21 C
București
29 aprilie, 2024

EXCLUSIV | VRAJBĂ în industria de Apărare. Lider sindical Nitramonia: „Înainte de toate, să discutăm cine este ASIAA, se erijează în reprezentanți”

Publicat: 21/11/2023, 13:23

Ordonanța de Urgență referitoare la modificarea Legii nr. 296/2023 – privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung – a stârnit „mânia” unei părți a sindicaliștilor din Apărare, aceștia susținând că efectele vor fi dramatice, iar rezultatul va reprezenta, practic, ”falimentul” acestei industrii esențiale pentru România.

Gândul prezintă, în exclusivitate, informații de ultimă oră despre această „furtună sindicalistă” destinată, în teorie, a „salva”

, totul având ca punct de pornire un memorandum transmis de Partidul Social Democrat către Alianţa Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA).

Sindicaliștii, cu excepția celor de la Făgăraș, s-au declarat împotrivă, potrivit informațiilor obținute de Gândul , iar apoi a fost emis un comunicat de presă prin intermediul căruia s-a transmis că vor urma proteste care vor avea ca punct final chiar Bucureștiul, în data de 22 noiembrie.

În alte zone ale țării, protestele au fost declanșate deja, iar „focul mâniei proletare” a ajuns la incandescență în Moreni, Orăştie, Cugir sau Braşov.

Mai mult,

– cei din Federația Unirea – s-au auzit și în data de 16 noiembrie, în timpul protestului din fața Guvernului României al celor de la MERIDIAN, confederație care reunește silvicultori, ceferiști, polițiști locali și polițiști naționali și militari în rezervă.

la adresa acestei ordonanțe de urgență, sindicatele din

nu vorbesc „aceeași limbă”, așa cum cum se spune, iar Lucian Cupu – liderul Sindicatului Liber „Nitramonia ROMPIRO Făgăraş”, de la Fabrica de Pulberi Făgăraș – a explicat, în exclusivitate pentru Gândul , întreaga situație tensionată,

fiind îndreptat către ASIAA. La rândul său, Constantin Bucuroiu, lider ASIAA, a replicat.

O parte a sindicatelor din Apărare: „ Toată industria de apărare este lovită de această Ordonanţă a Austerităţii”

Înainte de toate, trebuie spus că, în linii mari, sindicatele din Apărare cer ca şi acest segment – unul foarte important, de altfel – să fie exceptat de la aplicarea Ordonanţei 296/2023. Un precedent a existat, respectiv exceptarea angajaților de la Căile Ferate Române (CFR) și de la METROREX. Liderii sindicaliștilor au susținut că întreaga industrie de Apărare este afectată, negativ, de ”Ordonanța Austerității”

„Prin adoptarea ordonanței, salariații din industria de Apărare care nu primesc bani de la bugetul de stat nu mai au voie să lucreze ore suplimentare, iar în acest context întreaga industrie de apărare este afectată” , au avertizat sindicaliștii.

Arpad Şuba, liderul de sindicat de la Carfil Braşov SA – producător de tehnică militară, subsidiară ROMARM SA -, în timpul mitingului desfășurat chiar în fața uzinei, spunea că orele suplimentare de lucru sunt absolut necesare, în contextul în care fabrica are foarte multe comenzi în această perioadă.

“ Angajații au mult de lucru şi cer să li se permită să facă ore suplimentare, pentru a putea onora termenele de livrare, în condiţiile în care fabrica are multe comenzi în această perioadă .

Ordonanţa loveşte salariaţii CARFIL. Concret, nu mai au voie să primească tichete de masă şi nu mai au voie să facă ore suplimentare. (…) Toată industria de apărare este lovită de această ordonanţă a austerităţii, în condiţiile în care noi nu avem nicio treabă cu bugetarii, noi nu suntem bugetari, nu primim bani de la bugetul României, salariile noastre nu sunt plătite de la buget.

Arpad Şuba

Noi muncim ca orice societate normală pentru banii pe care îi producem şi ne luăm salariile de acolo ”, spunea liderul de cindicat de la Carfil Brașov SA.

Arpad Șuba: „Asta ar fi singura explicaţie logică”

Mai mult, același lider de sindicat concluziona că o astfel de măsură nu ar avea alt scop decât o ”lovitură” administrată industriei de Apărare a României.

