21.2 C
București
29 martie, 2024

Athenaeum Summer Festival 2023 – Legendarul trompetist Wynton Marsalis şi Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay şi Lise de la Salle, între invitaţi

astăzi, 11:04

Athenaeum Summer Festival, care se va desfăşura între 23 şi 27 iunie, la Ateneul Român, prezintă un program care combină unele din cele mai iubite lucrări de muzică clasică, două seri de jazz surpriză cu Wynton Marsalis şi Jazz at Lincoln Center Orchestra, premiere cu Gülsin Onay şi, nu în ultimul rând, un concert în nocturnă pe Esplanada Ateneului.

Biletele sunt disponibile pe platforma www.ove.ro şi la Casa de bilete a Filarmonicii „George Enescu”, iar pentru concertul de pe Esplanada Ateneului, de pe 24 iunie, intrarea va fi liberă.

„Aflat la a doua sa ediţie, festivalul de vară Athenaeum Summer Festival (ASF) reprezintă o premieră de acest gen în istoria Filarmonicii George Enescu şi a Ateneului Român. Ne propunem să deschidem muzica clasică şi contemporană, precum şi întreaga experienţă a Ateneului, ca simbol cultural şi spiritual al Bucureştiului, către publicul larg, într-o atmosferă relaxată, de bucurie şi revendicare a plăcerii de a trăi”, a declarat violoncelistul Marin Cazacu, directorul Filarmonicii „George Enescu”.

Legendarul trompetist american Wynton Marsalis, câştigătorul a 12 premii Grammy şi primul artist care cucereşte Grammy atât la secţiunea jazz, cât şi la cea de muzică clasică, în acelaşi an, timp de doi ani la rând (1983, 1984), compozitor al oratoriului „Blood on the Fields”, prima compoziţie de jazz care a câştigat Premiul Pulitzer pentru muzică, împreună cu Jazz at Lincoln Center, orchestra de renume internaţional al cărei director artistic este, alcătuită din 15 dintre cei mai buni solişti şi instrumentişti de jazz ai momentului, participă la Athenaeum Summer Festival 2023 ca invitaţi speciali. Vor fi două concerte surpriză, în 25 şi 26 iunie, unde programul – din spiritul legendar al muzicii americane – va fi anunţat pe scenă în seara fiecărui spectacol.

Corului şi Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, sub baghetele prestigioşilor dirijori Josep Caballe Domenech şi David Crescenzi, li se alătură solişti reputaţi pe plan internaţional.

Pianista franceză Lise de la Salle, ce revine pentru a treia oară în România, după două experienţe concertistice minunate, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” (în 2007 şi 2021).

Pianista turcă Gülsin Onay, o interpretă excepţională a lui Chopin, care a şi fost decorată cu Medalia de Stat a Poporului Polonez pentru virtuozitatea cu care îl interpretează pe compozitor, va apărea pentru prima dată în faţa publicului din România, într-un recital în 24 iunie, care va combina piese foarte iubite de Chopin şi Mozart, precum şi o lucrare a unuia dintre cei mai apreciaţi compozitori turci de muzică occidentală, Ahmet Adnan Saygun, interpretat pentru prima oară la Bucureşti.

Violonistul Rafael Butaru, concertmaestrul Filarmonicii George Enescu şi al Operei Naţionale din Bucureşti; soprana Veronica Anuşca, tenorul Valentin Racoveanu şi baritonul Mihai Damian vor desăvârşi programul artistic al Festivalului ASF 2023.

Menit să dea tonul sezonului cultural estival prin emoţia muzicii de calitate, clasică şi contemporană, Athenaeum Summer Festival 2023 oferă o experienţă destinsă şi recuperatorie, printr-un Program care acoperă genuri şi generaţii, cu lucrări în egală măsură geniale şi populare ale marilor muzicieni ai lumii Chopin, Haydn, Mozart, Vivaldi, Enescu, Borodin, Manuel de Falla, Joaquin Turina, Ciprian Porumbescu, interpretat la un nivel ridicat al performanţei artistice şi în cadrul spectaculos al Ateneului Român. Festivalul de vară ASF 2023 se va încheia cu celebra cantată Carmina Burana al lui Carl Orff, una dintre cele mai audiate lucrări de muzică clasică din lume. “Asculţi pentru prima oară Carmina Burana şi te îndrăgosteşti de muzica clasică”, afirmă violoncelistul Marin Cazacu, directorul Filarmonicii George Enescu.

ASF 2023 contribuie la celebrarea a 155 de ani de existenţă a Filarmonicii George Enescu şi 135 de ani ai Ateneului Român, precum şi a 170 de ani de la naşterea lui Ciprian Porumbescu şi a 140 de ani de la moartea sa.

Programul complet poate fi găsit pe site-ul Filarmonicii George Enescu, fge.org.ro.

La Ateneul Român vor avea loc şase concerte în cadrul Athenaeum Summer Festival 2023, dintre care cinci în Sala Mare a Ateneului Român, începând la 19:00, şi unul în aer liber, pe Esplanada Ateneului, în nocturnă, începând la 21:00.

Preţurile biletelor pentru concertele din Ateneul Român sunt stabilite pentru Categoriile I, II şi III, la care se adaugă taxa de procesare OVE.ro:

V, 23 iunie: 120 lei | 110 lei | 100 lei

Sb, 24 iunie: 100 lei | 90 lei | 80 lei

D, 25 iulie: 190 lei | 170 lei | 150 lei

L, 26 iulie: 190 lei | 170 lei | 150 lei

M, 27 iulie: 130 lei | 120 lei |110 lei

La concertul în nocturnă, desfăşurat pe Esplanada Ateneului sâmbătă, 24 iunie, începând cu orele 21:00, intrarea este liberă.

Sursa: https://www.news.ro/cultura-media/athenaeum-summer-festival-2023-legendarul-trompetist-wynton-marsalis-si-jazz-at-lincoln-center-orchestra-pianistele-g-lsin-onay-si-lise-de-la-salle-intre-invitati-1922400409552023061121222033

Ultimă oră

Același autor