3.9 C
București
24 noiembrie, 2024

Universitatea din Bucureşti, prezenţă importantă la întâlnirea plenară a Grupului de Protecţie Civilă al NATO

14:11, 17 aprilie 2024

Echipa de cercetători a Universităţii din Bucureşti, instrument-prototip de evaluare a percepţiilor sociale privind rezilienţa societală

Bucureşti, 17 aprilie 2024. Reprezentanţi ai Universităţii din Bucureşti (UB) au participat, în calitate de special guests, la întâlnirea plenară a Grupului de Protecţie Civilă (Civil Protection Group) al NATO, care s-a desfăşurat la sediul NATO din Bruxelles în perioada 15 – 16 aprilie 2024.

Evenimentul a reunit reprezentanţii tuturor ţărilor NATO şi partenere şi a fost dedicat evoluţiilor şi dezvoltărilor la nivel NATO în domeniul rezilienţei. În cadrul întâlnirii au avut loc discuţii despre agenda Comitetului pentru Rezilienţă al NATO cu privire la aspectele civile în dezvoltarea conceptului de apărare colectivă, precum şi informări şi discuţii privind instrumentele şi capacităţile de evaluare a formelor şi aspectelor rezilienţei în domeniile de interes strategic.

Universitatea din Bucureşti a fost reprezentată la eveniment de două cadre didactice ale Facultăţii de Administraţie şi Afaceri, prof. univ. dr. Dragoş – Paul Aligică şi prof. univ. dr. Elena Druică.

În ultimii patru ani, Universitatea din Bucureşti a desfăşurat, în colaborare cu Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, un program de cercetare asupra rezilienţei care a implicat dezvoltarea exploratorie a unor instrumente pentru evaluarea rezilienţei societale în faţa unei game variate de provocări, incluzând crize, şocuri şi evoluţii destabilizante, atât la nivel intern, cât şi extern.

Coordonată de prof. univ. dr. Dragoş – Paul Aligică, această abordare inovatoare în direcţia cercetării aplicate a fost considerată de autorităţile şi experţii organizaţiei transatlantice ca fiind de o relevanţă specială pentru agenda NATO şi de interes aplicat pentru toate ţările membre şi partenere.

„Participarea Universităţii din Bucureşti la întâlnirea plenară a Grupului de Protecţie Civilă al NATO a fost un moment care a marcat din nou recunoaşterea internaţională a calităţii cercetărilor noastre şi a contribuţiei noastre la dezvoltarea conceptelor şi analizelor aplicate de rezilienţă societală. În ultimii patru ani, în colaborare strânsă cu Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, am dezvoltat o linie inovatoare de cercetări aplicate care contribuie semnificativ la evaluarea şi îmbunătăţirea capacităţii de protecţie în faţa unor riscuri şi provocări la nivel naţional şi internaţional, reflectând încă o dată aplicabilitatea practică a cercetărilor realizate de experţii noştri pentru politicile şi deciziile publice”, a remarcat rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Marian Preda.

Prototipul unui instrument de evaluare a percepţiilor sociale privind rezilienţa societală dezvoltat de către echipa de cercetători a UB a fost prezentat în cadrul sesiunii plenare şi a fost primit cu mare interes de participanţi, ceea ce a demonstrat succesul colaborării instituţionale între UB şi structurile naţionale de profil, precum Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti.

Rezultatele prezentate la Bruxelles reflectă angajamentul şi contribuţia României la promovarea parteneriatelor strategice, concretizând, încă o dată, angajamentul Universităţii din Bucureşti pentru cercetarea de vârf.

Sursa: https://www.curentul.info/educatie/universitatea-din-bucuresti-prezenta-importanta-la-intalnirea-plenara-a-grupului-de-protectie-civila-al-nato/

Ultimă oră

Același autor