15 C
București
9 septembrie, 2024

Coproducția teatrală europeană „Union Placeˮ va avea premiera la Salzburg cu sprijinul ICR Viena

Spectacolul trilingv „Union Placeˮ, după un text de Elise Wilk și regizat de Alexandru Weinberger-Bara, va avea premiera joi, 25 mai 2023, ora 19.00, la teatrul Schauspielhaus Salzburg, unde va putea fi urmărit până vineri, 23 iunie 2023. „Union Placeˮ este o coproducție europeană de teatru a Schauspielhaus Salzburg, a Teatrului Esch din Luxemburg și a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

În luna august, spectacolul va fi prezentat și la Timișoara, urmând să ajungă în toamnă și în Luxemburg.

Autoarea româncă de teatru

, cu un palmares bogat de premii internaționale, conturează cu un realism poetic poveștile diverselor destine de pe vechiul continent și semnalează în mod tragicomic diferențele culturale, dar și asemănările umane dincolo de granițele unei țări. Tânărul regizor român Alexandru Weinberger-Bara pune în scenă textul Elisei Wilk cu o distribuție din România, Luxemburg și Austria.

„Am scris «Union Place» la invitația teatrului din Salzburg și a fost o provocare pentru mine să scriu în trei limbi: română, germană și engleză. E primul text trilingv pe care îl scriu și cred că spectacolul va fi o experiență nouă și inedită pentru public. Încă se fac puține spectacole în care să se joace în mai multe limbi. Dar până la urmă, realitatea noastră de astăzi este multilingvă: pentru cei mai mulți dintre noi a devenit o normalitate să comunicăm, de-a lungul unei zile, în limbi diferite. Atunci de ce nu ar fi așa și pe scenă?”, spune Elise Wilk.

Destinele personajelor celor trei povești se împletesc într-o panoramă multilingvă despre viața în Europa în vremuri dificile, despre diferențe și asemănări, despre singurătate și dorință de evadare.

Producția teatrală „Union Placeˮ a fost inițiată anul trecut de către Schauspielhaus Salzburg ca proiect european de colaborare transfrontalieră între Austria, România și Luxemburg. Este prima inițiativă de acest tip în spațiul austriac, cu implicarea unui teatru din România ca partener al unui proiect care va fi prezentat în toate cele trei țări participante.

Despre „Union Place”

Aflată la Viena într-o delegație de serviciu, Sophie îl întâlnește pe mult mai tânărul Darius, iar flirtul se transformă într-o aventură. În noaptea când izbucnește războiul dintre Rusia și Ucraina devine însă evident că Sophie ascunde un secret.

La Luxemburg, germanul înstărit Walter și soția sa Daniela, o cântăreață de șlagăre de origine română, îl așteaptă pe fiul Danielei, care nu și-a mai văzut mama de ani de zile. Dar tânărul nu a venit în vacanță, ci din alt motiv.

La Timișoara, Mariana și Rudolf se reîntâlnesc după zeci de ani. Pe vremea adolescenței, în comunism, cei doi formau un cuplu, care s-a destrămat când băiatul a decis să treacă granița ilegal și să fugă în Occident, într-o noapte care le-a schimbat viețile pentru totdeauna.

Distribuția: Andrei Chifu (România), Cristina König (România), Jens Ole Schmieder (Austria), Christiane Warnecke (Austria), Wolfgang Kandler (Austria), Sophia Fischbacher (Austria) și Philippe Thelen (Luxemburg). Spectacolul se va juca în limbile germană, română și engleză cu supratitrări.

Mai multe detalii

Elise Wilk este născută în 1981, la Brașov. A studiat Jurnalism la Cluj-Napoca, Literatură și Comunicare la Brașov și Scriere scenică la Târgu-Mureș. Piesele sale au fost traduse până acum în 12 limbi. În România a primit, printre altele, Premiul pentru autori de teatru emergenți al Ambasadei Irlandei din București pentru Pisica verde, iar piesele Avioane de hârtie (2015) și Crocodil (2017) au fost Piesele Anului. Elise Wilk a participat la diverse programe internaționale de dramaturgie, printre care Formul Tinerilor Autori la Bienala de Teatru din Wiesbaden (Germania, 2014), Programul de Dramaturgie Hot Ink (New York, 2015), Fabulamundi. Playwriting Europe (2013-2020) sau la Galata Perform (Istanbul, 2021). Este traducătoare de teatru din limba germană în limba română și membru al Comitetului Eurodram.

Alexandru Weinberger-Bara s-a născut la Oradea. A studiat regie de teatru la Seminarul Max Reinhardt din Viena, iar în paralel a lucrat la diverse lecturi scenice pentru Volkstheater Viena, Schauspielhaus Viena și pentru Festivalul Hin und Weg din Litschau Austria. Primele puneri în scenă ale sale au fost Mitleid. Die Geschichte des Maschinengewehrs a lui Milo Rau la Volktheater Viena și Domnișoara Iulia de August Strindberg la Teatrul Regina Maria din Oradea. Debutul în regie Mitleid a fost votat numărul patru al anului de către revista culturală austriacă Falter, iar protagonista Anja Herden a fost nominalizată la Premiul Netroy pentru Cea mai bună actriță. Urmează piesele Mein Hundemund de Werner Schwab și fluss, stromaufwärts de Alexandra Pâzgu la Werk X-Petersplatz, precum și Copiii nopții de Andrei Radu la Teatrul Național Mihai Eminescu din Timișoara.

Sursa: https://jurnalul.ro/cultura/teatru/union-place-salzburg-elise-wilk-932760.html

Ultimă oră

Același autor