-0.8 C
București
12 februarie, 2025

Agenda Programelor UNITER pe parcursul anului 2025

Sursa foto: Andrei Gindac/UNITER

2025, al 35-al an de existență al UNITER.

Pe același drum al lui ÎMPREUNĂ pentru teatrul românesc, cu grijă, responsabilitate și loialitate, UNITER își continuă activitățile și proiectele de importanță strategică pentru spațiul cultural românesc, adevărate repere ale vieții teatrale acum.

UNITER continuă să fie o voce importantă în peisajul cultural românesc, o organizație reprezentativă pentru breasla teatrală care funcționează cu o structură simplă și activă – continuând și dezvoltând conceptul creatorului și fondatorului său, Ion Caramitru.

UNITER este un pilon central în dezvoltarea și promovarea teatrului românesc. Suntem mândri să spunem că 1900 de creatori sunt parte din uniunea noastră! Ne dorim ca proiectele anului 2025 să fie parte a unui ecosistem cultural în permanentă mișcare și transformare, cu scopul oferirii unor condiții optime necesare promovării actelor culturale de calitate și stimulării spiritului creativ românesc în context european și internațional.

Principalele obiective ale UNITER de anul acesta se află în jurul fidelizării publicului și al întăririi relației noastre cu comunitățile teatrale în mijlocul cărora ne desfășurăm activitățile.

Multitudinea formelor de expresie ale evenimentelor UNITER (programe permanente și proiecte noi) ne vor ajuta în anul 2025 să punem în lumină valoarea creației teatrale românești.

Iată care sunt perioadele de desfășurare, structurile și tematicile programelor de tradiție ale uniunii. De asemenea, detalii despre două noi proiecte inițiate în acest an.

PROGRAMUL „CASA ARTIȘTILOR”

Program permanent

Producător: UNITER

Finanțatori: UNITER, alte uniuni de creație și sponsori

Director program: Mihaela Săsărman

Scopul programului este crearea cadrului organizatoric pentru asigurarea unui ajutor şi a unui suport moral care să ofere o nouă perspectivă vieţii şi carierei artistice a beneficiarilor noştri.

Obiectivele programului sunt:

– asigurarea de ajutoare materiale şi financiare pentru artiştii pensionari membri ai uniunilor de creaţie partenere

– asigurarea de sprijin moral pentru artiştii pensionari membri ai uniunilor partenere

Acest program care a început în mai 1997 a fost finanţat de Comunitatea Europeană prin programul PHARE SESAM şi realizat de UNITER în parteneriat cu Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori ANUC şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Este unic în ţară prin grupul de persoane căruia i se adresează, artişti ajunşi în situaţii dificile impuse de vârsta înaintată sau de deteriorarea sănătăţii.

Programul este finanţat în proporţie de 85% de UNITER și 15% Uniunea Arhitecților din România împreună cu U.C.I.N.

Proiect lunar de suport social şi asistenţă pentru artişti pensionari cu probleme de sănătate. Coordonator proiect: Mihaela Săsărman

Conţinutul serviciilor: consiliere telefonică, psihologică, serviciul de menaj și serviciul de pachet alimentar lunar.

Campania Națională „Artiștii pentru artiști”, ediția a 21-a

Iniţiată şi organizată din anul 2002, Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” este un stimulator al solidarităţii de breaslă, un resort financiar pentru artiştii de orice vârstă cu probleme de existenţă şi un semnal pentru public şi autorităţi, în legătură cu situaţia acestora şi demnitatea lor.

Din Fondul de Solidaritate Teatrală ( RO40RZBR0000060007801286 deschis la Raiffeisen Bank, Agenţia Piaţa Amzei ) sunt ajutați artiștii care întâmpină dificultăți.

MODALITĂȚILE DE PARTICIPARE A DONATORILOR FINANCIARI LA CAMPANIA „ARTIŞTII PENTRU ARTIŞTI”:

Sponsorizări dedicate Campaniei

Donaţii în contul Campaniei

formularul 230 privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat.

