Candidarul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat ferm că, dacă va ajunge președinte, nu va introduce armata obligatorie. El a adăugat că este „o minciună mizerabilă” răspândită în spațiul public.
Întrebat, la Antena 3 CNN, dacă va reintroduce serviciul militar obligatoriu în cazul în care va deveni președinte, dar și dacă România va trimite forțe de menținere a păcii în Ucraina, Antonescu a răspuns ferm: „Nu. Nici un om”.
„Aș vrea să reamintesc că am fost primul dintre candidații anunțați care a spus că nu se pronunță pentru prezență militară sub nicio formă românească în Ucraina. Nici de menținere a păcii, nici de forță de război”, a precizat candidatul.
„Este o nouă intoxicare masivă a opinei publice cum că această coaliție, acest guvern, președintele interimar, nu mai știu cine, dorește să implice România în război. Este o minciună mizerabilă, cred că în mod normal nici nu ar trebuit luată în seamă, dar suntem pățiți și foarte bine că ați spus această problemă ca să putem răspunde”, a adăugat el.
„Dacă aș fi fost președinte, aș fi fost mai prezent și mai aplicat”, spune Antonescu despre Iohannis
Întrebat despre o declarație din ianuarie în care spunea că nu înțelege de ce Iohannis nu și-a exercitat mai vizibil prerogativele în străinătate, Antonescu a răspuns: „Aș fi fost mai prezent, mai profilat, mai aplicat, cu lucruri pe care România putea să le ceară, putea să le explice”.
Antonescu și-a exprimat, la Antena 3 CNN, nedumerirea față de comportamentul lui Iohannis: „Nu am înțeles și nu vreau să insist de ce președintele Klaus Iohannis, care avea toate datele, era un om, cred că era decan de vârstă, decan de vârstă politică, cred că era mai vechi decât Macron în Consiliul European, cred că era cel mai vechi, îi cunoștea foarte bine pe toți, avea o prezență în toate sensurile absolut respectabilă, nu înțeleg de ce n-a folosit mai mult, de ce n-a comunicat mai mult, nici acolo, nici aici”.
Antonescu a menționat că, spre deosebire de Iohannis, ar fi fost „mai prezent, mai profilat, mai aplicat, cu lucruri pe care România putea să le ceară, putea să le explice, putea să le discute”.
De asemenea,
a criticat și lipsa de comunicare a președintelui: „Este încă o traumă, o parte semnificativă dintre alegătorii români încă sunt frustrați de anularea alegerilor și cred că președintele era cel care trebuia să comunice”.
Înrebat dacă mai crede că Nicușor Dan „pare a fi continuatorul stilului de mandat, cel puțin al doilea mandat al domnului Iohannis”, Antonescu a explicat această afirmație printr-o „anumită stare de confuzie, prin non-comunicare, printr-un echivoc pe care domnul Nicușor Dan îl cultivă”.
„Eu l-am auzit pe domnul Nicușor Dan nici măcar raportându-se la Georgescu atunci când candida. Deci prin această tăcere, ca să spun așa, chiar confuzie, cred că este continuatorul domnului Iohannis și mai e ceva. În momentul când te autodefinești, încercând să culpabilizezi un alt candidat, că-ți place sau nu-ți place PSD-ul, e ceva ce mi-amintește și de geaca roșie a domnului Iohannis și de diversele momente în care această chestiune, și anume lupta împotriva PSD-ului, a părut a fi suficientă ca să legitimeze oameni politici sau partide politice”, a adăugat candidatul coaliției.
Crin Antonescu spune cum ar reacționa dacă J.D. Vance l-ar critica pentru anularea alegerilor
Candidatul la președinție Crin Antonescu a explicat cum ar răspunde unei posibile critici din partea vicepreședintelui american J.D. Vance pe tema anulării alegerilor din România, în timpul unei eventuale vizite la Casa Albă.
Pus în fața unui scenariu ipotetic, la Antena 3 CNN, în care ar ajunge în Biroul Oval și s-ar confrunta cu critici din partea lui Vance, Antonescu a sugerat că, dacă vicepreședintele american ar insista pe acest subiect, ar putea să-i amintească de propriile probleme electorale din SUA: „Putem să discutăm despre chestiunea asta, mai discutăm ce s-a întâmplat la Capitoliu, acum vreo 5 ani, dacă sunt tot tulburări cu ocazia alegerilor”.
Întrebat dacă i-ar reproșa lui Donald Trump implicarea unor persoane din anturajul său în alegerile din România, Antonescu a subliniat că ar aduce în discuție evenimentele de la Capitoliu doar „dacă insistă JD Vance. Numai așa”.
Candidatul a adăugat că înțelege parteneriatul strategic cu SUA ca fiind bazat pe „construcție, încredere, inovație” și nu pe „control, cenzură asupra unui eveniment în legătură cu care guvernul român, autoritățile din România au dat toate explicațiile publice necesare”.
Antonescu a afirmat că, dacă va fi ales președinte, prima sa vizită externă ar fi în Statele Unite, unde ar merge „ca președinte legitim al României după alegeri care au avut loc, care sunt legitime” pentru a discuta „despre viitorul nostru ca parteneri”.
