7.8 C
București
18 aprilie, 2024

Delgaz Grid, din Grupul E.ON, şi-a propus, pentru acest an, investiţii de peste 180 de milioane de euro, cu 36% mai mult decât în 2022

2 mar 2023

Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, a bugetat pentru acest an investiţii de 915 milioane lei (peste 180 milioane de euro), cu 36% mai mult faţă de anul anterior. Fondurile se vor îndrepta cu prioritate către modernizarea, extinderea, automatizarea şi digitalizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice.

”Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, a bugetat pentru acest an investiţii de 915 milioane lei (peste 180 milioane de euro), cu 36% mai mult faţă de anul anterior, acestea fiind cele mai mari din ultimii 18 ani, de la intrarea pe piaţa din România, ridicând la circa 1,6 miliarde de euro valoarea totală a investiţiilor în reţele. Fondurile se vor îndrepta cu prioritate către modernizarea, extinderea, automatizarea şi digitalizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice”, anunţă compania.

Compania operează 25.000 km de reţea de gaze naturale şi peste 81.000 km de reţea de electricitate.

Gaze naturale – sunt prevăzute investiţii în valoare de 410 milioane lei (83 milioane euro). Vor fi modernizate conducte şi branşamente de gaze naturale pe o lungime de peste 250 kilometri. Totodată, pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului vor fi modernizate 10 staţii de reglare-măsurare. În colaborare cu autorităţile locale se vor înfiinţa 10 distribuţii noi de gaze naturale în judeţele Iaşi, Bacău, Cluj, Satu Mare, Botoşani şi Suceava. O prioritate pentru acest an o reprezintă şi extinderea sistemului de distribuţie a gazelor naturale şi racordarea noilor consumatori.

Energie electrică – sunt programate investiţii în valoare de 505 milioane lei (102 milioane de euro), din care 95 milioane lei (19 milioane de euro) reprezintă fonduri UE. Investiţiile vizează continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene, a staţiilor şi posturilor de transformare, extinderea reţelei de distribuţie pentru racordarea de noi consumatori, precum şi îndeplinirea cerinţelor din standardul de performanţă.

Proiecte cu fonduri europene – la acest moment, şase proiecte în valoare de circa 254,5 milioane lei fără TVA (circa 51,9 milioane de euro), cu finanţări de 182,3 milioane lei (circa 37,2 milioane de euro) se află în diferite stadii de implementare.

Trei dintre proiecte vizează modernizarea, în scopul preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile, a cinci staţii de transformare din judeţele Vaslui, Botoşani şi Suceava. Alte trei proiecte vizează modernizarea reţelei de distribuţie şi montarea a câte circa 10.000 de contoare inteligente la consumatori în municipiile Iaşi şi Suceava, respectiv în judeţul Neamţ.

Tot în acest an am planificat modernizarea a circa 1.800 km de reţea şi instalarea a 175 de echipamente telecomandate (separatoare şi reclosere).

Contorizare inteligentă – la sfârşitul anului 2022 erau instalate contoare inteligente la circa 300.000 de consumatori. Pentru anii următori Delgaz Grid urmăreşte montarea a încă 425.000 de contoare, ceea ce înseamnă că 47% dintre clienţi vor avea instalate contoare inteligente până la sfârşitul anului 2028.

Pe partea de electricitate, rezultatele investiţiilor realizate an de an se văd în creşterea siguranţei şi a calităţii serviciului de distribuţie. Astfel, în 2021, compania a înregistrat cea mai mică durată a întreruperilor neplanificate în alimentarea cu energie electrică din România, de 89 de minute, iar anul trecut acest indicator a scăzut şi mai mult, ajungând la 76 de minute. Este o îmbunătăţire de 24 de ori faţă de cele 1.800 de minute/an, înregistrate înainte de privatizare, în anul 2005.

Progrese au fost consemnate şi pe partea de gaz, unde consumul tehnologic al reţelei s-a redus cu 57%, faţă de 2012. Spre comparaţie, reducerea consumului tehnologic cu 587 GWh (respectiv 56 milioane mc) este echivalentă cu consumul anual al unui oraş de circa 100.000 locuitori, cum ar fi, de exemplu, Satu Mare.

„Întoarcerea la normalitate privind stabilirea tarifelor de distribuţie, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, va permite Delgaz Grid să aplice, în acest an, un plan de investiţii record, de peste 180 de milioane de euro, din surse proprii şi din fonduri europene, cu 36% mai mari faţă de cele de anul trecut. Aceşti bani se vor duce cu prioritate către modernizarea, extinderea, automatizarea şi digitalizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice”, declară Cristian Secoşan, directorul general al Delgaz Grid.

Anul trecut, compania a investit 673 milioane lei (136,5 milioane de euro), din care 390 milioane lei (79 milioane de euro) reprezintă valoarea investiţiilor în distribuţia de gaze naturale.

Au fost modernizate conducte şi branşamente de gaze naturale (prin înlocuiri şi protecţie catodică) pe o lungime de 278 de kilometri. Totodată, sistemul de distribuţie a gazelor naturale a fost extins cu peste 600 km, fiind racordaţi circa 38.500 noi consumatori. În colaborare cu autorităţile locale au fost înfiinţate opt distribuţii noi de gaze naturale în judeţele Iaşi, Cluj, Maramureş, Botoşani, Neamţ şi Sibiu, iar pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie au fost modernizate patru staţii de reglare măsurare.

Pe parte de energie electrică au fost realizate investiţii în valoare de 283 milioane lei (57,5 milioane de euro), din care 26 milioane lei (5,3 milioane de euro) reprezintă fonduri UE. Reţeaua electrică a fost modernizată pe o lungime de 1.129 km şi au fost montate circa 270 de echipamente telecomandate (separatoare şi reclosere) în reţelele aeriene de medie tensiune. Au fost realizate lucrări de modernizare la echipamente din 51 staţii de transformare. De asemenea, au fost construite 58 de posturi de transformare noi, iar peste 310 au fost modernizate.

Reţeaua a fost extinsă cu 566 de km şi au fost racordaţi peste 28.000 de noi consumatori. Anul trecut, numărul prosumatorilor a ajuns la 5.455, triplu faţă de 2021.

Un capitol important al investiţiilor îl reprezintă digitalizarea proceselor interne şi externe, anul trecut fiind puse la dispoziţia clienţilor şi angajaţilor aplicaţii referitoare la programarea vizitei pentru citirea contoarelor, respectiv a vizitei la centrele de relaţii cu publicul, de anunţare a deranjamentelor sau o platformă pentru contractori.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,1 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3 miliarde de euro.

Sursa: https://www.news.ro/economic/delgaz-grid-din-grupul-e-on-si-a-propus-pentru-acest-an-investitii-de-peste-180-de-milioane-de-euro-cu-36-mai-mult-decat-in-2022-1922403602202023031521039049

Ultimă oră

Același autor