12.5 C
București
24 octombrie, 2024

Cel mai mare lac al planetei se micşorează rapid. Experţii se tem că nu îşi va reveni niciodată

Marea Caspică se confruntă cu o criză ecologică gravă, iar nivelul apei scade rapid din cauza poluării şi schimbărilor climatice, scrie CNN.

Marea Caspică, cea mai mare mare interioară a lumii, este în pericol din cauza scăderii accelerate a nivelului apei, cauzată de poluare, construcţii de baraje şi schimbări climatice.

Nivelul apei a scăzut cu aproximativ 1,5 metri din anii ’90, iar cercetătorii avertizează că, până la sfârşitul secolului, scăderile ar putea ajunge până la 30 de metri.

Aceasta ar afecta grav resursele economice, inclusiv pescuitul şi turismul, iar competiţia pentru resurse ar putea duce la conflicte între cele cinci ţări riverane: Kazakhstan, Iran, Azerbaidjan, Rusia şi Turkmenistan.

Biodiversitatea Mării Caspice este de asemenea ameninţată, în special specii precum sturionul, ale cărui populaţii au fost afectate de poluare şi pescuit excesiv.

Oamenii de ştiinţă avertizează că, fără o acţiune colectivă, Marea Caspică ar putea suferi o soartă similară cu cea a Mării Aral, care aproape a dispărut din cauza activităţilor umane.

Avertismentul vine în contextul summitului COP29 din Baku, unde liderii mondiali vor discuta despre acţiuni climatice necesare pentru salvarea mării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

astăzi, 20:14

astăzi, 20:03

astăzi, 19:18

astăzi, 19:16

astăzi, 19:15

astăzi, 19:12

Sursa: https://www.mediafax.ro/externe/cel-mai-mare-lac-al-planetei-se-micsoreaza-rapid-expertii-se-tem-ca-nu-isi-va-reveni-niciodata-22524823

Ultimă oră

Același autor