15.8 C
București
15 mai, 2024

Blinken începe luni cea de-a şaptea misiune diplomatică în Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american Antony Blinken începe luni cea de-a şaptea misiune diplomatică în Orientul Mijlociu de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, în urmă cu mai bine de şase luni.

Războiul a continuat de la atacurile ucigaşe ale Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, fără să se întrevadă un final: peste 34.000 de palestinieni au fost ucişi, alte sute de mii sunt strămutaţi, iar criza umanitară din Gaza se agravează, notează AP.

Conflictul a alimentat proteste în masă în întreaga lume, care s-au răspândit în campusurile universitare americane. Sprijinul SUA pentru Israel, în special transferurile de arme, a fost criticat în mod special, lucru de care administraţia este conştientă că îi ridică probleme potenţiale preşedintelui Joe Biden într-un an electoral.

Chiar înainte de vizita lui Blinken – care include puţin mai mult de o zi în Arabia Saudită înainte de opriri în Iordania şi Israel marţi şi miercuri – Biden a vorbit duminică la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Călătoria lui Blinken are loc pe fondul unor preocupări reînnoite cu privire la extinderea conflictului în Orientul Mijlociu şi în condiţiile în care perspectivele cândva promiţătoare ale unei apropieri israeliano-saudite sunt efectiv suspendate, deoarece Israelul refuză să ia în considerare una dintre principalele condiţii ale saudiţilor pentru normalizarea relaţiilor: crearea unui stat palestinian.

În Iordania şi Israel, Blinken se va concentra în mare parte pe ajutorul umanitar, întâlnindu-se cu diverse organizaţii de ajutorare, precum şi cu oficiali din ambele ţări pentru a sublinia nevoia urgentă de mai multă asistenţă. În Israel, aceste discuţii vor fi însoţite de discuţii privind planurile militare ale Israelului, a declarat un oficial al Departamentului de Stat.

Se aşteaptă ca Blinken să sublinieze importanţa creşterii puternice a fluxului de asistenţă şi a menţinerii acestei creşteri.

În timp ce livrările au crescut, acestea nu sunt încă la nivelurile necesare pentru a evita ceea ce ONU consideră că este o foamete iminentă în Gaza. De asemenea, SUA construieşte un debarcader în apropiere de oraşul Gaza prin care ajutoarele trimise din Cipru pot fi trimise pentru a fi distribuite civililor palestinieni.

În Arabia Saudită, un oficial al Departamentului de Stat a declarat că Blinken se va concentra în principal asupra planurilor pentru o Gaza post-conflict în cadrul unor întâlniri separate cu miniştrii de externe arabi şi europeni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

astăzi, 07:26

ieri, 23:15

ieri, 22:52

ieri, 20:32

ieri, 19:24

Sursa: https://www.mediafax.ro/externe/blinken-incepe-luni-cea-de-a-saptea-misiune-diplomatica-in-orientul-mijlociu-22360800

Ultimă oră

Același autor