astăzi, 15:27
Consultanţii Colliers estimează o creştere economică de puţin peste 2% în 2025, dar avertizează că riscurile rămân semnificative şi sunt mai degrabă orientate către un rezultat mai slab. Potrivit acestora, aderarea deplină la spaţiul Schengen începând cu 2025 şi dezvoltarea infrastructurii alimentează optimismul economic al României într-o perspectivă pe termen mai lung. Consultanţii Colliers estimează că preţurile locuinţelor ar putea creşte în perioada următoare şi afirmă totodată că revenirea românilor din diaspora devine tot mai evidentă. În cazul unei crize economice globale, România ar putea traversa un proces de ajustare dificil, comparabil cu cel din perioada 2009-2010, mai spun consultanţii.
”Economia României şi piaţa imobiliară intră în 2025 cu perspective pozitive pe termen lung, dar şi cu provocări semnificative pentru anul care a început”, anticipează consultanţii Colliers în raportul „Top 10 previziuni pentru piaţa imobiliară din România în 2025”.
Optimismul legat de potenţialul de creştere economică pe termen lung este susţinut de factori precum investiţiile în infrastructură, aderarea la Schengen, ecartul favorabil între productivitatate şi costuri pe piaţa muncii, precum şi de indiciile care sugerează că o parte a românilor plecaţi în străinătate încep să revină înapoi în ţară. Cu toate acestea, riscurile rămân ridicate, având în vedere creşterea economică modestă, deficitul bugetar foarte mare, instabilitatea politică şi contextul global dominat de incertitudini geopolitice şi economice.
Consultanţii Colliers estimează o creştere economică de puţin peste 2% în 2025, dar avertizează că riscurile rămân semnificative şi sunt mai degrabă orientate către un rezultat mai slab. În 2024, economia României a înregistrat un ritm de creştere lent, de sub 1%, mult sub aşteptările iniţiale de la începutul anului, de peste 3%.
”Deşi perspectiva pentru 2025 este moderat optimistă, susţinută de investiţii şi de un sector de consum încă stabil, vulnerabilităţile economice persistă. Cererea externă slabă, influenţată în special de situaţia economică din Germania, dar şi riscurile interne, precum un deficit fiscal ridicat şi un deficit de cont curent problematic, au un efect advers asupra percepţiei externe a României în rândul investitorilor. În cazul unei crize economice globale, România ar putea traversa un proces de ajustare dificil, comparabil cu cel din perioada 2009-2010”, spun consultanţii Colliers.
Instabilitatea politică şi incertitudinile rămân ridicate în 2025, subliniază consultanţii Colliers. România se confruntă cu o situaţie politică fără precedent, după ce Curtea Constituţională a anulat alegerile prezidenţiale şi a ordonat reluarea acestora, proces care va avea loc în această primăvară. Contextul este marcat de o coaliţie de guvernare fragilă, formată din mai multe partide unite în principal de o poziţie pro-europeană, şi o opoziţie puternică, dominată de trei partide eurosceptice.
Zgomotul politic şi incertitudinile sunt aşteptate să rămână la cote ridicate, mai ales că noul guvern va trebui să gestioneze cel mai mare deficit fiscal structural din UE, într-un context economic extern complicat. Această combinaţie face ca România să fie vulnerabilă la schimbări bruşte.
”Geopolitica rămâne în prim-plan, iar adaptabilitatea devine cheia pentru a face faţă unui mediu internaţional aflat într-o continuă transformare. „Nicio clipă de linişte” descrie cu acurateţe scena geopolitică actuală, afirmă consultanţii Colliers. De la noua administraţie Trump în SUA şi posibilele tensiuni comerciale între marile blocuri economice, la încetinirea economiei Chinei, războiul din Ucraina, crizele din Orientul Mijlociu şi incertitudinile din Asia de Sud-Est, lumea se confruntă cu un peisaj global extrem de provocator, definit de variabile imprevizibile. Regula nescrisă a ultimilor ani – „aşteaptă-te la evenimente neaşteptate”- rămâne mai valabilă ca oricând, iar 2025 nu face excepţie, avertizează experţii Colliers. În acest context global volatil, România îşi păstrează orientarea strategică fermă către blocul UE/SUA. Totuşi, ca economie mică şi deschisă, influenţa sa asupra marilor decizii globale este limitată, ceea ce impune o adaptabilitate constantă pentru a naviga printre schimbările rapide şi complexe ale peisajului internaţional”, consideră consultanţii.
