1.8 C
București
6 februarie, 2025

Laura Vicol, soțul acesteia și afaceristul Poștoacă, arestați preventiv în dosarul „Nordis”

Sursa foto: Hepta

Cea mai lungă așteptare a unui verdict: O noapte în arest, una acasă, două la tribunal. Curtea de Apel București a dat, parțial, dreptate procurorilor DIICOT

Trei dintre cei 11 inculpați reținuți, luni seara, de către procurorii DIICOT în dosarul „Nordis” au fost arestați, aseară, pentru 30 de zile, prin hotărâre a judecătorului de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București. Printre aceștia, se numără avocata Laura Vicol, fosta șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, și soțul acesteia, omul de afaceri Vladimir Răzvan Ciorbă. Aceștia au așteptat verdictul instanței chiar pe holurile Curții de Apel București și urmau ca, aseară, să fie din nou încarcerați în arestul Poliției Capitalei. Celelalte opt persoane pentru care s-a cerut instituirea măsurii arestării preventive au fost plasate sub control judiciar.

a venit la aproape 24 de ore de la expirarea ordonanțelor de reținere emise pe numele inculpaților, în cursul zilei de marți. După ce Laura Vicol, soțul acesteia și ceilalți angajați ai grupului „Nordis” și-au petrecut o noapte în arestul Poliției Capitalei, judecătorii au decis, în noaptea de marți spre miercuri, să amâne pronunțarea sentinței până ieri, la ora 17.00. Laura Vicol și ceilalți colegi din dosar au plecat, liberi, la casele lor, întorcându-se la instanță ieri după-amiază.

Specialiștii în drept arată că este complet neuzual ca instanța să amâne, timp de o zi, pronunțarea unei hotărâri cu privire la instituirea sau nu a unei măsuri preventive, cum ar fi arestarea preventivă.

Măsura arestării preventive a fost luată față de trei inculpați din dosar. Este vorba despre

, despre soțul ei,

, și despre asociatul acestuia din urmă, Gheorghe Emanuel Poștoacă.

Față de Nicolae Cristian Poștoacă, Florin Alexandru Poștoacă, Bogdan Adalbert Șaitoș, Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea, George Marian Ivan, Gabriela Alina Vasile și Cristian Andrei Matei, instanța a dispus instituirea măsurii controlului judiciar. Hotărârea Curții de Apel București nu este definitivă și va fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Grup infracțional organizat și delapidare

În acest dosar, inculpații sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat și delapidare cu consecințe deosebit de grave, după ce ar fi folosit în scop personal banii încasați de firmele din grupul Nordis de la clienții care voiau să cumpere apartamente.

Peste 100 de persoane au calitatea de parte vătămată în dosarul de la DIICOT, însă numărul păgubiților, potrivit dosarului de insolvență al companiei Nordis, ar fi de peste o mie de persoane fizice și juridice.

Aproape 50 de milioane de lei noi ar fi fost descoperiți de anchetatorii DIICOT în legătură cu fosta deputată Laura Vicol, reținută de procurori, luni seară, iar suma uriașă ar fi fost deja pusă sub sechestru. Aceste sume impresionante de bani nu s-ar fi aflat conturi bancare directe, aflate pe numele Laurei Vicol, ci pe numele mai multor interpuși persoane fizice, dar și în conturile companiilor Nordis.

Procurorii vorbesc, în actul de punere sub acuzare, despre existența unor probe certe care leagă familia Vicol-Ciorbă de aceste sume la care se pare că ar fi existat acces discreționar, chiar dacă părți din sumele de bani se regăseau în conturi ale unor persoane fizice altele decât soții Vicol-Ciorbă.

Judecătoarea Irina-Raluca Manu de la Curtea de Apel București este cea care a fost trasă la sorți să decidă dacă soții Vicol-Ciorbă urmau să-și petreacă sau nu următoarele 30 de zile în arest preventiv. Magistratul este același care, anul trecut, împreună cu colegul său de complet Florin Mihai Potcoavă, a dispus achitarea definitivă a fostei șefe AEP, Ana-Maria Pătru, în dosarul fabricat de procurorii DNA Lucian Onea și Cerasela Răileanu.

Percheziții și sechestre

Conform unui comunicat de presă, la datele de 3 și 4 februarie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 11 inculpați (șapte bărbați și patru femei), printre care se numără și fosta șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, și măsura controlului judiciar față de doi inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.

În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate și ridicate peste 50 de sisteme informatice și dispozitive de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri și hard disk-uri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro și alte monede, înscrisuri, obiecte de lux (ceasuri, bijuterii și genți ce poartă însemnele unor mărci cunoscute), precum și alte mijloace de probă.

Ioana Băsescu și Andreea Cozma, suspecte în același dosar, sunt cercetate în libertate

În referatul cu propunerea arestării preventive, anchetatorii susțin că Laura Vicol „nu manifestă decât dispreț față de clienții păgubiți, în condițiile în care conștientă fiind de proveniența infracțională a sumelor dobândite le epuizează rapid prin cheltuieli opulente și extravagante într-un interval de timp foarte scurt”.

Procurorii DIICOT au reținut, în acest dosar, constituirea unui grup infracțional organizat care ar fi delapidat aproape 200 de milioane de euro din banii clienților. Alte acuzații sunt de spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor. În cauză, au mai fost puși sub acuzare notarii publici Ioana Băsescu și Andreea Cozma.

Anchetatorii mai susțin că actele de urmărire penală au fost realizate cu sprijinul specialiștilor Direcției Generale Antifraudă Fiscală, iar activitățile judiciare și acțiunea au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu suportul jandarmilor din Inspectoratul General al Jandarmeriei.

Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/laura-vicol-vladimir-ciorba-arest-preventiv-dosar-nordis-988800.html

Ultimă oră

Același autor