“ Deci măsura este ca să dea în industria de apărare, aceasta este absolut imbecilă, nu are absolut nicio explicaţie logică, decât interese străine , adică noi să nu mai vindem armament în Ucraina. Asta ar fi singura explicaţie logică. Altă explicaţie, de ce să-ţi taie veniturile la bugetul statului, nu există ”, a transmis Arpad Șuba.

În context, trebuie menționat şi faptul că acesta este afiliat la Blocul Naţional Sindical (BNS), care are un reprezentant în actualul guvern, prin persoana domnului Minel Ivaşcu. Acesta a fost persoana desemnată pentru a-i primi pe cei de la Confederaţia “MERIDIAN ” și pentru a le asculta doleanţele.

Totuși, potrivit informațiilor obținute de Gândul , dialogul s-ar fi transformat într-un monolog, iar sindicaliştii au lăsat “jalba”şi au plecat nemulţumiţi după ce solicitaseră „exceptarea industriei de Apărare de la aplicarea Legii 296/26.10.2023”.

Liderul Sindicatului Liber „Nitramonia ROMPIRO Făgăraş” contraatacă

Lucian Cupu – liderul Sindicatului Liber „Nitramonia ROMPIRO Făgăraş” – declară, în exclusivitate pentru Gândul , că trebuie pusă, înainte de toate, o întrebare extrem de importantă referitoare la Alianţa Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA).

Cu toate că ”se erijează” în reprezentantă a industriei de Apărare, ASIAA – spune Lucian Cupu – „nu este afiliată la vreo federație, ori confederație” , nu ar avea ”personalitate juridică” și nici ”statut”.

“ Înainte de toate, trebuie să discutăm despre cine este ASIAA . Văd că majoritatea presei centrale a preluat comunicatele ASIAA, fără a întreba și solicita informații despre această aşa zisă «alianță”. Dacă le-ar fi cerut, ar fi constatat că această alianță nu are personalitate juridică, nu are statut, nu are ales în conformitate cu prevederile legale, nu are acele organe de conducere necesare, respectiv președinte, vicepreședinți, secretari, comisie de cenzori.

De aici încolo, noi discutăm de legitimitatea acțiunilor, de faptul că se erijează în reprezentanții industriei de apărare, și aici fac remarca că nu toate sindicatele fac parte din ASIAA. Alianța aceasta nu este afiliată la vreo federație, ori confederație…. Mai mult chiar, unii dintre cei care se erijează în conducători ai ASIAA au fost dați afară din federațiile în care erau afiliați (a se vedea cazurile sindicatelor de la Moreni și Mija), iar ei, precum niște popi dați afară din BOR, încă mai slujesc…

Ilegal este şi faptul că, în această perioadă, au cerut şi chiar au obţinut întâlniri la CSAT, premierul României, Ministerul Economiei, Romarm. Au cerut acreditări de acces pentru diverse persoane și, culmea, chiar le-au primit! În schimb, acei lideri de sindicat care au respectat legislația, sunt legali constituiți si au reprezentativitate în societățile lor, NU au avut acces – aproape deloc sau foarte greu – la întîlniri de genul celor arătate mai sus ”, acuză liderul de sindicat Lucian Cupu, în exclusivitate pentru Gândul .

Acuma, revenind la subiectul dumneavoastră, acela despre greve; în conjunctura geopolitică, în contextul în care se contestă legea austerității, prin care unele articole ar afecta grav industria de apărare, întreb doar atâta: de ce nu au protestat înainte ca legea sa fie aprobată, promulgată și să producă efecte?

Lucian Cupu – liderul Sindicatului Liber „Nitramonia ROMPIRO Făgăraş”

„N u fac decât să jignească inteligenţa celorlalți lideri din industria de Apărare”

„ Ce au făcut, oare, toţi aceştia, înainte? Nu cumva acel personaj care se erijează în conducătorul ASIAA (n.red. – este vorba despre Constantin Bucuroiu) negocia și trimitea diverselor sindicate din industria de Apărare, expres spre semnare, acel protocol între ASIAA și PSD? Nu cumva aceia care se erijează în conducători ASIAA nu sunt (deja) pensionari, de foarte mulți ani, iar unii chiar se apropie de 70 de ani?! Aceştia sunt lideri de la sfîrşitul anilor `90, deci nu sunt cumva și ei, ori se fac părtași la decăderea industriei de apărare, fie doar şi prin acordurile și servilismul acestora, de-a lungul timpului?!

