Prof. dr. Vlad Ciurea spune ce trebuie să faci dacă apar brusc dureri de cap.
Acesta a vorbit despre
e și malformații arterio-venoase.
„Progresele în neurochirurgie vasculară sunt extraordinar de importante. Pe de o parte, abordul în microchirurgicale, în România vorbesc. S-au păstrat în câteva centre, și în București, în care s-au obținut rezultate sub microscop. Mă refer la anevrisme și malformații arterio-venoase. Rezultatele sunt foarte bune, chirurgia este realizată cât de repede posibil.
Dacă vorbim despre abdomen acut și trebuie imediat, înseamnă covorul roșu. Așa este și accidentul vascular de tip hemoragic cerebral: diagnosticat, făcută angiografia, RMN, CT scan, Angio CT, se vede leziunea, intervenția imediată. Nu că mâine, că vine șeful, că nu avem microscop… Imediat, în aceeași zi!
Avem deja acest lucru. S-a realizat în București, s-a realizat și conceptul de diagnostic neurologic. Când se produce cel de obstrucție vasculară, avem în tot Bucureștiul centrele care fac dezobstrucția vasculară, iar noi, partea chirurgicală în malformație, abordul malformației tip anevrism rupt, cât de repede posibil pentru a-i închide „robinetul”. Deci anevrismul trebuie închis.”, a explicat prof. dr. Vlad Ciurea.
Japonia face prevenție pentru anevrism
Acesta spune că există o metodă de depistare a anevrismelor înainte de rupere și este recomandat să le căutăm. Medicul a menționat exemplul Japoniei, unde se face prevenție pentru anevrismele intracraniene datorită predispoziției genetice a populației.
„Există totuși o metodă de a depista aceste anevrisme înainte să se rupă, și există indicație să le căutăm, pentru că nu sunt ușor de pus în evidență?”, a întrebat acad. prof. dr. Irinel Popescu.
„Da! Eu sunt un fan, de 7 ori am fost în Japonia, poate că plec și anul viitor. Am rămas uimit cum un profesor din Japonia a apărut în Guinness Book cu 3500 de anevrisme operate. E o cifră impresionantă. Japonezii fac preventiv, fiind o nație care, genetic, au foarte multe anevrisme intracraniene, ei fac preventiv. Te doare capul dintr-o dată – angio CT. Dintr-o dată! Nu se jenează.”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea.
Recomandări pentru români
Prof. dr. Vlad Ciurea recomandă Angio CT sau Angio RMN pentru populația activă din România, în special persoanelor de peste 40 de ani, expuse stresului, tensiunii arteriale ridicate și fumatului. Medicul a subliniat că este important să se facă aceste investigații la cele mai mici simptome, cum ar fi migrene inexplicabile sau cefalee persistentă, pentru a lua măsuri preventive.
„Angio CT-ul, într-adevăr, nu e atât de invaziv ca angiografia. Le-ați recomanda populației din România și căror grupe de risc?”, a întrebat acad. prof. dr. Irinel Popescu.
„Populația din România cu grupa de risc este populația activă, că anevrismul intracranian apare la populația activă, deci 40 de ani, în plină putere, și care este și supusă stresului și creșterii tensiunii arteriale. Dacă mai punem și fumatul, am pus totul. .
La cele mai mici simptome: un sindrom migrenos fără explicație, o cefalee care nu trece. Aș recomanda această investigație – Angio CT sau un Angio RMN – care să vadă imediat pentru, că e bine ca măsurile să fie luate preventiv, nu curativ.”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea la emisiunea Academia de Sănătate, de pe DC News și DC Medical.