16 C
București
28 aprilie, 2024

Capitala are în sfârșit buget. Proiectul a fost votat din a patra încercare

Din articol

Bugetul Capitalei pentru 2024 a fost votat, vineri, din a patra încercare. Proiectul a fost aprobat, în unanimitate, cu 51 de voturi „pentru”.

Bugetul fusese respins în trei şedinţe anterioare.

La proiectul iniţial au fost aduse două amendamente, unul susţinut de primarul general şi unul propus de grupurile PSD şi PNL.

Consilierii municipali PSD şi PNL au susţinut alocarea suplimentară a sumei de 240 milioane de lei pentru subvenţia la termoficare, a 200 de milioane de lei pentru subvenţia la transportul public, precum şi a 150 de milioane de lei pentru plata parţială a restanţelor la sprijinul pentru persoanele adulte cu dizabilităţi. Totodată, ei au susţinut alocarea a 25 de milioane de lei pentru proiectul Banca de alimente, a 25 de milioane de lei pentru deblocarea blocului social din Prelungirea Ghencea şi a unor sume pentru proiectul Penetraţie Ciurel – Autostrada A1 – Pod Ciurel.

Prin amendamentul PSD şi PNL, bugetul Proedus se va diminua cu 25 de milioane de lei, al ARCUB cu 17 milioane lei, al ALPAB cu 20 de milioane de lei, al Creart cu 13 milioane lei. Se mai diminuează cu 30 de milioane de lei banii destinaţi Administraţiei Străzilor, dintre care 14,5 milioane de la obiectivul „Indicatoare rutiere trecere de pietoni echipate cu lămpi cu leduri alimentate de panouri fotovoltaice inclusiv stâlpi”. Se mai taie 20 de milioane de lei şi de la Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

De asemenea, bugetul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială va fi majorat cu 200 de milioane de lei. În buget este inclus şi un împrumut de 258 de milioane de lei, pe care PMB urmează să îl contracteze.

Reacția PNL și PSD București

„Am reușit să scoatem Bucureștiul din blocajul în care a fost dus de primarul general. Proiectul aprobat astăzi duce banii Primăriei Capitalei către proiecte serioase, nu pentru evenimentele pe care primarul general le pregătea pentru campania sa electorală.

Consilierii generali social-democrați și liberali au arătat la ședința convocată astăzi că există o majoritate responsabilă în Consiliul General al Municipiului București, iar primarul general Nicușor Dan nu mai poate ignora solicitările bucureștenilor.

În ciuda declarațiilor nerealiste ale primarului general, am găsit sumele necesare pentru a plăti restanțele la stimulentul pentru persoanele adulte cu dizabilități, tăiat la jumătate din dorința lui Nicușor Dan. Am suplimentat sumele pentru plata subvenției la termoficare și la transportul public. De asemenea, continuăm proiectul Banca de alimente și construcția blocului social din Prelungirea Ghencea.

După aprobarea bugetului pentru anul 2024, urmează deblocarea proiectelor primarilor din sectoarele Capitalei, proiecte care au fost ținute la sertar de primarul general.

Orașul în care trăim, muncim și ne creștem cu toții copiii a suferit suficient în acești ultimi ani! Nu mai vrem mizerie, proiecte blocate din ambiții personale, ci un proiect comun pentru o Capitală a viitorului”, au transmis, vineri, PSD și PNL București.

Cătălin Cîrstoiu, prima reacție după ce bugetul Capitalei a fost votat

Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București și candidatul Coaliției PSD-PNL la alegerile pentru PMB, a avut o primă reacție la scurt timp după ce bugetul Capitalei a fost votat.

„Salut decizia reprezentanților PSD și PNL, din Consiliul General al Capitalei, de a aproba bugetul Capitalei. Le mulțumesc că au dat curs propunerii mele de a debloca această situație, mai ales ca am lucrat împreună cu dânsii la setul de amendamente care au fost aprobate azi. Consider că proiectele bucureștenilor nu trebuie să fie întârziate din cauza campaniei electorale. Votul de azi din Consiliul General ne arată de ce e important ca viitorul primar general să aibă susținerea principalelor forțe politice. Asta îmi dă încredere că voi putea accelera dezvoltarea Capitalei, într-un ritm mai rapid, pe care mi-l doresc de multă vreme, la fel ca toți bucureștenii!”, a transmis Cîrstoiu.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/capitala-are-in-sfarsit-buget-proiectul-a-fost-votat-din-a-patra-incercare-2731943

Ultimă oră

Același autor