12.8 C
București
29 martie, 2024

Evenimente organizate de reprezentanțele ICR pentru marcarea Zilei Tratatului de la Trianon

Pentru a marca Ziua Tratatului de la Trianon, stabilită prin Legea nr. 256 din 18 noiembrie 2020 la data de 4 iunie, reprezentanțele din străinătate ale Institutului Cultural Român organizează o serie de evenimente cu scopul de a rememora contextul internațional și desfășurarea evenimentelor care s-au succedat – încheierea Primului Război Mondial, Marea Unire, Conferința de Pace de la Paris – până la semnarea acestui document istoric emblematic la Versailles, pe 4 iunie 1920.

ICR Beijing organizează duminică 4 iunie, la sediul său, o proiecție de film consacrată conștientizării semnificației și importanței acestui moment istoric. Evenimentul este organizat în colaborare cu Trinitas TV, Patriarhia Română și constă în proiecția documentarului „Unirea din 1918”, realizat de Răzvan Clipici, consilier patriarhal și director Trinitas TV. În cadrul documentarului sunt dezbătute, pe larg, contextul în care a fost semnat Tratatul de la Trianon, importanța și semnificația acestuia în procesul recunoașterii internaționale a Marii Uniri.

Cu prilejul Zilei Tratatului de la Trianon şi a 152 de ani de la naşterea marelui istoric român Nicolae Iorga, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția , în colaborare cu Trinitas TV, Departamentul de Studii Lingvistice şi Literare al Universităţii din Padova, Societatea de Studii Româneşti „Miron Costin” și ÎnvieTradiţia.ro, organizează proiecția filmului documentar Nicolae Iorga , în data de 5 iunie, în Aula Complexului Universitar „Beato Pellegrino” al Universităţii din Padova. În încheierea proiecţiei filmului documentar, vor fi prezentate informații despre viața și activitatea lui Nicolae Iorga, inclusiv poziţia acestuia, în calitate de Preşedinte al Camerei Deputaţilor (până în martie 1923), în privinţa dreptului la autodeterminare al românilor din Transilvania şi eforturile sale pentru susţinerea politică a delegaţiei române care negocia încheierea Tratatului de la Trianon.

Accademia di Romania din Roma , în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, organizează proiectul intitulat „Trianon 100. Recunoașterea internațională a Marii Unirii”, care va consta în difuzarea pe site-ul și paginile de social-media ale reprezentanței, în data de 4 iunie, a unui interviu realizat cu prof. Francesco Guida (Universitatea RomaTre), în limba italiană. Realizat de reprezentanță, interviul este menit să completeze materialul video realizat în 2020, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, o amplă prezentare a sistemului conferințelor de pace, cu accent pe tratatul de pace de la Trianon. Francesco Guida este profesor de Istoria Europei Centrale și de Est în cadrul Departamentului de Științe Politice al Universității Roma Tre, departament pe care l-a condus până în decembrie 2018. Este un cunoscut expert italian în istoria modernă și contemporană a României.

ICR Lisabona va posta pe rețelele sale de socializare, în data de 4 iunie, un colaj de imagini cu Tratatul, dar și alte imagini relevante privind momentul semnării acestuia (negocieri, personalități istorice implicate etc). Proiectul este organizat în colaborare cu Direcția Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe, care a furnizat reprezentanței materialele documentare.

ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul organizează proiectul online intitulat „Ziua Tratatului de la Trianon”, care constă în difuzarea pe paginile de social media ale reprezentanței a unei prelegeri înregistrate, susținută în limba turcă de istoricul Metin Omer, în data de 4 iunie. În înregistrarea de aproximativ 5 minute, istoricul vorbește despre importanța și rolul Tratatului de la Trianon în istoria României.

ICR Paris va posta pe rețelele sale de socializare, în data de 4 iunie, un episod din seria de filme „5 minute de istorie”, realizată de TVR, avându-l ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu. Episodul cu tema Tratatul de la Trianon este realizat în limba română, iar postarea va fi însoțită de traducerea în limba franceză.

Institutul Cultural Român de la Londra organizează, în data de 14 iunie 2023, prelegerea online „Tratatul de la Trianon, piatră de hotar a Noii Europe. Reflecții asupra rolului Imperiului Britanic. Invitat: dr. Florin Abraham”, director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) și conferențiar de Științe Politice la Facultatea de Comunicare a Universității Naționale de Științe Politice și Administrație Publică/SNSPA din București.

Sursa: https://jurnalul.ro/cultura/arte-vizuale/ziua-tratatului-de-la-trianon-institutul-cultural-roman-933599.html

Ultimă oră

Același autor