12 C
București
11 aprilie, 2025

De ce recomandă medicii ecografia doppler carotidiană şi când trebuie efectuată

5 aprilie 2025, 18:05

Exploarea vaselor de sânge de la nivelul gâtului se poate realiza cu ajutorul invesitgaţiei numită ecografie doppler carotidiană. Medic cardiolog în cadrul clinicii Neolife Băneasa, dr. Ramona Bălan a explicat care este momentul în care această explorare a vaselor de sânge trebuie realizată.

„Când pacientul este simptomatic. Există simptome tipice de emisfer cerebral, cum le numim noi, când pacientul acuză slăbiciunea, amorţeală, parestezii, adică furnicături la nivelul feţei, braţului şi piciorului de partea opusă stenozei carotidiene pe care noi o diagnosticăm. Dacă, de exemplu, noi diagnosticăm o stenoză de carotidă stângă, atunci pacientul este simptomatic pe partea dreaptă” a explicat dr. Ramona Bălan, medic specialist cardiologie, Neolife Bucureşti Băneasa, competenţă în ecografie vasculară arterială şi venoasă.

Pe lângă simptomele specifice bolilor cardiovasculare, ecografia doppler carotidiană este recomandată pentru a fi efectuată şi atunci când pacienţii ajung la medic din cauza simptomelor neurologice.

„Există semne şi simptome care ţin, mai de grabă de sfera psihiatrică în funcţie de emisferul dominant sau non dominat şi pacientul poate să prezinte tulburare de vorbire sau dezorientare. Insist pe un examen clinic foarte bine făcut pentru că putem decela sufluri la nivelul arterelor carotidiene” a mai spus dr. Ramona Bălan, medic specialist cardiologie, Neolife Bucureşti Băneasa, competenţă în ecografie vasculară arterială şi venoasă.

Medicii recomandă pacienţilor ca înainte de efectuarea oricărui tip de ecografie doppler să nu urmeze un regim de hrană strict, ci doar să se hidrateze foarte bine. Această recomandare este generată de timpul necesar specialiştilor pentru efectuarea acestei investigaţii.

„Referitor la alimentaţie, că mulţi se întreabă ce să mănânce şi ce să bea înainte de ecografie. Nu există restricţii alimentare, trebuie doar să fie hidrataţi corespunzător. Şi chiar încurajăm pacientul să-şi autoadministreze medicaţia de la domiciliu, pentru că vorbim de pacienţi cu multiplii factori de risc şi nu ne dorim vreun salt tensional în cabinet şi pacientul trebuie să fie într-o deplină stare de confort, pentru că este o procedură are poate să dureze între 35 şi 60 de minute” a mai spus dr. Ramona Bălan.

Sursa: https://www.news.ro/parteneri/de-ce-recomanda-medicii-ecografia-doppler-carotidiana-si-cand-trebuie-efectuata-1924400505002025041821993167

Ultimă oră

Același autor