19.1 C
București
16 septembrie, 2024

EXCLUSIV: Colegiul Medicilor București REFUZĂ de peste doi ani să ofere INML opinii de specialitate pentru expertizele medico-legale

15:41, 19 august 2024

În România nu există o lege a malpraxisului medical iar protocoalele medicale sunt ori învechite, ori inexistente, ori neclare, medicii fiind expuși răspunderii penale desi în țările civilizate, medicii riscă doar răspundere civilă.

Un motiv oficial pentru care nu avem până acum o lege a malpraxisului nu există dar e cert că timp de 34 de ani, profesorii din UMF-uri nu s-au înghesuit să o obțină. Unul din motive ar putea fi faptul că aceștia lucrând simultan și la UMF, și la spitalele de stat, și la spitale private, unii fiind manageri sau șefi de secții, cumulând zilnic peste 24 de ore de muncă, ceea ce în cazul unor reclamații de malpraxis ar putea genera importante daune materiale și posibil chiar răspundere penală pentru mahării din UMF-istan.

Abia de când la șefia Colegiului Medicilor din România a venit profesorul Daniel Coriu, instituția care timp de 30 de ani a fost ca și inexistentă, a lansat dezbateri pentru o lege a malpraxisului și s-a definitivat un proiect. În octombrie 2022, Ministerul Sănătăţii a înfiinţat un grup de lucru din care fac parte toate organizaţiile profesionale, inclusiv organizaţia profesională a asistenţilor medicali dar până în prezent, acest grup de lucru nu a elaborat vreun proiect.

Medicii nu beneficiază de opinii specializate când le e expertizată activitatea medicală

Citește și

În luna februarie 2023 am aflat că pentru expertizele medico-legale, Colegiul Medicilor București, condus de Cătălina Poiană (foto medalion) refuză să ofere opinii de specialitate. Am adresat întrebări Colegiului Medicilor București și INML, am și revenit după câteva luni, dar șefii celor două instituții au încălcat Legea 544/2001 privind dreptul la informare și au refuzat să răspundă.

Întrebările trimise Colegiului Medicilor din București rămase fără răspuns

1. Care este justificarea legală a faptului că unii dintre membrii din Colegiul Medicilor București oferă opinii de specialitate doar pentru Avizele Comisiei Superioare și ale Comisiei de Avizare din INML București iar pentru efectuarea expertizelor medico-legale nu doresc să dea asemenea opinii (vezi adresa CMMB nr.5084/17.05.2022) deși pentru toate categoriile de acte medico-legale există aceleși prevederi legislative respectiv art.20 alin.2 și art.34 alin.1 din OG 1/2000, art.2 alin.2 din Regulamentul de aplicare al OG 1/2000 și art.27 alin.3 din Normele Procedurale ale OG 1/2000?

2. Există vreo legătură sau o corelare între faptul că în continuare Colegiul Medicilor refuză să ofere opinii de specialitate pentru actele medico-legale (blocându-le astfel) iar în același timp susține conferințe pentru ca expertizele de malpraxis să fie efectuate de experți ai Colegiului Medicilor?

3. La câte cazuri s-au abținut ori s-au recuzat membrii ai Comisiei de Disciplină sau ai Comisiei de Jurisdicție sau ai Comisiei de Etică pentru că erau prieteni, rude sau colegi ori se aflau în relații de subordonare ierarhică cu medicii reclamați?

Întrebările trimise profesorului Cristian Curcă, directorul INML, rămase fără răspuns

1. Câte expertize medico-legale, autopsii și noi expertize pentru acuzații de culpă medicală sau malpraxis au fost efectuate la INML București în anii 2020, 2021 și 2022?

2. Câte Avize ale Comisiei de Avizare sau Avize ale Comisiei Superioare privind expertize medico-legale, autopsii sau noi expertize pentru acuzații de culpă medicală sau malpraxis au fost întocmite la INML București în anii 2020, 2021 și 2022?

3. La câte din aceste Avize au fost solicitate opinii ale unor specialiști?

4. De ce este permisă solicitarea unor opinii de specialitate doar la Avizele de mai sus iar la efectuarea expertizelor medico-legale nu mai este permisă deși pentru toate categoriile de acte medico-legale există aceleși prevederi legislative respectiv art.20 alin.2 și art.34 alin.1 din OG 1/2000, art.2 alin.2 din Regulamentul de aplicare al OG 1/2000 și art.27 alin.3 din Normele Procedurale ale OG 1/2000?

5. Care este programul de lucru al Directorului General și în ce interval orar zilnic se desfășoară?

6. Care este programul de lucru al Prof. Cristian Curcă la UMF Carol Davila și în ce interval orar zilnic se desfășoară?

7. Care este numărul total de cursanți care au participat la cursuri și la lucrări practice în INML București în anul universitar 2021-2022 (studenți la Medicină, la Drept, medici rezidenți, doctoranzi, masteranzi, magistrați, polițiști)?

8. Câți laboranți și câți autopsieri angajați ai UMF Carol Davila sunt responsabili pentru lucrările practice cu studenții de la Medicină și Medicină Dentară?

9. Ce sume au fost achitate de UMF Carol Davila către INML București pentru plata utilităților corespunzătoare activităților cu studenții în anii 2021 și 2022?

10. Care este numărul total de medici din lista cuprinzând specialiştii care pot fi cooptaţi la lucrările Comisiei Superioare Medico-legale din cadrul INML Bucureşti (aprobată prin ordin al Ministrului Sănătății) și câți dintre aceștia sunt și cadre didactice la UMF Carol Davila?

11. Există vreo legătură sau o corelare între faptul că Colegiului Medicilor refuză să ofere opinii de specialitate pentru actele medico-legale (blocându-le astfel) iar în același timp susține conferințe pentru ca expertizele de malpraxis să fie efectuate de experți ai Colegiului Medicilor?

12. La câte cazuri s-au s-au abținut ori s-au recuzat membrii ai Comisiei de Avizare sau ai Comisiei Superioare pentru că erau prieteni, rude sau colegi ori se aflau în relații de subordonare ierarhică cu medicii reclamați?

13. La câte cazuri Colectiv cu infecții nosocomiale sau la câți dintre pacienții care l-au reclamat pe prof.Burnei s-au abținut ori s-au recuzat cadrele didactice din UMF Carol Davila pentru că erau prieteni, rude sau colegi ori se aflau în relații de subordonare ierarhică cu medicii reclamați?

14. Cum vă explicați faptul că ½ dintre medicii legiști cu experiență din INML București sunt foarte nemulțumiți de activitatea dvs. managerială și de comportamentul neetic?

15. Cum vă explicați faptul că toate expertizele de malpraxis medical care au găsit culpe medicale nu au fost avizate de Comisia de Avizare al cărui președinte sunteți?

Sursa: https://www.curentul.info/dezvaluiri/exclusiv-colegiul-medicilor-bucuresti-refuza-de-peste-doi-ani-sa-ofere-inml-opinii-de-specialitate-pentru-expertizele-medico-legale/

Ultimă oră

Același autor