Aderarea deplină la spaţiul Schengen începând cu 2025 şi dezvoltarea infrastructurii alimentează optimismul economic al României într-o perspectivă pe termen mai lung. Totodată, intrarea în programul de scutire a vizelor SUA impulsionează poziţia României la scară globală, în condiţiile în care, deja de anul trecut, România era pe poziţia a 7-a în clasamentul global al puterii paşaportului, alături de ţări precum Canada, Singapore şi Regatul Unit. Din punct de vedere economic, aderarea completă la Schengen este aşteptată să stimuleze un nou val de investiţii şi iniţiative de producţie pe termen mediu. În paralel, infrastructura rutieră continuă să se extindă semnificativ, atingând aproape 1.200 de kilometri de drumuri de mare viteză până la începutul lunii decembrie 2024. În plus, aproximativ 700 de kilometri sunt în construcţie, iar alţi 700 de kilometri se află în fazele pregătitoare, în timp ce investiţiile în căi ferate nu au fost uitate nici ele.
Potrivit consultanţilor Colliers, aceste realizări reprezintă factori determinanţi pentru optimismul economic pe termen lung, contribuind atât la reducerea discrepanţelor regionale, cât şi la consolidarea potenţialului de creştere al României.
Cererea relativ scăzută pentru închiriere redefineşte piaţa birourilor. Creşterea economică modestă din majoritatea ţărilor occidentale, incertitudinile interne şi momentumul nefavorabil moştenit din 2024 prefigurează un an 2025 dificil pentru piaţa locală de birouri.
Cererea nouă de închiriere ar putea rămâne la niveluri scăzute, comparabile cu anii anteriori sau chiar să atingă noi minime într-un scenariu economic advers, departe de recordurile din perioada 2017-2019.
Un aspect pozitiv pentru proprietarii de clădiri este absenţa unor livrări semnificative de noi spaţii de birouri în 2025, atât în Bucureşti (cu excepţia proiectului de mici dimensiuni One Gallery), cât şi în alte oraşe. Acest context favorizează o scădere treptată a ratei de neocupare pentru clădirile de calitate superioară, amplificând diferenţele dintre proiectele moderne, eficiente energetic şi bine poziţionate, şi cele mai puţin competitive. Această dinamică generează o piaţă duală, observă consultanţii Colliers, explicând că, pe de o parte, clădirile moderne şi bine poziţionate continuă să atragă chiriaşi, în timp ce spaţiile mai puţin performante se confruntă cu dificultăţi în a atrage sau menţine ocupanţii.
Piaţa industrială din România se temperează uşor în 2025, pe fondul activităţii economice relativ slabe pe plan extern. Factorii care susţin expansiunea sectorului logistic şi industrial rămân valabili pentru un orizont lung de timp: diferenţa favorabilă dintre salarii şi productivitate va continua să atragă companii interesate de relocarea producţiei, iar România continuă să aibă un stoc de spaţii industriale sensibil mai mic decât alte ţări vecine. În plus, dezvoltările de infrastructură vor continua să sprijine operaţiunile industriale şi logistice în diverse regiuni ale ţării pentru mulţi ani de aici înainte. Totuşi, veştile mai puţin optimiste din sectorul industrial german, în special din industria auto, influenţează negativ încrederea dezvoltatorilor şi chiriaşilor din România, determinând o abordare mai prudentă.
Consultanţii Colliers anticipează o temperare uşoară a cererii de închiriere în sectorul industrial şi logistic, cu un declin faţă de nivelurile record atinse în perioada post-pandemie. Cu toate acestea, cererea ar trebui să rămână peste valorile înregistrate în perioada 2017-2019. În ceea ce priveşte chiriile, acestea sunt aşteptate să rămână în mare parte stabile.
Expansiunea în retail accelerează în 2025, după câţiva ani de creştere mai lentă. Conform estimărilor preliminare, peste 200.000 de metri pătraţi de spaţii moderne de retail sunt programate pentru livrare în acest an, o creştere semnificativă faţă de cei aproximativ 160.000 de metri pătraţi finalizaţi în 2024, potrivit cifrelor preliminare. În perspectivă, consultanţii Colliers anticipează o intensificare a proiectelor de anvergură, iar 2027-2028 ar putea aduce livrări semnificative, inclusiv câteva malluri de mari dimensiuni.
