14.7 C
București
24 octombrie, 2024

Descoperire importantă a NASA: James Webb a găsit pitice brune în afara galaxiei

Telescopul James Webb, operat de NASA, a făcut posibilă detectarea unor obiecte celeste pe care, până acum, nu le-am fi putut observa, inclusiv pitice brune care ar putea oferi noi informaţii despre formarea universului, scrie Engadget.

Sursa foto: ESA/Webb, NASA & CSA

Recent, o echipă de astronomi a identificat o „populaţie bogată de posibile pitice brune” în afara galaxiei noastre, în clusterul de stele NGC 602, situat la periferia galaxiei pitice Small Magellanic Cloud.

Până în prezent, erau cunoscute aproximativ 3.000 de pitice brune în interiorul Căii Lactee, însă telescopul Webb a reuşit să le detecteze pe acestea la o distanţă de 200.000 de ani-lumină.

Liderul echipei de cercetători, Peter Zeidler, de la Agenţia Spaţială Europeană, a explicat că sensibilitatea şi rezoluţia spaţială ale instrumentelor Webb sunt esenţiale pentru detectarea acestor obiecte îndepărtate.

Piticele brune sunt obiecte cosmice care nu sunt nici planete, nici stele. Sunt mai mari decât giganţii gazoşi, cum ar fi Jupiter, dar nu suficient de mari pentru a genera lumină intensă, motiv pentru care sunt numite „stele eşuate”.

Conform observaţiilor echipei, acestea se formează ca stelele, dar nu acumulează suficientă masă pentru a deveni stele adevărate. Descoperirea ar putea contribui la rezolvarea problemei „masei lipsă” din univers.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 17:59

astăzi, 17:49

astăzi, 17:40

astăzi, 17:15

ieri, 09:55

astăzi, 07:12

astăzi, 00:17

Sursa: https://www.mediafax.ro/tehnologie/descoperire-importanta-a-nasa-james-webb-a-gasit-pitice-brune-in-afara-galaxiei-22524646

Ultimă oră

Același autor