta mai mici decât iarna trecută, având în vedere temperaturile destul de ridicate pentru sezonul rece. .

Iarna aceasta a fost o adevărată provocare pentru bugetele bucureștenilor, care au avut de plată la întreținere sume astronomice, în special cei care locuiesc în blocuri vechi, construite în perioada comunistă, și care au repartitoare. Deși temperaturile din iarna care a trecut nu au fost foarte scăzute, în mod paradoxal, facturile le-au ușurat considerabil buzunarele locuitorilor Capitalei. Cei mai norocoși au fost bucureștenii din

noi, care au centrale termice.

Mihai Avram, administrator de bloc, a explicat de ce unii oameni au costuri mai mari la întreținere în perioada de iarnă.

”De regulă, întreținerile mari vin la blocurile construite în regimul trecut. Vă dau un exemplu, o familie de trei persoane, în apartament de trei camere, în condițiile în care temperatura în interior era de 19 grade, a plătit întreținere 900 de lei pentru luna noiembrie.

Dacă există un apartament cu două camere în care locuiește o singură persoană, aceasta va fi tentată să oprească căldura în cea de-a doua cameră. Dacă vor fi și alte cazuri de acest gen, blocul nu se va mai încălzi uniform. Dacă o altă persoană încălzește tot apartamentul, se vor încălzi mai întâi pereții reci și va fi un consum mult mai mare. Căldura nu va mai fi distribuită uniform, iar unii vor fi nevoiți să încălzească și suprafața celor care nu o încălzesc.

Pot spune că, anul acest, întreținerile au fost top, în condițiile în care am avut o iarnă blândă. Dacă iarna ar fi fost obișnuită sau geroasă, ca în alți ani, agentul termic furnizat de Termoenergetica nu ar fi fost furnizat la temperaturi optime, cu toate reparațiile care s-au tot făcut în această perioadă”, ne-a spus Mihai Avram.

”Au plătit dublu sau triplu față de cei care nu au repartitoare”

Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR) și fost director al RADET (Termoenergetica în prezent), Radu Opaina, spune că, deși, teoretic, ar fi trebuit să plătim mult mai puțin la întreținere decât anul trecut, s-a întâmplat exact contrariul.

”În principiu,

decât iarna trecută, datorită bunului Dumnezeu, care a făcut să scadă nevoia de încălzire cu vreo 30%. Întreținerea ar fi trebuit să vină cu undeva la 20% mai puțin decât iarna trecută. Teoretic, asta trebuia să se întâmple, practic, în prea puține blocuri s-a respectat teoria.

Principalele cauze sunt supra-costurile în blocurile cu repartitoare, cam 60% plătesc mai mult decât este normal. Acolo unde s-au încălzit normal, au plătit dublu sau triplu față de cei care nu au repartitoare.

Altă cauză o reprezintă gestiunea frauduloasă a firmelor de administrare, în special la blocurile noi, rezidențiale, unde era normal să fie costuri mai mici și costurile sunt foarte mari. Alte cauze sunt neglijența și incompetența președinților de asociație, care, în loc să aplice legea și să respecte prețurile din piață, așa cum sunt ele, le aplică greșit și produc prejudicii prin creșterea întreținerii”, a explicat

Iarna aceasta, facturile au atins un record: a fost sezonul rece în care s-au înregistrat cele mai multe facturi cu sume care au depășit 1.000 de lei pe lună.

”Este un fenomen care a apărut iarna aceasta. Acolo unde

a fost anormal calculată, foarte mulți au depășit pragul de 1.000 de lei, ceea ce, în anii anteriori, nu se întâmpla.

Pentru prima dată în istorie, au apărut foarte mulți cu întreținere de peste 1.000 de lei. Au ajuns să plătească la un apartament de trei camere 1.500 de lei la căldură, ceea ce este anormal și ilegal Asta s-a întâmplat în blocurile cu repartitoare. În blocurile fără repartitoare, lumea este mai liniștită, întreținerile sunt mai acceptabile, nu sunt dispute, nu sunt litigii ”, a spus, pentru Gândul, Radu Opaina.

Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România nu are previziuni optimiste nici în ceea ce privește situația din alte mari orașe ale țării.

”Fenomenul din București se va extinde și la orașele mai mari”, a conchis Radu Opaina.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe

Ce se întâmplă doctore

Stirile Kanal D

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Actualitate –

05 May, 10:31

05 May, 10:13

05 May, 10:06

Ultima oră

Știri –

05 May, 09:27

05 May, 09:24

România Are Viitor –

05 May, 09:00

Sursa: https://www.gandul.ro/actualitate/facturi-record-bucurestenii-repartitoare-intretinere-peste-1000-lei-anormal-ilegal-20198268

Ultimă oră

Același autor