26.8 C
București
21 aprilie, 2025

Ce ne puneți în mâncare – campania Observator continuă astăzi la Antena 1: Telemeaua de Sibiu, falsificată şi cu 2300 de enterobacterii per gram

Campania Observator Ce ne puneți în mâncare continuă astăzi, de la ora 19.00, la Antena 1 cu un nou subiect – Telemeaua „de Sibiu”.

Un produs prezentat drept autentic şi tradițional, dar care pică pentru a doua oară consecutiv testul siguranței alimentare. Jurnaliştii Observator trag, din nou, un semnal de alarmă asupra acestui produs cu efecte grave asupra sănătății.

După ce jurnaliştii Observator au atras atenția în repetate rânduri asupra aşa-zişilor „sibieni”, care vând brânză neetichetată şi n-au nicio legătură cu adevăraţii ciobani de la Jina, de această dată, în cadrul campaniei Ce ne puneți în mâncare, aceştia au analizat mai multe tipuri de telemea de oaie din piețele din București si le-au dus, din nou, la laborator, pentru a evalua ce s-a schimbat. Prezența enterobacteriilor, igiena precară și folosirea laptelui de vacă în locul celui de oaie scoate la iveală un adevăr îngrijorător despre telemeaua vândută în piețe si in magazinele specializate.

’’Cel mai grav a fost faptul că am determinat 2300 de enterobacterii per gram de telemea și mizerie foarte mare la punctele de vânzare”, dezvăluie Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară

Sub pretextul păstrării tradiției, unii comercianți profită de încrederea consumatorilor, oferind produse neconforme, ambalate în pungi de plastic. Etichetele sunt înșelătoare, iar aparența – de la clopul vânzătorului până la accentul din Ardeal – joacă un rol esențial în păcălirea cumpărătorului.

„ Tragem un nou semnal de alarmă: ne întoarcem la produse verificate deja în trecut și descoperim, din nou, aceleași probleme. Așa-zisa telemea de Sibiu este doar o aparență ambalată frumos. În realitate, ceea ce ajunge pe masa consumatorului nu respectă nici rețeta, nici originea declarată. Din păcate, eticheta tradițional nu mai garantează autenticitatea, iar analizele din laborator ne confirmă că Bucureștiul a devenit un adevărat paradis al falsificatorilor alimentari ”, dezvăluie Mădălina Iacob, jurnalist Observator.

Campania „Ce ne puneți în mâncare” trage un semnal de alarmă şi asupra neajunsurilor majore ale sistemului de siguranță alimentară din România. Lipsa controalelor periodice, reacțiile întârziate ale autorităților și o legislație mult prea permisivă permit ca abaterile grave să devină parte dintr-o practică obișnuită.

Obiectivul campaniei Observator nu este doar acela de a expune nereguli, ci de a genera schimbări reale, de la raftul magazinului până la reglementările naționale. Ce pot face oamenii? Specialiștii le recomandă consumatorilor să fie mai vigilenți în fața etichetelor înșelătoare, să ceară transparență, să verifice cu atenție sursa și compoziția produselor, iar atunci când observă nereguli, să le semnaleze autorităților sau redacțiilor de investigație. Alegerea informată este primul pas spre protejarea sănătății. Fiecare consumator are puterea de a contribui la schimbare, alegând responsabil produsele pe care le consuma. Cei care sesizează nereguli cu privire la produse alimentare, pot trimite sesizările lor, însoțite de imagini, pe pagina Fii Observator” –

Toate episoadele campaniei se văd în direct în fiecare marți, de la ora 19.00, la Observator, Antena 1 şi pe AntenaPLAY. Toate investigatiile pot fi văzute și pe observatornews.ro, Youtube Observator, Facebook Observator și Tik Tok Observator.

Alege BINE pentru TINE. În fiecare zi.

OBSERVATOR. Despre oameni. Știrile așa cum trebuie să fie.

Sursa: https://jurnalul.ro/timp-liber/jurnalul-tv/telemea-sibiu-efecte-grave-sanatate-995365.html

Ultimă oră

Același autor