28 C
București
23 iunie, 2024

Anunţ important pentru pensionari. Se apropie data-limită până la care românii îşi mai pot cumpăra vechime în muncă

Sunt veşti importante pentru pensionari. Se apropie data-limită până la care românii îşi mai pot cumpăra vechime în muncă necesară pentru pensie.

Sursa foto: Profimedia Images

Termenul privind cumpărarea anilor de vechime în muncă pentru

nu va fi prelungit, după ce o inițiativă legislativă a fost respinsă recent în Parlament.

Astfel, cei care nu au vechimea în muncă necesară în acest moment mai pot cumpăra vechime doar până în vara acestui an, adică cei care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea în prezent.

În prezent, legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă. Acest lucru ar însemna că poate fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.

Românii care vor să-şi cumpere vechime în muncă mai pot face asta doar până în luna august 2023, potrivit OUG 163/2020.

Citeşte şi :

Aşadar, pensia minimă ar însemna să fie cam 40% din salariul minim brut şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut.

Senatorii puterii au votat împotriva inițiativei USR de prelungire cu trei ani a termenului până la care românii pot să își cumpere ani de vechime pentru pensie.

Termenul inițial de 31 august 2021, stabilit prin OUG nr. 163/2020, a fost prelungit cu doi ani, până în 2023, în Comisia pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților.

„Este o discriminare față de cei care vor să contribuie cinstit, mai ales mii de români din Diaspora ajunși acum la vârsta la care sunt bunice și bunici și vor să revină acasă pentru a-și crește nepoții, dar le-ar fi greu să se reangajeze la 60 de ani aici și, atunci, noi vrem să le dăm șansa să contribuie ei voluntar din banii agonisiți pentru micile perioade care le lipsesc, până în 2026, de-o dată sau în rate.

Altfel, chiar dacă au, de exemplu, deja contribuție de 14 ani și 10 luni, nu pot accesa nici un leu din contribuție dacă nu pot completa cele două luni lipsă.

Este valabil și pentru românii de acasă în egală măsură”, a declarat deputatul USR Oana Țoiu, inițiatoare a legii.

Românii vor mai putea cumpăra vechime până pe 31 august

Legea urmează acum să ajungă la Camera Deputaților, care este for decizional

În cazul aprobării ei, românii vor putea contribui voluntar pentru perioadele lipsă de vechime, în condițiile în care au deja o contribuție minimă de 10 ani (inclusiv cumulată cu perioadele contributive din alte țări).

În cazul drepturilor contributive la sistemul de pensii din alte țări UE, acestea pot fi transferate în România și accesate de aici, o dată ce se îndeplinește termenul minim legal de 15 ani.

Românii vor putea cumpără maximum şase ani de vechime potrivit USR şi vor mai putea face acest lucru până pe 31 august, adică încă patru luni, dacă legea nu trece de Parlament.

Conform noii legi, cumpărarea vechimii în muncă este permisă până la data de 1 septembrie 2023.

Potrivit legislației, cei interesați pot plăti contribuții la pensie pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase ani.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ amintit mai sus.

Vezi şi :

Cum se cumpără vechimea în muncă

La București încă se cere dosar de carton cu șină, pentru a putea cumpăra ani de vechime.

Potrivit Casei de Pensii a Municipiului București, pentru înregistrarea unui contract de asigurare socială, trebuie să vă prezentați personal sau prin mandatar, desemnat prin procura specială, la sediul Casei de Pensii a Municipiului București, cu cartea de identitate în original și copie, dar şi alte documente.

Documente necesare pentru a cumpăra vechime la pensie:

Carte de identitate original + copie

Dosar carton cu șină

Formular deschidere contract în două exemplare

Declarație protecție date

Declarație pe propria răspundere.

În cazul cetățenilor străini cu domiciliul în alt stat – pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovada identității persoanei și a cetățeniei.

Proiectul propune prelungirea până la 1 septembrie 2026 a termenului până la care persoanele interesate pot încheia contract de asigurare socială. Termenul actual este 1 septembrie 2023.

Sursa: https://www.antena3.ro/economic/anunt-important-pensionari-data-limita-romani-cumparare-vechime-munca-671212.html

Ultimă oră

Același autor