8.9 C
București
18 octombrie, 2024

Elveţia cea neutră semnează declaraţia de aderare la iniţiativa europeană Sky Shield

Elveţia a aderat la Iniţiativa europeană Sky Shield (ESSI), a anunţat vineri guvernul, un proiect care urmăreşte să construiască un sistem unificat de apărare antiaeriană şi antirachetă în întreaga Europă, relatează Reuters.

Sistemul a fost iniţiat de Germania în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi este conceput pentru a permite ţărilor europene să cumpere sisteme de apărare împreună şi să se antreneze împreună.

Urs Loher, şeful departamentului de armament, a semnat joi declaraţia de aderare, Elveţia devenind astfel cel de-al 15-lea membru al Sky Shield.

„Prin participarea sa la ESSI, Elveţia sporeşte oportunităţile internaţionale de cooperare: ESSI permite o mai bună coordonare a proiectelor de achiziţii publice, a formării şi a aspectelor logistice în domeniul apărării aeriene terestre”, a comunicat vineri guvernul într-o declaraţie.

Iniţial, accentul este pus pe apărarea antiaeriană terestră cu rază medie de acţiune, deşi cooperarea ar putea urma în domeniul apărării antiaeriene cu rază scurtă şi mai lungă de acţiune, a precizat guvernul.

Proiectul a fost controversat în Elveţia, oponenţii afirmând că implicarea sa contravine tradiţiei elveţiene de neutralitate.

Vineri, guvernul a declarat că proiectul este compatibil cu statutul de neutralitate al ţării, deoarece nu conţine nicio obligaţie, iar Elveţia poate decide în continuare unde şi în ce măsură să participe.

Elveţia ar putea, de asemenea, să îşi retragă cooperarea dacă un membru al Sky Shield ar fi implicat într-un război.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 19:50

astăzi, 19:16

astăzi, 19:08

astăzi, 17:53

astăzi, 17:31

Sursa: https://www.mediafax.ro/politic/elvetia-cea-neutra-semneaza-declaratia-de-aderare-la-initiativa-europeana-sky-shield-22518978

Ultimă oră

Același autor