Sursa foto: antena3CNN
Extremismul ecologic, învins în bătălia pentru eliminarea sobelor pe lemne
Comisia Europeană a amânat planurile de a prezenta un plan de interzicere a vânzării de
și alte instalații de încălzire cu lemne începând cu 2027, considerând acest mod de încălzire a locuințelor dăunător mediului. Pe data de 12 februarie, urma să fie prezentat la Bruxelles un proiect de lege în acest sens, dar s-a decis amânarea acestui lucru ca urmare a opoziției parlamentarilor cehi și germani. România este una dintre țările puternic afectate dacă s-ar adopta o astfel de reglementare, în condițiile în care aproximativ 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemne de foc. În plus, avem și cel mai mare număr de persoane din UE care nu-și permit să-și încălzească locuințele.
Măsura vine după indignarea populară din Cehia și rezistența Partidului Popular European, cel mai mare grup politic de la Bruxelles, scrie euractiv.com care a consultat proiectul pe care l-a pregătit Comisia Europeană. „Această propunere ar putea afecta zeci de milioane de cetățeni europeni”, au avertizat doi europarlamentari cehi. „Pentru noi, sistemele de încălzire cu biomasă reprezintă o parte importantă a tranziției energetice, în special în zonele rurale”, a declarat, la rândul său, deputatul PPE Peter Liese, pentru Euractiv. Aceasta nu este prima dată când Bruxelles-ul face modificări de ultim moment privind reglementările din sectorul încălzirii în urma lobby-ului. Controversa privind sobele pe lemne amintește de disputa prelungită din Germania din 2023, referitoare la obligativitatea pompelor de căldură, care a determinat Comisia să renunțe la planuri similare la nivelul UE, mai subliniază Euractiv.
În cazul în care proiectul privind sobele și sistemele de încălzire pe lemne ar fi fost adoptat, el venea cu impunerea unor norme mai severe pentru emisiile de particule fine PM2.5, aliniindu-se la standardele actualizate ale UE, care urmăresc atingerea obiectivului de poluare zero până în 2050.
Cum arată situația în România
În România există, la ora actuală, aproximativ 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemne de foc, adică jumătate din total, iar 80.000 sunt localizate în București și Ilfov. Dintre acestea, 7.300 de gospodării sunt locuite de familii vulnerabile, care nu au bani nici măcar pentru aceste lemne, iar încălzirea pe timpul iernii este o problemă acută, arată datele centralizate de Asociația Energia Inteligentă și Crucea Roșie Română, prezentate în luna octombrie a anului trecut, în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului „Case cu Căldură”, prin care își propun să vină în sprijinul unor familii aflate în dificultate, prin distribuirea de lemne de foc necesare încălzirii locuințelor pe timp de iarnă. În cadrul acestei acțiuni a fost lansat „Registrul Caselor fără Căldură”.
39% dintre români sunt în sărăcie energetică
Datele colectate în cadrul studiului arată că românii sunt puternic dependenți de lemne pentru încălzirea locuințelor, dar și pentru prepararea hranei de zi cu zi. În mediul rural circa 80% din locuințe sunt încălzite cu lemne, aceasta fiind cea mai ieftină sursă de căldură pentru o populație care într-un procent semnificativ se confruntă cu dificultăți financiare.
Teleorman și Bacău sunt județele cu cele mai multe gospodării (1.600, respectiv 1.400) care folosesc ca sursă de încălzire sobe pe lemne și sunt locuite de persoane care trăiesc la limita sărăciei.
La polul opus se află județele Argeș, Bihor, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Neamț, Satu Mare, Vâlcea și Vrancea, cu cel mai mic număr de gospodării raportate ca fiind locuite de persoane vulnerabile, sub 100.
În momentul de față jumătate dintre români folosesc lemne de foc pentru a se încălzi.
În România 39% dintre români se găsesc în categoria oamenilor săraci energetici.
47,5% din spațiile de locuit din România, respectiv 71% din gospodăriile unifamiliale, sunt situate în mediul rural. Iar în mediul rural situația este precară, așa cum arătam mai sus: circa 80% din populația rurală folosește lemne pentru încălzire, potrivit datelor Observatorului Sărăciei Energetice.
Programul „Prima sobă”, pregătit să înceapă
Potrivit ministrului mediului, Mircea Fechet, programul „Prima sobă” va demara în cursul lunii februarie. Prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) va fi finanțată 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Din estimările specialiştilor, randamentul mediu al unei sobe, în mediul rural, în România, este de 20-25%. Instalațiile de încălzire pe lemne care vor fi achiziționate în cadrul acestui program trebuie să fie la un standard european, numit Eco Design, ceea ce presupune un randament de cel puţin 80%, adică beneficiarii vor consuma jumătate sau poate chiar o treime din cantitatea de lemn consumată în prezent pentru a încălzi aceeaşi suprafaţă. Prin acest program se estimează că anul acesta vor fi schimbate circa 50.000 de sobe.
Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/sobe-lemne-eliminare-gospodarii-bruxelles-proiect-989323.html