6.6 C
București
1 martie, 2024

După Clubul Rapid, şi Partida Romilor anunţă că a depus plângere penală împotriva fanilor FCSB pentru mesajele cu caracter rasist afişate la partida cu Rapid / A depus plângeri şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, la FRF şi la LPF

astăzi, 09:30

Partida Romilor anunţă că a depus plângere penală împotriva fanilor FCSB după ce au afişat mesaje cu caracter rasist la partida cu Rapid desfăşurată duminică pe Arena Naţională. Plângerea penală este pentru instigare publică şi incitare la violenţă, ură şi discriminare. De asemenea, a depus plângeri şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, la Federaţia Română de Fotbal şi la Liga Profesionistă de Fotbal.

„Conducerea Asociaţiei Partida Romilor Pro-Europa (APRPE) a depus, ieri, plângere penală la Parchet, împotriva suporterilor din Peluza Nord a FCSB, care la derby-ul cu echipa Rapid au afişat mesaje profund rasiste (Mori, ţigane!, Neintegraţi în societate, rămâneţi o minoritate, Moarte ţiganilor!), prin care au jignit minoritatea romă din România. Plângerea penală este pentru instigare publică şi incitare la violenţă, ură şi discriminare”, anunţă vineri formaţiunea.

„Astfel de mesaje extrem de rasiste la adresa minorităţii rome din România trebuie să fie urgent sancţionate de către autorităţile statului, deoarece intră sub incidenţa Codului Penal şi a Legii antiţigănismului. Astfel de manifestări reprezintă un pericol social grav, deoarece instigă populaţia la violenţă, ură şi discriminare. Impactul mesajelor instigatoare la ură rasială au atins cota maximă a extremismului. Cerem autorităţilor să-i identifice urgent pe cei vinovaţi şi să-i tragă la raspundere”, a declarat Ionuţ Păun, preşedintele Organizaţiei de Tineret a APRPE.

Reprezentanţii APRPE anunţă că au depus o plângere şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, la Federaţia Română de Fotbal şi la Liga Profesionistă de Fotbal.

„Acest incident rasist a avut loc în ziua în care Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa a organizat la Bucureşti Congresul reprezentanţilor comunităţilor de romi din România, cea mai mare adunare a romilor care a avut loc vreodată, la care au participat peste 4.200 de romi. De aceea, considerăm că momentul nu a fost ales întâmplător. Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă romii ar lua în serios aceste jigniri ale suporterilor FCSB. Imaginaţi-vă cum ar putea escalada această situaţie. Perpetuarea acestor jigniri pe stadioane nu face altceva decât să sporească ura populaţiei majoritare faţă de romi. Sper ca autorităţile să ia măsuri urgent”, a adăugat Ionuţ Păun.

Şi Clubul Rapid a anunţat că a depus plângere penală împotriva suporterilor FCSB.

”Clubul nostru a luat act cu consternare de afişarea în timpul partidei de duminică seară a unor mesaje rasiste cu trimitere directă la violenţă. Fără a pune la îndoială proactivitatea organismelor disciplinare din domeniu, clubul Rapid a formulat astăzi şi o plângere penală cu privire la săvârşirea faptelor de instigare publică şi instigare la ură. Această acţiune reprezintă o plasă de siguranţă întinsă de club în vederea tragerii la răspundere INDIVIDUALĂ a persoanelor vinovate de aceste fapte”, a transmis clubu pe pagina sa de Facebook.

Sursa: https://www.news.ro/social/dupa-clubul-rapid-partida-romilor-anunta-depus-plangere-penala-impotriva-fanilor-fcsb-mesajele-caracter-rasist-afisate-partida-rapid-depus-plangeri-consiliul-national-combaterea-discriminarii-frf-1922403010002023110921379058

Ultimă oră

Același autor