Cele mai importante investiţii au în prim-plan jucători precum NEPI Rockcastle şi joint venture-ul Prime Kapital/MAS REI, cărora i s-a alăturat compania britanică M Core, după achiziţia portofoliului Mitiska la sfârşitul anului 2023. În paralel, dezvoltatorii mai mici, precum şi investitorii locali sunt şi ei foarte activi şi vizează oraşele de dimensiuni reduse, unde răspund cererii neacoperite prin proiecte precum parcuri de retail şi strip malluri, sprijinind astfel expansiunea reţelei de spaţii comerciale moderne la nivel naţional.
Recuperarea investiţiilor imobiliare continuă într-un context complex, estimează consultanţii Colliers. Previziunile pentru tranzacţii cu active imobiliare în 2025 sunt marcate de incertitudini, în contextul unor factori care acţionează în direcţii opuse.
Pe de o parte, sectorul imobiliar european ar putea beneficia de o recuperare, susţinută de atingerea unui posibil vârf al randamentelor în 2024 şi, în cazul României, există şi un impuls favorabil după un 2024 destul de reuşit din prisma activităţii tranzacţionale. Pe de altă parte, creşterea economică modestă din Europa, inclusiv din România, riscurile interne şi contextul extern plin de incertitudini complică perspectivele. Pe termen lung, România îşi menţine un potenţial semnificativ pentru investitorii care privesc dincolo de riscurile pe termen scurt. Randamentele din sectorul imobiliar comercial rămân atractive dintr-o perspectivă istorică, ceea ce continuă să facă ţara interesantă pentru investitori.
Cu toate acestea, justificarea acestor randamente poate deveni dificilă pentru unii cumpărători, în condiţiile unui cost suveran ridicat şi al tensiunilor regionale. Astfel, piaţa investiţiilor se anunţă a fi în continuare una provocatoare pentru finalizarea tranzacţiilor în 2025.
Consultanţii Colliers estimează că preţurile locuinţelor ar putea creşte în perioada următoare, însă evoluţia acestora depinde de mai mulţi factori. Dacă un scenariu economic negativ se va concretiza într-o deteriorare semnificativă a pieţei muncii, o creştere bruscă a şomajului ar putea avea un impact major, ducând la o scădere a preţurilor locuinţelor şi la o prăbuşire a vânzărilor. Pe de altă parte, preţurile actuale nu sunt atât de deconectate de realitate precum erau în perioada 2007-2008, ceea ce reduce riscul unei corecţii majore. În cazul în care activitatea economică va fi pe plus, chiar şi cu un avans mai modest, perspectivele în zona rezidenţială rămân pozitive.
O piaţă a muncii relativ stabilă şi cu avans salarial, scăderea ratelor dobânzilor şi încrederea consumatorilor – care se află la niveluri apropiate de recordurile din 2007-2008 – ar putea susţine un alt an solid pentru piaţa rezidenţială. Mai mult, dacă oferta va rămâne limitată şi economia generală va înregistra chiar şi o uşoară îmbunătăţire (excluzând eventuale modificări fiscale negative semnificative), există posibilitatea ca preţurile să accelereze pe termen mediu. În acest context, consultanţii Colliers preconizează tot mai multe discuţii, atât din partea clienţilor, cât şi a dezvoltatorilor şi investitorilor, privind implementarea unor scheme PRS (Private Rented Sector), un model care ar putea deveni din ce în ce mai popular în viitorul apropiat.
Revenirea românilor din diaspora devine tot mai evidentă. Consultanţii Colliers semnalează o tendinţă în creştere: tot mai mulţi români care au emigrat, în special în Europa de Vest, încep să revină în ţară sau iau în considerare această opţiune.
”Subiectul este frecvent abordat în presă, iar datele statistice încep să confirme un flux migrator net pozitiv, deşi încă modest. Acest fenomen este determinat în principal de factori precum dificultăţile economice din ţări precum Germania, Italia sau Spania, dar şi de îmbunătăţirea standardelor de viaţă în România. După decenii de scădere constantă, populaţia rezidentă a ţării a înregistrat o uşoară creştere în 2023, marcând un punct de cotitură important. Monitorizarea atentă a acestui trend este esenţială, deoarece o accelerare a revenirii românilor din diaspora ar putea deveni o sursă semnificativă de creştere economică pe termen lung pentru România”, adaugă ei.
Colliers oferă servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor, cu operaţiuni în 70 de ţări şi 22.000 de specialişti. Are venituri anuale de 4,5 miliarde de dolari şi active gestionate de 99 de miliarde de dolari.