17.2 C
București
27 iulie, 2024

Comentariile lui Macron sunt derutante, spune un înalt oficial din Taiwan

Comentariile preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la Taiwan sunt derutante, a declarat un politician taiwanez de rang înalt, întrebându-se dacă nu cumva idealurile fondatoare ale Franţei de libertate, egalitate şi fraternitate sunt acum demodate, scrie Reuters.

Sursa foto: Twitter

În comentariile făcute într-un interviu cu ocazia unei călătorii în China, menită să prezinte unitatea europeană în ceea ce priveşte politica faţă de China, preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat că nu trebuie să se lase atras într-o criză privind Taiwanul, determinată de un „ritm american şi o reacţie exagerată a Chinei”.

De asemenea, el a cerut ca Uniunea Europeană să îşi reducă dependenţa faţă de Statele Unite şi să devină un „al treilea pol” în afacerile mondiale alături de Washington şi Beijing.

Preşedintele parlamentului taiwanez, You Si-kun, a scris, marţi noaptea pe Facebook deasupra unei capturi de ecran a unui raport despre comentariile lui Macron cu privire la Taiwan, punând la îndoială angajamentul francez faţă de libertate.

„ Sunt „liberté, égalité, fraternité” demodate? ”, a scris el, referindu-se la motto-ul oficial francez de „libertate, egalitate, fraternitate”.

„ Este în regulă să ignorăm acest lucru odată ce face parte din Constituţie? Sau ţările democratice avansate pot ignora vieţile şi morţile oamenilor din alte ţări? ”, a adăugat You, unul dintre fondatorii Partidului Democrat Progresist, aflat la putere în Taiwan. „ Acţiunile preşedintelui Macron, un lider al democraţiei internaţionale, mă lasă perplex ”.

China organizează exerciţii militare în jurul Taiwanului începând de sâmbătă, după ce preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen s-a întors dintr-o călătorie în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor americane, Kevin McCarthy.

Franţa, la fel ca majoritatea ţărilor, nu are relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul revendicat de China, dar menţine o ambasadă de facto la Taipei şi s-a alăturat altor aliaţi ai SUA pentru a sublinia necesitatea păcii în strâmtoarea Taiwan.

Ministerul de Externe din Taiwan a încercat marţi să minimalizeze remarcile lui Macron, deşi a declarat că a „luat notă” de cele spuse de acesta.

„ Ministerul de Externe îşi exprimă mulţumirile faţă de Franţa pentru că şi-a exprimat preocuparea pentru pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan de multe ori şi în multe locuri internaţionale diferite, inclusiv, de exemplu, la recentul summit al liderilor franco-britanic i”, a declarat purtătorul de cuvânt Jeff Liu reporterilor. „ Aceasta este o continuare a poziţiei consecvente a Franţei ”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 12:19

astăzi, 12:08

astăzi, 12:07

Sursa: https://www.mediafax.ro/politic/comentariile-lui-macron-sunt-derutante-spune-un-inalt-oficial-din-taiwan-21789863

Ultimă oră

Același autor