REVISTA „TEATRUL AZI”

Producător: UNITER prin Fundația Culturală „Camil Petrescu”

Finanțatori: Ministerul Culturii și UNITER

Redactor-șef: Oana Borș

Revista noastră de cultură teatrală este o publicație care și-a asumat misiunea de a surprinde activ realitatea teatrală românească la zi, dar și de a consemna evenimente și zone de creație reprezentative din teatrul internațional. Totodată, are în vedere expunerea direcțiilor teoretice și conceptuale care reflectă evoluția artei teatrale în toată polifonia ei.

În 2025, va continua să întregească tabloul teatral actual prin focalizările tematice pe care le aduce în atenție: de la laboratoare de creație, la elemente de discurs singular și/sau la interferența limbajelor teatrale, de la dialogul social și comunitar, până la impactul pe care realitatea contemporană, cu toate acumulările ei tehnologice și schimbările de paradigme socio-politice, le are asupra acestei arii artistice.

RUBRICI PERMANENTE

ACCENTE – rubrică-dosar care propune 6 teme de dezbatere

ACTUALITATE.RO – cronici, analize, interviuri care se referă la premierele sau evenimentele teatrale din țară ce au loc pe parcursul anului 2025, atât în teatre și companii dramatice, cât și în cele de copiii sau de animație

INTERNAȚIONAL – consemnarea la zi a unor evenimente teatrale/creații importante de peste hotare care au loc în 2025

spotlight regizoral – portrete ale unor regizori tineri, în curs de impunere în elita regiei europene

restituiri – interviuri cu mari creatori ai artei teatrale din întreaga lume

RAFTUL DE TEATRU – recenzii ale noilor apariții editoriale (carte de teatru)

INFO UNITER – informații despre activitatea & programul UNITER 2025

RUBRICI PERIODICE

PORTRET DE CREATOR / interviu & analiză critică referitoare la opera/profilul unor artiști reprezentativi

ANATOMIA UNUI SPECTACOL (rubrică nouă)

INTERVIUL EDIȚIEI – interviuri cu personalități din aria teatrului

ESEU & STUDII TEORETICE – lucrări argumentative legate de teme fundamentale ale artei teatrale & sinteze ale celor mai recente teorii de teatru

EVENIMENT – consemnarea unor evenimente diverse din zona teatrală

GALA PREMIILOR UNITER, ediția a 33-a

Data: luni, 26 mai 2025 și va fi transmisă în direct pe

.ro și de către TVR

Director artistic: Dragoș Buhagiar

Director executiv: Aura Corbeanu

Regizor artistic al spectacolului Galei: Bobi Pricop

Concept scenografic: Cosmin Florea

Un eveniment de premiere, de eleganță, de emoție, de sensibilitate, de întâlnire a teatrului cu publicul larg. Un proiect care vorbește despre valoarea din teatrul românesc, sărbătorită ÎMPREUNĂ.

Juriul de nominalizări ( Daria Ancuța, Doru Mareș și Maria Zărnescu ) vizionează acum spectacole în toate instituțiile teatrale din România, iar la finalul lunii februarie vom afla spectacolele și artiștii care intră în competiție pentru cele mai râvnite premii și recunoașteri din teatrul românesc ale anului 2024. Juriul are posibilitatea de a face între 3 și 5 nominalizări la fiecare categorie de premii.

Acum se desfășoară prospecții tehnice și comunicări logistice privind stabilirea spațiului de desfășurare a spectacolului Galei.

GALA TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2025, ediția a 28-a

Perioada: 27 – 31 august 2025

Locația: Teatrul de Stat Constanța

Partener financiar: Teatrul de Stat Constanța (subvenție Consiliul Județean Constanța )

Director artistic: Erwin Șimșensohn , regizor și director al Teatrului de Stat Constanța

Coordonator proiect: Doina Lupu

Gala HOP – Gala Tânărului Actor creează contextul propice unor întâlniri și prietenii prodigioase pentru tinerii actori.

