1.5 C
București
9 decembrie, 2023

Analist economic, despre măsurile fiscale ale lui Ciolacu care pun presiune pe mediul de business: ,,FMI şi ne avertizează că situaţia bugetară nu este deloc bună şi că mai trebuie să mai luăm nişte măsuri”

Ciolacu luptă contra deficitului: creşte TVA, creşte salariul minim, creşte accizele.

Mediul de afaceri: taxele lui Ciolacu vor aduce faliment, scumpiri şi şomaj.

FMI: taxele pun presiune pe mediul privat, cheltuielile sunt încă mici cu investiţiile

Marcel Ciolacu, Facebook

Pachetul de măsuri fiscale al Guvernului este menit sa reducă deficitul bugetar, însă, multe alte programe sunt necesare pentru a creşte eficienţa şi veniturile, asta este concluzia experţiilor FMI prezenţi la Bucureşti.

Premierul, în schimb, care s-a întâlnit cu reprezentanţii FMI, spune că dacă se merge pe actualul plan al Guvernului, nu va fi nevoie de alte măsuri

,,Eu i-am explicat programul pe termen scurt, cât şi pe termen lung, şi concentrarea noastră pe reducerea de cheltuieli bugetare, dar mai ales pe combaterea de evaziune fiscală. Să nu confundăm reforma fiscală cu măsurile luate în acest moment şi lucrurile sunt cât se poate de clare. Au fost bucuroşi că am pornit creând aceste măsuri creând legea pe care am susţinut-o în parlament”.

FMI critică pachetul de măsuri fiscale ale guvernului Ciolacu, motivând că va crea prea multă presiune pe mediul privat de afaceri.

George Vulcănescu, analist economic, spune pentru

, ce anume merge prost în măsurile fiscale:

,,FMI este extrem de indulgent. Dacă nu aş putea spune, cumva chiar favorabil. Da, el atrage atenţia asupra unor chestiuni discutabile, cum e supraimpozitarea de exemplu, din sistemul bancar, care într-adevăr, este o măsură uşor populistă şi cu benneficii mici în contextul în care intermedierea financiară …până la urmă, volumul creditelor care le dau băncilor, agenţilor economici şi populaţiei este relativ scăzut”.

Pachetul de măsuri fiscale ale guvernului Ciolacu este un proiect de lege menit să diminueze deficitul bugetar, însă alte măsuri ar fi necesare pentru a creşte eficienţa şi veniturile, asta spun experţii FMI. Ciolacu spune că pachetul este suficient, iar la acest aspect, analistul economic Adrian Negrescu ne poate lămuri la

,,Da, cu siguranţă nu este îndeajuns, pentru că noi estimăm că impactul ar fi undeva la 1% din PIB, dar problema indică 2% din PIB, deci ar mai fi nevoie de nişte măsuri pe care le propuneam de două luni de zile- reducerea evaziunii fiscale, reducerea cheltuielilor publice la un nivel, într-adevăr real, nu prin simple măsuri de tip scamatorie. Sunt lucruri pe care ni le spune FMI şi ne avertizează că situaţia bugetară nu este deloc bună şi că mai trebuie să mai luăm nişte măsuri”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

ieri, 23:49

ieri, 23:44

ieri, 22:50

ieri, 23:23

ieri, 16:51

ieri, 16:12

Sursa: https://www.mediafax.ro/economic/analist-economic-masurile-fiscale-ciolacu-pun-presiune-mediul-business-fmi-ne-avertizeaza-situatia-bugetara-deloc-buna-luam-niste-masuri-22145638

Ultimă oră

Același autor