28 C
București
23 iunie, 2024

Adevărata semnificație a Învierii | Preotul Ciprian Florin Apetrei: „Fără Învierea lui Hristos, nu există nici învierea noastră”

Adevărul învierii din morți a lui Iisus Hristos se mărturisește în lume de peste 2000 de ani. Preotul Ciprian Florin Apetrei a povestit în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, care este adevărata semnificație a Învierii Mântuitorului.

Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru

După ce a fost trădat, torturat, răstignit între doi tâlhari, lăsat să moară pe cruce şi pus apoi în mormânt, Iisus Hristos a biruit moartea pentru mântuirea omenirii. Minunea Învierii a fost descoperită de Maria Magdalena, cea care le-a dat vestea apostolilor lui Iisus.

„Pentru noi, creştinii, momentul Învierii lui Hristos este cel mai important din întreaga istorie a mântuirii. Fără Învierea lui Hristos, nu există nici învierea noastră, după cum ne spune Sfântul apostol Pavel.

Avem și această orânduială a Luminii, care se dă înainte de miezul nopții sau chiar la miezul nopții, amintind, de fapt, de momentul în care îngerul vine la mormânt și dă piatra la o parte pentru a arăta că Hristos a Înviat. Maria Magdalena, găsind mormântul gol, vine la apostoli şi le spune că a înviat Hristos.

Cum au văzut în mormânt, ca mormântul nu avea lumină? Ăsta este primul argument al existenței Sfintei Lumini. Deci Sfânta Lumină era în mormânt, i-a luminat mormântul”, a povestit preotul bisericii Sfântul Anton, din București, Ciprian Florin Apetrei, pentru Antena 3 CNN.

Este vorba despre Sfânta Lumină pe care creştinii sunt chemaţi să o primească în această noapte şi să o ducă în casele lor, după slujba de Înviere. În această noapte, se sfinţeşte şi pâinea numită paşti, pe care credincioşii o primesc odată cu Lumina Sfântă. Din acest moment, salutul obişnuit este înlocuit cu cel de „Hristos a înviat”, la care se răspunde: „Adevărat a-nviat”.

„Este ziua în care s-a făcut Lumină, pentru că ziua Învierii lui Hristos este Ziua Luminii, creația care devine a opta. Hristos învie în dimineața zilei a opta, iar noi vom învia în seara zilei a opta, care e ziua veșnică. Optul întors este semnul infinitului, această zi infinită pentru care noi ne pregătim în lumea aceasta și pentru care noi vom trăi veșnic în împărăția lui Dumnezeu”, a explicat preotul.

Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/religie/adevarata-semnificatie-invierea-mantuitorului-iisus-hristos-paste-671590.html

Ultimă oră

Același autor