Sursa foto: Hepta
Polițiștii sunt în stradă, Ministerul de Interne va aloca 27 de milioane de lei pentru Stadionul Dinamo.
Construirea stadionului Dinamo este în topul priorităților stabilite de Compania Națională de Investiții (CNI) în programul de investiții pentru acest an. Contractele pentru noi proiecte de investiții, finanțate prin Programul național de construcții de interes public sau social (PNCIPS), vor fi încheiate anul acesta după criterii „transparente și echitabile”, susține CNI.
Investițiile în săli polivalente, complexuri sportive și creșe sunt principalele direcții pe care le are în vedere compania. Într-o perioadă în care Guvernul încearcă să strângă tot mai mulți bani la buget, CNI pregătește investiții în
de circa 2,5 miliarde de lei, deși unele dintre ele vor sta mai mult goale în anii următori.
Ar fi interesant de aflat care este factorul de multiplicare al investițiilor în aceste stadioane, asta în cazul în care se face o astfel de evaluare. De exemplu, CNI ar trebui să facă publice date referitoare la cât se estimează că va genera la bugetul local fiecare milion investit într-un stadion, câte locuri de muncă și ce returnări fiscale sunt estimate. Chiar dacă vorbim despre niște investiții care au și un anumit impact social, ele nu ar trebui să lipsească. Absența acestor calcule va atârna ulterior greu în bugetele administrațiilor publice care vor trebui să îngrijească aceste arene. De exemplu, cel mai mare stadion al țării, Arena Națională din Capitală, a adus în vistieria Primăriei Generale 1,2 milioane de euro anul trecut, dar cheltuielile pentru întreținerea ei au fost de 3,1 milioane de euro. În ceea ce privește activitățile sportive desfășurate anul trecut aici, cei mai mulți bani au fost aduși de echipa de fotbal FCSB, patronată de Gigi Becali, care dispută meciurile de acasă aici, dar și de meciurile internaționale pe care echipa le-a susținut în Europa League și care s-au disputat cu casa închisă.
Proiectul pentru construirea Arenei Multifuncționale CS Dinamo București este primul pe lista noilor investiții semnificative din acest an ale Companiei Naționale de Investiții. Anul trecut, în august, contractul a fost scos la licitație, dar sub clauza suspensivă potrivit căreia încheierea contractului se face numai dacă se obține finanțarea necesară. Arena va avea 25.059 de locuri, iar stadionul va fi dimensionat în conformitate cu cerințele aplicabile prin regulamentul de acreditare UEFA pentru nivelul 4, îndeplinind inclusiv exigențele superioare acestui standard. Suprafața desfășurată totală a arenei va fi de 66.716 mp.
Ministerul de Interne pune și el bani
Într-o perioadă în care polițiștii sunt nemulțumiți de condițiile salariale, mai ales după ce a apărut ultima „ediție” a „Ordonanței trenuleț”, și au ieșit în stradă pentru a-și apăra drepturile, Ministerul de Interne are totuși bani să aloce pentru construirea unui stadion. Valoarea totală a investiției este estimată la 854,57 milioane de lei, din care aproape 828 de milioane de lei este valoarea finanțată de Ministerul Dezvoltării prin Programul național de construcții de interes public sau social derulat de Compania Națională de Investiții, iar 26,68 de milioane de lei va fi valoarea finanțată de Ministerul Afacerilor Interne, prin Clubul Sportiv Dinamo București.
Șase oferte, primite la licitație
La licitația organizată anul trecut la începutul lunii august au depus oferte:
* Asocierea Construcții Erbașu (lider), Concelex Engineering SRL, Terra Gaz Construct, Concelex;
* Asocierea Bog’Art (lider), Dico și Țigănaș birou de proiectare, ACI Cluj, UTI Construction And Facility Management;
* Asocierea Con-A Operations (lider), Condesign SRL, Con-A Mep, Con-A Productions;
* Asocierea Mis Grup (lider), Silvania Sortilemn, AD Astra IPP SRL, Aqua Serv, Kesz Constructii Romania, Kesz Epito Zrt, Constructii Conico SRL, Sdc Proiect;
* Asocierea Strabag (lider), Unith2b;
* Asocierea Yildizlar İnşaat Ve Ticaret AŞ (lider), Desa Engineering Construction SRL;
Termenul pentru evaluarea ofertelor este data de 14 februarie 2025.
Inaugurată în 2011, Arena Națională din București a costat 234 de milioane de euro. Cheltuielie pentru întreținerea ei, făcute din bugetul Primăriei Generale a Capitalei, au fost de circa 31 de milioane de euro, în timp ce veniturile generate au fost de numai 11 milioane de euro, ceea ce înseamnă o pierdere totală de 20 de milioane de euro, arată datele primăriei.
Ce stadioane se mai pregătesc
În această perioadă CNI mai are în licitație construcția a încă trei arene de fotbal. În ordinea priorităților de finanțare, după cel al Clubului Dinamo, este vorba despre stadioanele:
– Gheorghe Hagi, din municipiul Constanța (valoare estimată 330,98 de milioane de lei, 18.190 de locuri);
– Michael Klein, municipiul Hunedoara (valoarea estimată de 209,96 de milioane de lei, 10.101 locuri);
– Stadion Timișoara (valoarea estimată 836,94 de milioane de lei, 32.150 de locuri).
De asemenea, CNI a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui stadion și la Oradea, în acest caz valoarea estimată a investiției este de 472,91 de milioane de lei, iar arena va avea 16.291 de locuri.
Prioritizarea politică a investițiilor în orașe fără echipă de fotbal
La Brașov, un oraș a cărui echipă de fotbal a retrogradat din eșalonul doi din cauza problemelor financiare, se va construi un stadion de fotbal de 30 de milioane de euro (circa 150 de milioane de lei) și 9.176 de locuri. Noul stadion ar urma să poată organiza meciuri de fotbal, ar îndeplini cerințele de acreditare UEFA, dar ar putea fi folosit și pentru organizarea altor tipuri de evenimente. Tribuna unde va fi și oficiala va avea trei niveluri, în timp ce cele două peluze și cealaltă tribună vor fi pe un nivel. Ordinul prin care a fost completată lista-sinteză a obiectivelor de investiții incluse în subprogramul „Complexuri sportive” a fost semnat la acea vreme de ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, șeful organizației PNL din Brașov. După alegerile de anul trecut, el s-a întors la Brașov, unde a fost ales președintele Consiliului Județean.
Ce obiective sportive are în construcție CNI
În acest moment, contractele pentru construcția de arene sportive aflate în derulare se ridică la aproape 590 de milioane de lei. Pe această listă figurează construcția stadionului din Târgoviște (271,42 de milioane de lei și 12.012 locuri), modernizarea bazei bazei COSR Izvorani (137,59 de milioane de lei), construcția stadionului din Alexandria (50,34 de milioane de lei și 5.496 de locuri).