Gala HOP oferă vizibilitate tinerilor aflați în competiție și cadrul propice închegării oportunităților profesionale. Este mediul care facilitează întâlniri, relații între factori creativi și tineri actori. Gala HOP a devenit, astfel, o platformă permanentă de apropiere a pieței teatrale de actor, oferind ocazii de lansare și dezvoltare în spațiul teatral românesc.

– Etapa de înscriere și preselecții: la București, în lunile iunie/iulie;

– Tabăra Pre-HOP, etapa atelierelor de creație și a pregătirii momentelor din concurs: la Teatrul de Stat Constanța, în perioada 15 – 20 iulie;

– Concursul propriu-zis: la Teatrul de Stat Constanța, 27 – 31 august.

FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU, ediția a 35-a

Perioada: 17 – 26 octombrie 2025

Locația: București

eveniment strategic de interes național

un program prioritar complex și necesar la nivelul dialogului creativ european

FNT celebrează performanța și reunește publicul iubitor de teatru în jurul Valorii

Integrează creația teatrală românească celei europene

Ediția 35 aduce schimbarea echipei curatoriale a FNT, alcătuită acum din Alina Epîngeac (critic de teatru), Raluca Cîrciumaru (critic de teatru) și Ionuț Sociu (dramaturg și jurnalist cultural), care se vor ocupa de procesul de selecție a spectacolelor. Totodată, pentru prima dată în istoria sa, Festivalul Național alătură echipei curatoriale un artist asociat, pentru această ediție fiind regizorul Radu Afrim . Împreună, vor propune un concept curatorial structurat în jurul unei teme.

În ultimii trei ani, Festivalul Național de Teatru a pus accentul pe o structură modulară și pe un dialog la orizontală între aceste module. Prezența regizorului Radu Afrim ca artist asociat vine în siajul acestor schimbări tocmai pentru a completa și extinde pe plan creativ această structură.

Festivalul continuă și modulul educațional destinat elevilor și studenților, dar și secțiunea spectacolelor lectură pe texte contemporane românești și străine, ambele coordonate de dramaturga Mihaela Michailov .

Ediția I

Perioada: 22-28 septembrie 2025

Locația: Alba Iulia

Producători: UNITER și Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia

Finanțator: Consiliul Județean Alba

Director artistic: Marina Constantinescu

UNITER are înscrisă în fibra existenței sale teatrul poetic, rostirea poeziei ca pe o lectură a dramaticului, al cărui reprezentant de mare ținută a fost Ion Caramitru. Cel care a păstrat vie ideea de teatru poetic, a arătat-o în diferitele spectacole susținute în țară și în străinătate, alături de artiști prestigioși. Ion Caramitru a încercat să predea ștafeta teatrului poetic către tânăra generație și prin organizarea unor ateliere de poezie la Ipotești, locul pe care îl prețuia și pentru că era locul lui Eminescu, dar și pentru că a avut o contribuție esențială la refacerea și punerea în circulație culturală a acestui spațiu.

Credem că în peisajul contemporan este nevoie de formarea unor echipe mixte de artiști, care să redefinească teatrul poetic, să învețe să citească, să analizeze și să rostească un tip de poetică teatrală, contemporană și nu numai, sonete, monologuri. Rostirea poeziei impune, în primul rând, cunoașterea și, apoi, o rostire impecabilă a limbii române.

Atelierul de poetică teatrală „Ion Caramitru” dorește să revitalizeze, în spirit contemporan, una dintre tradițiile marcante ale teatrului românesc – teatrul poetic – tradiție pe care UNITER a promovat-o de-a lungul timpului.