Ei încă simulează lupta sindicală, dar în opinia mea nu încearcă decât a-și justifica oarecum, subliniez….OARECUM, toată activitatea lor, în faţa membrului de sindicat care e tot mai nemulțumit. Dovada e şi numărul mic de membri care îi urmează.

În același timp, aceiași lideri de sindicat «răspopiţi» le ridicau osanale și într-o perioada de timp mai erau şi consilieri ai directorului general de la ROMARM.

Un altul (n.red. – este vorba despre Toader Ulise) e încă angajat la ROMARM, lider de sindicat ROMARM, secretar al asociației patronale din industria de Apărare, președinte de organizație a unui partid, în sectorul 3 din București…

Eu cred că, prin astfel de exemple, ei nu fac decât să jignească inteligenţa celorlalți lideri din industria de Apărare, chiar și pe liderii de confederații…. Este cel puțin rușinos, apoi ilegal, ceea ce au făcut și fac în continuare. Iar instituțiile abilitate ale statului ar trebui sa ia atitudine și să intervină pentru a verifica cine este ASIAA, dacă există din punct de vedere juridic, și apoi să acționeze în consecință. Iar toate acestea, pînă nu e prea tirziu ”, a mai declarat liderul de sindicat Lucian Cupu, în exclusivitate pentru Gândul .

Constantin Bucuroiu (ASIAA): „Lucian Cupu este frustrat, om cu șapte funcții, care tot nu este mulțumit”

Am dorit a afla şi opinia Constantin Bucuroiu, arătat cu un deget acuzator de către liderul făgărăşan Lucian Cupu. Liderul ASIAA a declarat, în exclusivitate, că „acuzatorul” său ”are lipsa înțelegerii față de ceea ce reprezintă Unitatea” la nivel sindical.

Totodată, Constantin Bucuroiu a transmis și că liderul sindical de la Făgăraș ar fi ”frustrat”, nemulțumit chiar dacă are ”șapte funcții”.

“ Domnul Lucian Cupu este lider, respect funcția, personal nu am nimic cu dumnealui. Cred că Lucian are lipsa înţelegerii faţă de ce reprezintă Unitatea, deasupra intereselor personale. El este frustrat, om cu șapte funcții, care tot nu este mulțumit. Eu îi doresc sănătate. Iar politica federației este cea pe care am declarat -o în mod public” , a replicat Constantin Bucuroiu.

Din informațiile obținute de Gândul, cei de la ASIAA par a fi acceptat o „remiză”, iar articolele 40 şi 41 din Ordonanţa 296 chiar au fost modificate – de “gura lumii sindicale” – rămânând doar ca: “cei care au de la 8000 de lei, în sus, să nu mai beneficieze de bonusuri şi vouchere…”

În ceea ce priveşte creşterile salariale sau ori posibile noi angajări în sistemul de apărare, Constantin Bucuroiu, dar şi FAS (Federaţia Ardsenalul Sindicatelor), au precizat precizat că ” la angajări nu se pune problema, căci oricum şmecherii şi partidele au abuzat din plin de aşa ceva; iar de creşteri salariale nu se poate vorbi, căci acestea sunt strâns legate de performanţele obţinute”.

Până una alta, se prea poate ca singura realitate palpabilă, după această sagă sindicalistă, să stea chiar în spusele aceluiaşi lider ASIAA, Constantin Bucuroiu, actualmente şi liderul celor de la FAS: “Conform discuţiilor, drumul este lung până la a rezolva totul!”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare.

Activitatea jurnalistică

Urmărește Gândul.ro pe

Ce se întâmplă doctore

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Știri –

21 Nov, 13:37

21 Nov, 13:35

Știri politice –

21 Nov, 13:29

Ultima oră

21 Nov, 13:11

Sănătate –

21 Nov, 13:07

21 Nov, 12:59

Sursa: https://www.gandul.ro/exclusiv/exclusiv-vrajba-in-industria-de-aparare-lider-sindical-nitramonia-inainte-de-toate-sa-discutam-cine-este-asiaa-se-erijeaza-in-reprezentanti-20096759

Ultimă oră

Același autor