Semnalizarea rutieră orizontală înghite 3 milioane de euro. 27 de contracte, încheiate imediat după sărbători
14,4 milioane de lei fără TVA este valoarea a nu mai puțin de 27 de contracte-cadru pe care
, firma Primăriei Capitalei, le-a parafat, la 8, respectiv la 9 ianuarie 2025, pentru trasarea semnalizării rutiere orizontale.
Zeci de bulevarde, străzi principale, străzi secundare sau chiar alei urmează ca, timp de doi ani, să fie supuse revopsirii, asta după ce, în anii anteriori, au fost cheltuite, de asemenea, sume imense de bani pentru același lucru. Derularea acestei afaceri a fost mutată, anul acesta, de la Administrația Străzilor București la compania de parcări, însă unele dintre contracte au fost adjudecate de aceleași firme ca și în trecut.
Noua operațiune a „trasatului de dungi pe asfalt” s-a mutat, anul acesta, de la Administrația Străzilor București, la una dintre mult hulitele companii municipale pe care Nicușor Dan promitea, înainte de preluarea precedentului mandat de primar general al Capitalei, că le va desființa. Astfel, încă de la data de 3 octombrie 2024, Compania Municipală Parking București SA a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin intermediul căruia făcea cunoscută intenția de a încheia un contract de lucrări de execuție a semnalizării rutiere orizontale în municipiul București.
În motivarea acestei achiziții, autoritatea contractantă susține: „Ținând cont de nevoia permanentă de marcaje rutiere, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare privind circulația pe drumurile publice, precum și cu cele ale standardelor din Strategia Circulației, Compania Municipală Parking București SA dorește încheierea unui contract-cadru, pe o perioadă de doi ani, pentru lucrări de semnalizare rutieră orizontală în municipiul București, din punct de vedere al reglementărilor de circulație”.
Zeci de loturi, atribuite în două zile
În acest sens, afacerea a fost împărțită în nu mai puțin de 27 de loturi, fiecare dintre acestea având ca obiect realizarea semnalizării rutiere orizontale pentru artere de circulație plecând de la mari bulevarde, până la străzi sau chiar alei. Anumite zone ale contractului de lucrări se regăsesc în mai multe loturi scoase la licitație de Compania Municipală Parking București SA.
Valoarea inițială totală a acestor 27 de loturi se ridica la 11.720.497,74 de lei fără TVA, respectiv la 13.948.392,31 de lei cu TVA inclusă, urmând ca, după atribuirea fiecărui lot în parte, să fie parafate și contractele subsecvente acestora.
În data de 8 ianuarie 2025, a fost atribuit lotul al optulea, iar restul de 26 de loturi aferente acestui contract-cadru au fost atribuite, conform unui anunț de atribuire publicat, de asemenea, de către autoritatea contractantă pe portalul achizițiilor publice, la data de 9 ianuarie 2025. Valoarea finală a contractelor-cadru aferente celor 27 de loturi se ridică la suma de 12.108.551,59 de lei fără TVA, respectiv la 14.409.176,4 lei cu TVA inclusă (2.940.648,25 de euro).
Autoritatea contractantă, condusă de un director interimar
Aceste contracte au fost adjudecate de șase societăți comerciale, dintre care cel puțin două au mai fost contractate în timpul primului mandat de primar general al Capitalei al lui Nicușor Dan. Loturile au ajuns, fie la toate, fie la câte două sau trei companii, astfel: la SC Parking Services & Solutions SRL, la SC Master Clean SRL, la SC Vialine Systems SRL, la Marcastreet SRL, la Anduna Servimob SRL și la Vesta Investments SA.
Autoritatea contractantă, respectiv Compania Municipală Parking București SA, este entitatea Primăriei Capitalei care percepe tarifele de parcare și care a vopsit aproape toate spațiile de lângă trotuare în culoare albastră, ceea ce înseamnă că acolo se mai poate parca doar cu bani, deși majoritatea sunt folosite ca parcare de reședință, este o instituție condusă interimar, începând cu data de 21 noiembrie 2024, de Cristian Constantin Olaru. Acesta este și om de afaceri în domeniul transporturilor, deținând acțiuni la companiile Auto One Asigurare SRL și la SC Romspedition Auto One SRL, conform celei mai recente declarații de interese publicată pe pagina de internet a instituției.
Se revopsesc trecerile de pietoni, delimitarea sensurilor și toate marcajele de orientare, ghidare și obligare
Conform caietului de sarcini care a stat la baza încheierii acestor contracte de achiziții publice, Compania Municipală Parking București SA arată că a contractat aceste lucrări nu doar pentru a trasa cu vopsea locurile de parcare publice, așa cum este obiectul de activitate, ci mult mai mult de atât.
Concret, se cere ca această semnalizare rutieră orizontală să fie făcută cu vopsea pe bază de solvent monocomponent, pentru marcaje longitudinale, transversal, diverse, prin săgeți și prin inscripții. Se vor trasa separarea sensurilor de circulație, delimitarea benzilor, delimitarea părții carosabile, liniile continue simple, duble sau mixte, liniile discontinue duble, simple sau mixte, marcajele de oprire, marcajele de cedare a trecerii, marcajele de treceri pentru pietoni, marcajele de ghidare, marcajele pentru spații interzise ori pentru interzicerea staționării.
De asemenea, se vor trasa marcajele pentru locurile de parcare pe partea carosabilă, marcajele de orientare și marcajele privind limitările de viteză.
În același caiet de sarcini se atrage atenția asupra faptului că marcajul rutier urmează să fie aplicat după minimum 15 ore de la terminarea așternerii îmbrăcăminții rutiere.
Curtea de Conturi a verificat, în urmă cu doi ani, astfel de contracte la București
Afacerile cu dungi trasate pe asfalt ale Primăriei lui Nicușor Dan au făcut chiar și obiectul unor anchete din partea instituțiilor statului. Spre exemplu, Curtea de Conturi a României a sesizat, în raportul de audit pentru anul 2023, efectuat în legătură cu activitatea Primăriei Capitalei, condusă de Nicușor Dan, că Administrația Străzilor București, instituție coordonată chiar de primar, la acel moment, a atribuit nejustificat, fără licitație, mai multe contracte de semnalizare rutieră orizontală și verticală, în cursul anului 2022.
În acest caz, au fost invocate situații de extremă urgență, care nu poate fi justificată. „Jurnalul” a descoperit că și în vara anului 2023 Administrația Străzilor a mai încheiat alte șase asemenea contracte, în aceeași manieră. Tot la „urgență”, în 2023, au fost parafate șase contracte, în valoare de aproape 64 de milioane de lei, pentru repararea trotuarelor și a părților carosabile de pe străzile din Capitală. Suma totală plătită, în urma acestor negocieri directe se ridică, în 2022 și 2023, la 106 milioane de lei.
, a încheiat, la repezeală, prin atribuire directă, fără licitație, șase contracte pentru execuția de lucrări de semnalizare rutieră orizontală, adică trasarea de dungi vopsite pe asfalt, plătind, pentru o perioadă de șapte luni, nu mai puțin de 5,1 milioane de euro. Numele Anduna Servimob și Vesta Investments SA figurează printre companiile care și-au adjudecat aceste contracte.