Premierul Marcel Ciolacu a mulţumit, luni, Germaniei pentru suportul ferm acordat aderării noastre la spaţiul Schengen şi spune că „aceasta barieră Schengen a ajuns să reprezinte, cu adevărat, ultima rămăşiţă a divizării Europei”.
„Unificarea Germaniei, pe care o sărbătorim astăzi, este un simbol pentru unificarea celor două jumătăţi ale Europei – Estul şi Vestul. Iar România este beneficiară directă a evenimentelor istorice marcate de căderea Zidului Berlinului, în noiembrie 1989, şi continuate cu căderea tuturor regimurilor comuniste din Europa, inclusiv Revoluţia din Decembrie ‘89. Suntem azi membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene şi ai NATO. Ne bucurăm de consecinţele apartenenţei la comunitatea de valori occidentale: dezvoltare economică, un trai mai bun pentru cetăţenii noştri, mai multă securitate. Datorăm o parte din aceste realizări sprijinului constant oferit de Germania. Încep, aşadar, prin a mulţumi Germaniei pentru această susţinere, iar mai recent pentru suportul ferm acordat aderării noastre la spaţiul Schengen. Aceasta barieră Schengen a ajuns să reprezinte, cu adevărat, ultima rămăşiţă a divizării Europei”, spune Marcel Ciolacu la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Unităţii Germane.
El afirmă că Germania este cel mai important partener comercial al României şi al doilea investitor în economia României. Totodată, spune că schimburile comerciale au depăşit anul trecut 40 miliarde de euro,l iar peste 25.000 de firme cu capital german sunt înregistrate în România şi contribuie la dezvoltarea ţării noastre.
„Există încă un potenţial semnificativ neexploatat pentru creşterea şi diversificarea comerţului bilateral şi a investiţiilor. Este important să valorificăm oportunităţile create de remodelarea comerţului internaţional, de transformarea digitală şi tranziţia verde şi să ne adaptăm împreună la economia viitorului. Forumul Economic Româno-German organizat zilele trecute la Berlin este un excelent exemplu pentru modul în care putem stimula în continuare relaţiile economice bilaterale. Mulţumesc partenerilor germani pentru ocazia de a ne întâlni şi discuta proiecte de noi parteneriate în sectoare strategice”, adaugă premierul.
El a amintit şi de comunităţile germană din România şi cea română din Germania.
„Ca oameni de stat, trebuie să răspundem cu promptitudine provocărilor istoriei. Aşa cum a spus Cancelarul Scholz anul trecut, imediat după agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, lumea trece printr-o mişcare tectonică epocală. Este un punct de cotitură care ne obligă să regândim nu doar strategiile noastre de securitate, ci şi pe cele de dezvoltare economică şi de infrastructură. Împreună cu Germania şi cu celelalte state cu valori similare, România a contribuit masiv la eforturile de sprijin multidimensional pentru Ucraina. Tot împreună, trebuie să dăm direcţia noii epoci. Să ne consolidăm postura de apărare pe flancul estic al NATO. Să modelăm arhitectura europeană astfel încât să includă şi celelalte state
cu aspiraţii europene, pe baza meritelor proprii. Să reconfigurăm infrastructura critică astfel încât să fim mai puţin dependenţi de energie sau de tehnologii provenite din spaţii cu risc strategic. Şi să contribuim la diminuarea sărăciei globale prin furnizarea de hrană către zonele defavorizate ale lumii. Pentru toate aceste proiecte de anvergură, ştim că putem conta pe Germania. Şi o spun aici, felicitându-vă încă o dată cu ocazia Zilei Unităţii Germane: să fiţi siguri că şi Germania poate conta pe România”, încheie Ciolacu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE
ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
astăzi, 22:03
astăzi, 21:50
astăzi, 21:15
astăzi, 20:49
astăzi, 19:50
astăzi, 19:35
astăzi, 19:02