Sursa foto: Cristian Popescu Piedone
ANPC a verificat 82 de campusuri universitare. În urma controalelor, a aplicat 33 de sancțiuni și cerut închiderea temporară a șapte unități din cauza deficiențelor constatate în cantine și cămine studențești.
Președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a anunțat că a început o serie de controale în
le universitare, cu scopul de a verifica respectarea reglementărilor legale în vigoare în căminele și cantinele studențești.
Concret, au fost inspectate un total de 82 de campusuri universitare, care includ atât cămine, cât și cantine, fiecare cu mai multe structuri de cazare.
„În urma acestor verificări, au fost inspectate 78 de cămine studențești și 42 de cantine, iar în cazul a 62 de cămine studențești au fost identificate abateri de la legislația privind Protecția Consumatorilor. Ca urmare, s-au dispus măsuri pentru oprirea temporară a comercializării până la remedierea deficiențelor pentru 5 kg de produse alimentare în valoare de 340 lei. De asemenea, s-au luat măsuri de oprire definitivă a comercializării și retragere din circuitul uman pentru 224 kg de produse alimentare, în valoare de 6403 lei. Pentru deficiențele constatate, au fost aplicate un total de 33 de sancțiuni contravenționale, dintre care 17 au fost avertismente, iar 16 amenzi contravenționale în valoare de 192.000 lei”, se arată în comunicatul ANPC.
Mai mult, anunță instituția, șapte unități au fost închise temporar, ca urmare a deficiențelor constatate în blocurile alimentare sau grupurile sanitare. Vorbim despre Cantina Universității Sapientia Miercurea Ciuc, Cantina Complex Studențesc Leu, Cantina Universității Ștefan cel Mare Suceava, Cantina Liceului Tehnologic Edmond Nicolau Brăila, Cantina Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București – Centrul Universitar Pitești și Cantina Universității Vasile Alecsandri Bacău.
„În urma controalelor, au fost identificate și abateri în ceea ce privește calitatea serviciilor prestate în spațiile destinate educației. 19 unități au înregistrat deficiențe privind legalitatea funcționării sau existența Regulamentului de Organizare și Funcționare (ROF)”, precizează ANPC.
Printre abateri se numără lipsa huselor de protecție pentru perne, lipsa huselor pentru saltele, becuri arse, mobilier deteriorat, grupuri sanitare cu instalații incomplete și deteriorate, saltele neigienizate și deteriorate, infiltrații și igrasie, precum și lipsa unor spații corespunzătoare pentru spălarea hainelor și pregătirea meselor.
„În ceea ce privește cantinele și calitatea serviciilor alimentare, au fost identificate numeroase deficiențe, inclusiv proceduri nesigure de preparare și depozitare a alimentelor, ustensile necorespunzător igienizate, agregate frigorifice deteriorate, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, precum și nerespectarea temperaturii de păstrare a alimentelor. De asemenea, au fost identificate produse cu data durabilității minimale (DDM) sau a datei limită de consum (DLC) expirate, preparate păstrate la temperaturi necorespunzătoare și lipsa etichetelor de identificare. În ceea ce privește informarea consumatorilor, au fost identificate meniuri care nu conțineau informații despre alergeni sau valorile nutriționale, iar anumite produse alimentare nu aveau etichete corespunzătoare. Pentru remedierea deficiențelor constatate, au fost acordate termene corespunzătoare. De asemenea, au fost înmânate 50 de invitații, iar documentele de control vor fi finalizate ulterior”, arată, de asemenea, ANPC.