Antonescu: Nu mă preocup pe unde umblă Nicușor. Știu pe unde nu calcă, la Primăria Generală
Candidatul coaliției la prezidențiale, Crin Antonescu, declară luni seară că „nu se preocupă pe unde umblă domnul Nicușor Dan” după ce contracandidatul său a declarat că a discutat cu Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni despre procesul electoral.
Întrebat, la dezbaterea Antena 3 CNN, dacă Ilie Bolojan i-a spus în mod direct dacă îl va susține pe el la alegerile prezidențiale și nu pe Nicușor Dan, Antonescu a răspuns: „Nu l-am întrebat, nu fac asta, pentru că îl cunosc de mult, este un om cu care am vorbit lucruri serioase, totdeauna a fost un om de cuvânt și mi s-ar părea penibil să-l întreb”.
El a adăugat că Ilie Bolojan a fost primul dintre cei trei lideri politici de partid care l-a sunat să își exprime susținerea pentru candidatura sa.
„Dacă domnul Bolojan, prin absurd, s-ar fi răzgândit și eu îl întrebam, îmi spunea? Nu. Deci nu l-am întrebat așa ceva, nu-mi permit să-l întreb așa ceva, pentru că știu răspunsul”, a mai spus Antonescu.
Candidatul a menționat, mai apoi, ironic: „eu aș putea să glumesc, să spun că pe domnul Nicușor Dan eu l-am trimis să intre prin spate la Cotroceni să vorbească (cu Bolojan – n.r.) pentru garantarea seriozității alegerilor”.
„Dacă dumneavoastră credeți că eu stau să mă preocup pe unde umblă domnul Nicușor, vă înșelați. Eu știu un singur loc pe unde nu calcă nici picat cu ceară, Primăria Generală a Municipului București”, a încheiat el răspunsul.
Antonescu: Deplâng ieșirea lui Georgescu din cursă, dar rămân candidat
Candidatul la Președinție Crin Antonescu a explicat de ce a decis să rămână în cursa electorală, deși principalul motiv pentru care a intrat inițial în competiție – contracararea „fenomenului Georgescu” – nu mai există.
În cadrul dezbaterii electorale de la Antena 3 CNN, întrebat despre motivele candidaturii sale, acum, când Călin Georgescu a fost descalificat din cursă, Antonescu a recunoscut deschis: „Aveți dreptate. Dacă domnul Georgescu nu era pe primul loc în urma acelor alegeri anulate, nu aș fi fost aici”
Cu toate acestea, el a explicat că deși „Georgescu nu mai este în cursă”, rămâne „o anumită stare de spirit” care trebuie abordată.
„Este o realitate că atâția oameni normali, onești, cu toate drepturile în posesia lor, au putut fi duși într-o asemenea direcție. Asta rămâne”, a subliniat Antonescu.
Candidatul a declarat că, deși a intrat în cursă într-o „situație limită”, acum este „mai convins decât atunci” că poate aduce cele mai multe beneficii României: „Sunt astăzi mai convins decât atunci când am intrat în acea situație limită în luptă, că pot face dintre candidații actuali, cu domnul Nicușor Dan cu tot, cele mai multe lucruri bune ca președinte al României”.
În încheierea răspunsului său, Antonescu a afirmat: „Chiar dacă eu deplâng ieșirea domnului Georgescu din cursă, am mai spus-o, cursa rămâne, miza rămâne, viitorul României rămâne. De aceea rămân și eu”.
Antonescu, întrebat dacă există candidați care reprezintă un pericol: Da, fiecare
Candidatul la alegerile prezidențiale Crin Antonescu declară, luni seară, că „fiecare” dintre contracandidații săi ar reprezenta un pericol dacă ar ajunge în funcția de președinte. El a adăugat, însă, că „nu asta prevalează” și că „nu mai suntem în situația unui pericol de tipul Georgescu”.
Întrebat, la Antena 3 CNN, dacă există candidați care ar fi un pericol dacă ar ajunge în funcția de președinte, Antonescu a răspuns: „Da, fiecare. Știți că la toate sondajele e un segment de alegători nehotărâți. Domnul Nicușor Dan e un candidat nehotărât. Domnul Simion, cred că nu trebuie să descriu foarte mult de ce n-ar fi bine. Nu cred că ar fi bine cu niciunul dintre ei”.
El a adăugat că, cu toate acestea, „nu asta prevalează” și „nu asta este acum, în situația de față, principala sursă de determinare”.
„Noi nu mai suntem acum în situația unui pericol de tipul Georgescu. Noi suntem în situația în care să nu avem un președinte pe măsura momentului istoric pe care îl trăim, nu doar noi, toată Europa și toată lumea, și un președinte capabil să pună ordine în prezentul și în viitorul României, pe termenul de cinci ani, cât e un mandat. Eu cred că astăzi trebuie să avem realism, trebuie să avem claritate, trebuie să avem hotărâre și cred că le am”, a subliniat candidatul.
Sursa: https://jurnalul.ro/stiri/politica/crin-antonescu-armata-obligatorie-minciuna-mizerabila-994017.html