21.4 C
București
28 martie, 2024

Dumitru Costin (BNS): Lista județelor unde puterea de cumpărare a salariilor a scăzut cu 15%. Există riscul de depopulare

12 ian 2023, 15:14

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, a spus care sunt județele unde puterea de cumpărare a salariilor a scăzut cu 15%.

Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, a fost invitat la DC News, la emisiunea „Ce Se Întâmplă“, moderată de Răzvan Dumitrescu, unde a prezentat niște procente privitoare la puterea de cumpărare a românilor.

„Încă de anul trecut s-au produs căderi masive de putere de cumpărare a salariilor. Sunt sectoare, cum ar fi sănătatea, unde avem o cădere de putere de cumpărare de -12,9%, în administrația publică de -9,7, în învățământ de -7,5%, în industria metalurgică de -6,8,în telecomunicații de -6,3%,în fabricarea altor mijloace de transport de -5,7%, în fabricarea mobilei de -3,4%. Sunt și câteva excepții, puține la număr, unde au avut loc creșteri. Putem să menționăm faptul că în industria alimentară au crescut veniturile cu 20%.

În economia României, anul trecut, salariile au avut o scădere a puterii de cumpărare cu 2%, dar s-a mai întâmplat un lucru extrem de periculos, cu consecințe extrem de grave. Sunt anumite județe din România în care s-au întâmplat pierderi de salarii nete de 15%, județe în care puterea de cumpărare a salariilor a căzut într-un singur an cu a 7-a parte. Sunt altele, de exemplu Clujul, care au fost ok.

Exemplele sunt Bistrița, Suceava, Vâlcea, Vrancea, Vaslui. Cumpărai 10 pâini, mai poți să cumperi 7. E o problemă majoră pentru aceste județe, pentru că riscul de depopulare este o certitudine și, dacă nu se intervine, vor fi probleme. Toți au aceste date, important e să știi să le citești, să le interpretezi corect și apoi să intervii să produci corecții“, a spus, la DC News, la emisiunea „Ce Se Întâmplă“, Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical.

CITEȘTE ȘI –

15 Martie 2023, 20:52

Sursa: https://www.dcnews.ro/dumitru-costin-bns-lista-judetelor-unde-puterea-de-cumparare-a-salariilor-a-scazut-cu-15prc-exista-riscul-de-depopulare_901539.html

Ultimă oră

Același autor