17 C
București
30 aprilie, 2024

Air Schengen și nu prea. Românii, controlați pe aeroporturile din Paris și Viena. Klaus Iohannis anunță „o discuţie foarte serioasă”

17.04.2024 20:58

17.04.2024 20:10

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre situația României privind aderarea la spațiul aerian Schengen și controalele care încă li se aplică românilor.

„În ce priveşte Air Schengen, am auzit că sunt unele zone unde nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Spaţiul Air Schengen. Voi avea o discuţie foarte serioasă cu ministerele care trebuie să se ocupe de aceste chestiuni şi să găsim soluţii rapide, pe cale diplomatică”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis se află la Bruxelles, unde participă, în perioada 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Discursul președintelui Klaus Iohannis, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European

„Începem în câteva minute o reuniune extraordinară sau informală, dacă putem să îi spunem așa, a Consiliului. Discutăm chestiuni legate de stimularea competitivității la nivel european, dar, evident, avem și o serie de subiecte de actualitate de politică externă care necesită coordonare la nivel european. Acest consiliu informal se ține la Bruxelles fiindcă Președinția este cea belgiană și ne-au convocat aici.

Referitor la temele externe, vom aborda, evident, Ucraina. Atacurile aeriene ale Rusiei asupra unor obiective civile, dar și din sectorul energetic ne arată, încă o dată, că trebuie să intensificăm și să urgentăm eforturile coordonate, la nivel european, pe palierul de sprijin militar.

Avem în atenție, sigur, și situația mai amplă din Orientul Mijlociu. Eu voi reitera și la nivelul Consiliului European condamnarea atacului recent al Iranului asupra Israelului. România este pe deplin solidară cu Israelul și voi reafirma angajamentul nostru față de securitatea și suveranitatea sa.

Contextul geopolitic actual a determinat o reflecție aprofundată privind relevanța Uniunii Europene la nivel global, inclusiv din perspectivă economică.

În acest sens, mergem, de data aceasta, dincolo de discuția tradițională de la reuniunile Consiliului de primăvară privind competitivitatea și piața internă și discutăm direcții concrete de acțiune pentru a fi mai eficienți, mai productivi și mai competitivi. Sunt soluții pe care le identificăm pentru a stimula economia europeană și da, pentru a ridica gradul de bunăstare al cetățenilor noștri europeni.

Lansăm astăzi formal procesul de definire a unui nou pact european pentru competitivitate. Ne uităm în primul rând la cum putem îmbunătăți și adapta Piața Unică, pentru a ne asigura că acest motor al creșterii și al prosperității Uniunii rămâne unul pe deplin funcțional.

În linia intereselor României, voi continua să susțin eliminarea obstacolelor de orice fel – legislative sau de liberă circulație – pentru cetățenii și companiile noastre și asigurarea unor condiții de concurență echitabilă sau competiție sănătoasă în interiorul Uniunii. Evident, remarca despre circulația liberă se referă la Schengen.

Un punct important, asupra căruia voi insista, este atenția pe care trebuie să continuăm să o acordăm, la cel mai înalt nivel, sectorului agricol european, care este crucial pentru obiectivele noastre privind competitivitatea.

Nu în ultimul rând, vom reveni asupra priorităților strategice ale Uniunii post-2024, în exercițiul de pregătire a ceea ce numim Agenda Strategică a UE pentru perioada 2024-2029.

În acest sens, consultările cu unele state membre, pe care le-am găzduit recent împreună cu Președintele Consiliului European, la București, au reprezentat un pas foarte important în această direcție. Atât pentru început, dacă aveți întrebări și, evident, la sfârșit veți primi un comunicat de la noi în care detaliem finalul tuturor discuțiilor.”

17 apr 2024, 20:10

Sursa: https://www.dcnews.ro/air-schengen-si-nu-prea-romanii-controlati-pe-aeroporturile-din-paris-si-viena-klaus-iohannis-anunta-o-discutie-foarte-serioasa-cu-ministerele-responsabile_956263.html

Ultimă oră

Același autor