2.8 C
București
23 ianuarie, 2025

Constantin Abăluță, poet și traducător remarcabil, a murit

Sursa foto: Fb Horia Garbea

Filiala București-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România anunță cu profund regret dispariția marelui poet, prozator, dramaturg și traducător Constantin Abăluță. Născut la 8 octombrie 1938, în București, Abăluță a fost o figură marcantă a literaturii române contemporane.

De la arhitectură la literatură

Absolvent al Facultății de Arhitectură din București, Constantin Abăluță și-a început cariera ca arhitect, însă pasiunea pentru literatură l-a determinat să se dedice integral scrisului. A debutat editorial în 1964 cu un volum de poezie și a continuat să publice zeci de volume, explorând diverse genuri literare, cu o predilecție pentru poezie.

Activitate literară și recunoaștere

„Constantin „Dinu” Abăluță s-a născut la 8 octombrie 1938 la București. A absolvit studii superioare de arhitectură la București și a practicat profesiunea pentru scurt timp, dedicîndu-se apoi literaturii. A fost și un talentat artist plastic. A debutat editorial cu poezie în anul 1964. A publicat un mare număr de volume fiind preocupat permanent de literatură de toate genurile și în special de poezie. A tradus numeroase volume de poezie, mai ales din limbile engleză și franceză, printre autorii traduși de el fiind: Edward Lear, Thomas Roetke, Frank O’Hara, Wallace Stevens, Dylan Thomas, José Eduardo Mendes Camargo. Pentru poezie și traduceri a primit numeroase premii între care patru premii ale Uniunii Scriitorilor. În anul 2023 a primit Premiul Opera Omnia al Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor. A fost distins cu Ordinul Național „Pentru merit” în grad de cavaler, în anul 2000. Unele dintre piesele sale au fost montate la teatrul radiofonic. Dintre volumele sale de poezie: Lumina pământului, Piatra, Psalmi, Există, Iubiri, Călătorii, Obiecte de tăcere (antologie), A sta în picioare, Marină într-un creier, Drumul furnicilor, Cârtița lui Pessoa, Terasa. A scris poezie și în limba franceză, cîteva dintre volume fiind publicate în Franța.

Prin dispariția lui Constantin Abăluță, literatura română suferă o ireparabilă pierdere”, a anunțat Filiala București-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România.

Opere Memorabile

Printre volumele sale de poezie se numără titluri precum Lumina pământului , Piatra , Psalmi , Obiecte de tăcere , Drumul furnicilor și Cârtița lui Pessoa . De asemenea, unele dintre piesele sale au fost montate la teatrul radiofonic, iar o parte din creațiile sale în limba franceză au fost publicate în Franța.

„Mă despart cu tristețe de vechiul meu coleg și prieten Dinu Abăluță. Unul dintre primii scriitori pe care i-am cunoscut și care m-a încurajat în încercările mele lirice de adolescent. Am călătorit de cîteva ori împreună în țară și în străinătate, la manifestări literare. L-am vizitat în „turnul” său unde își adăpostea și lucrările de artă. Îi voi păstra o frumoasă amintire. Dumnezeu să-l odihnească”, a anunțat Horia Gârbea.

Sursa: https://jurnalul.ro/cultura/carte/constantin-abaluta-poet-si-traducator-remarcabil-a-murit-987474.html

Ultimă oră

Același autor