18.5 C
București
27 mai, 2024

BREAKING NEWS

Biserica Ortodoxă greacă respinge restricțiile ‘excesive’ ale poliției israeliene anunțate pentru ceremonia Pogorârii Sfintei Lumini de la Sfântul Mormânt din Ierusalim / Video

12 apr 2023, 17:16

Altarul care încadrează sfântul mormânt, Ierusalim / Sursă foto: DC News

Biserica Ortodoxă greacă a denunţat miercuri ‘restricţii autoritare’ şi ‘excesive’ impuse – potrivit ei – de autorităţile israeliene în desfăşurarea ceremoniei Pogorârii Sfintei Lumini cu ocazia Paştelui la Ierusalim, îndemnându-i pe creştini să participe, transmite France Presse.

Mai multe mii de credincioşi participă în fiecare an, în ajunul Paştelui ortodox, la ceremonia Pogorârii Luminii Sfinte în biserica Sfântului Mormânt, construită – potrivit tradiţiei – pe locul în care Iisus a fost crucificat şi pus în mormânt şi apoi a înviat. Ea este situată în Oraşul Vechi din Ierusalim, în sectorul palestinian ocupat şi anexat de Israel.

Părintele Mattheos Siopis a denunțat ca fiind ‘restricţii excesive’

Poliţia israeliană a anunţat restricţii pentru această ceremonie, care urmează să aibă loc sâmbătă, în special privind numărul de credincioşi care pot accede în interiorul bisericii, limitat la 1.800. Părintele Mattheos Siopis a denunţat miercuri în faţa jurnaliştilor ‘restricţii excesive’ care ‘vor limita accesul creştinilor în biserica Sfântului Mormânt şi la ceremonia focului sfânt’.

Poliţia israeliană a indicat miercuri că restricţiile sale au scopul de a asigura securitatea.

‘Înţelegem sentimentele religioase ale oamenilor care vor să participe la ceremonie. Dar, din păcate, nu toată lumea poate intra în biserică din motive de securitate’, a afirmat Yoram Segal, un responsabil al poliţiei districtului Ierusalim, precizând că ceremonia va fi difuzată pe ecrane în Oraşul Vechi.

‘Îi invităm pe toţi cei care vor să participe la ceremonie să o facă’

Evocând o busculadă soldată cu numeroase victime în cursul unui pelerinaj evreiesc în 2021 în Israel, el a spus că nu vrea ‘ca această gravă experienţă să se repete’. Anul trecut, ciocniri izbucniseră între credincioşi şi poliţia care instalase bariere în cartierul creştin din Oraşul Vechi, măsură denunţată vehement de patriarhatul ortodox. ‘Îi invităm pe toţi cei care vor să participe la ceremonie să o facă’, i-a îndemnat pe credincioşi părintele Siopis, conform Agerpres.

Ce este Lumina Sfântă, un miracol al ortodoxiei

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoţit – conform tradiţiei – numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului.

Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.

Sfânta Lumină va fi adusă și la București, sâmbătă seară, de la Ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, a informat Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Sâmbătă seara, între orele 19,30 – 20,30, va avea loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini în Catedrala Patriarhală. Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009.

12 apr 2023, 16:58

Sursa: https://www.dcnews.ro/biserica-ortodoxa-greaca-respinge-restrictiile-excesive-ale-politiei-israeliene-anuntate-pentru-ceremonia-pogorarii-sfintei-lumini-de-la-sfantul-mormant-din-ierusalim-video_912270.html

Ultimă oră

Același autor