Proiectul se concretizează în realizarea unui atelier de poetică teatrală ce reunește artiști : poeți și actori, actori consacrați, un regizor, un scenograf, un profesor de dicție, profesori-cercetători. Unul dintre scopurile atelierului este ca, punându-i împreună pe artiști, aceștia să descopere valențele dramatice ale unei structuri poetice, să identifice și să folosească instrumentele de analiză pe textul poetic, așa cum au făcut-o reprezentanți de seamă din teatrul românesc.

proiect european susținut de programul Creative Europe al Uniunii Europene

Eco Arts Labs

Perioada de desfășurare: 18-20 februarie 2025

Eco-Arts Residences : „Celălalt sunt eu”

Perioada de desfășurare: 1-11 iunie 2025

Locația: Sfântu Gheorghe, Teatrul „Andrei Mureșanu”

Centrul Italian al Institutului Internațional de Teatru UNESCO (Italia)

Centrul Cipriot al Institutului Internațional de Teatru (Cipru)

Human Development and Culture International School – HDACIS (Georgia)

Laboratorul de Realitate Augmentată și Virtuală al Departamentului de Inginerie pentru Inovare al Universității din Salento (Italia)

Finanțator: proiect european susținut de programul Creative Europe al Uniunii Europene

Director artistic: Doina Lupu

NAT propune practici artistice provocatoare, inclusiv activități de laborator cu acțiuni specifice de Ecologie Teatrală, crearea a trei Rezidențe Eco-Arte pe teme de sustenabilitate ecologică, interculturalitate și egalitate de gen, cu scopul de a forma, conștientiza și co-crea împreună, în respect pentru diversități și mediu.

Principalele activități ale proiectului sunt:

* ECO-LABORATOARE DE ECOLOGIE TEATRALĂ conduse de profesori experți din Italia, România, Cipru și Georgia, destinate actorilor profesioniști din toată Europa, preselecționați printr-un apel internațional;

* REZIDENȚE INTERNAȚIONALE ECO-ARTE în Cipru, Italia și România, cu numeroase activități ecologice și interculturale cu comunitățile locale, artiști internaționali și locali:

Rezidența Eco-Arte „Sub semnul apei și vinului” în Kalopanagiotis, Cipru

Rezidența Eco-Arte „Celălalt sunt eu” în Sfântu Gheorghe, România

Rezidența Eco-Arte „Natura suntem noi” în Lecce, Italia

* TEATRU EXTINS – o activitate de întâlnire între ingineri inovatori și artiști pe tema inovației și tehnologiilor în domeniul artelor spectacolului, în special pe tema realității augmentate și a teatrului;

* În timpul rezidențelor, artiștii vor lucra împreună la producția unui spectacol internațional major, care se va concentra pe câteva texte ale marii scriitoare Marguerite Duras , o voce feminină puternică, încă atât de vie, care revendică libertatea în toate expresiile vieții: „Durerea”, „Amantul”, „Maladia morții”. Coproducția multiculturală se va baza pe vocile femeilor, multiculturalism și ecologie interculturală.

În prima parte a proiectului vor avea loc 4 Eco-Arts Lab, cu o durată de câte trei zile, și vor fi coordonate de directorul artistic al ITI Italia, Fabio Tolledi . Atelierul constă într-un program intensiv de tip „full-immersion” privind tehnicile și cunoștințele legate de realizarea spectacolelor de teatru în spații naturale. Participanții vor avea ocazia să exploreze metodologii de lucru folosite în teatru, aplicate în locații naturale din întreaga lume, în special în țările mediteraneene.

Atelierul este unul practic și pune accent pe antrenamentul fizic teatral ca bază pentru pregătirea actorului. De la respirație la corp, de la gest la voce, de la voce singurală la cor, acest parcurs include o muncă detaliată asupra prezenței scenice. Această experiență va oferi artiștilor materiale valoroase care pot contribui la dezvoltarea abilităților lor performative profesionale și la inițierea unor noi colaborări internaționale.

Detalii despre înscrieri și desfășurare găsiți aici:

Ne propunem ca și în acest an să putem răspunde provocărilor contemporane și să oferim creatorilor, membrilor UNITER și întregii lumi teatrale, precum și publicului iubitor de teatru, proiecte minunate!

Sursa: https://jurnalul.ro/cultura/teatru/agenda-programelor-uniter-pe-parcursul-anului-2025-989234.html

Ultimă oră

Același autor