13.5 C
București
9 ianuarie, 2025

Unde se aruncă brazii de Crăciun după sărbători. Primăriile din București și din țară au anunțat amenzi pentru nerespectarea regulilor

Din articol

Sunt încă multe persoane care respectă tradiția de a păstra bradul natural împodobit până la sărbătoarea de

, din 7 ianuarie. Însă, de la această dată, străzile sunt pline de arbori aproape uscați, lăsați la întâmplare. Primăriile din București și din țară au anunțat că există programe gratuite de colectare a brazilor de Crăciun, din locurile special amenajate în acest sens, iar cine nu respectă regulile poate primi amendă de până la 500 de lei.

Brazii uscați și colectați în mod corespunzător sunt transformați în îngrășământ sau peleți, contribuind, astfel, la protejarea mediului. Pentru fiecare sector din București, autoritățile au precizat care este programul de colectare a brazilor de Crăciun pentru următoarea perioadă, dar și adresa centrelor unde pot fi aduse deșeurile, în mod voluntar.

Pentru a putea fi reciclați, brazii trebuie curățați de resturi de beteală sau de alte materiale folosite pentru prinderea globurilor.

Primăriile din București și din țară colectează gratuit brazii de Crăciun

Firmele care au contracte cu unitățile administrativ-teritoriale pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor organizează, pe parcursul lunii ianuarie, chiar și în luna februarie, campanii gratuite de colectare a brazilor uscați, astfel încât aceștia să ajungă în stațiile de compostare, pentru a fi transformați în compost. Programul de colectare este anunțat pe site-ul propriu al primăriilor ori prin anunțuri afișate în locuri publice.

„Brazii uscați sunt un reciclabil valoros. Să îi ajutăm să se întoarcă în natură, depozitându-i doar în vecinătatea platformelor de colectare pentru ca firmele de salubritate să îi poată lua și preda reciclatorilor. Facem apel la locuitorii din zonele de blocuri să depoziteze brazii exclusiv la punctele de colectare a deșeurilor aflate în imediata vecinătate a imobilelor, nu pe aleile de acces, trotuare, spații de parcare sau spații verzi, este anunțul lui Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) publicat pe

a instituției.

Unde se aruncă brazii de Crăciun în fiecare sector din Capitală

Primăria Sector 1 București

pe pagina de Facebook: “Nu aruncați la întâmplare brazii de Crăciun pentru că, în această perioadă, îi colectăm gratuit fie că locuiți la bloc, fie într-una din zonele de case. Fiecare brad colectat înseamnă mai puțin gunoi pe domeniul public, dar și un exemplu de responsabilitate în domeniul reciclării.

Cei care locuiesc la blocuri sunt rugați să adune brazii în zona ghenelor de gunoi și să anunțe operatorul de salubrizare la numărul de telefon: 021.9460 sau la adresa de e-mail: secretariatsalubritate@romprest.eu

Pentru locuitorii din zonele de case, colectarea se face în fiecare sâmbătă și duminică cu o programare, în prealabil, la aceleași date de contact ale operatorului de salubrizare.

Vă reamintim că depozitarea brazilor pe domeniul public (spații verzi, la stâlpi, la colțul blocului, pe trotuare sau în grădinile blocurilor) este ilegală și se sancționează cu amendă de până la 500 lei „.

Primăria Sector 2 București

pe pagina de Facebook: “În lunile ianuarie și februarie 2025, operatorul de salubritate va colecta gratuit şi separat brazii de Crăciun de la noi din sector. Acţiunea se va desfăşura în fiecare zi de luni, miercuri și vineri, inclusiv în programul de noapte. Îi puteţi aduce şi voluntar, de luni până sâmbătă, în cele două centre deschise în sector pentru preluarea gratuită a deşeurilor:

Centrul Obor – Adresa: Str. Heliade Rădulescu nr. 33, Sectorul 2. Orar: luni – sâmbătă 08:00-16:00;

Centrul Baicului – Adresa : Str. Baicului nr. 69, Sectorul 2.Orar: luni – sâmbătă 08:00-16:00”.

Primăria Sector 3 București

pe pagina de Facebook: „Primăria Sectorului 3 face un apel către cetățeni să evite aruncarea la întâmplare a brazilor care au decorat casele de sărbători și să respecte punctele de colectare stabilite. Cetățenii Sectorului 3 sunt rugați să îi depoziteze în zona ghenelor de gunoi sau la pubelele stradale din apropierea blocurilor, de unde vor fi ridicați zilnic de echipele de salubritate. Astfel, aleile de acces, trotuarele, parcările sau spațiile verzi vor rămâne libere.

Serviciul de ridicare a brazilor naturali este pus la dispoziție gratuit de Direcția Generală de Salubritate Sector 3. Cetățenii care doresc să facă sesizări sau au nelămuriri cu privire la strângerea brazilor de sărbători pot apela următoarele numere de telefon: 0720.777.511, 0720.777.512, 0720.777.513, 0720.777.514 și 0720.777.515.

Brazii nu trebuie aruncați la întâmplare pe domeniul public, deoarece se aplică amenzi, conform legii”.

Primăria Sector 4 București

În Sectorul 4, cetățenii pot lăsa brazii lângă ghenele de gunoi, de unde, ulterior, vor fi ridicați de echipele de la salubrizare.

Primăria Sector 5 București

pe pagina de Facebook: „În perioada 4-16 ianuarie 2025, Primăria Sectorului 5, prin societatea Salubrizare Sector 5, vine în sprijinul dumneavoastră prin colectarea separată a brazilor de Crăciun.

Aceștia vor fi preluați din dreptul porții, pentru locuințele individuale și din spatele blocurilor, pentru asociațiile de proprietari. Programul de colectare se desfășoară în regim 24/24, cu treceri multiple pe fiecare zonă, până la finalul campaniei.

Vă rugăm să nu abandonați brazii pe domeniul public. Brazii trebuie să fie curățați de orice decorațiuni. Toți brazii colectați se vor toca și se vor depune la compost, urmând ca materialul rezultat să fie folosit pentru reamenajarea parcurilor din Sectorul 5″.

Primăria Sector 6 București

pe pagina de Facebook: „Vă mulțumim că nu aruncați brazii de la geam, ci îi scoateți civilizat la ghena blocului, la poartă ori îi duceți la unul din cele 12 puncte de colectare din sector. Îi strângem, îi tocăm și îi reintroducem în circuit prin reciclare. Facem compost pentru plante și o alta parte din rumegușul obținut pleacă către producătorii de peleți și către cei care fac diverse obiecte pentru animalele de companie. Există 12 puncte de colectare în sector distribuite astfel:

În Militari:

Centrul 5: str. Fabricii cu str. Apeductului;

Centrul 9: str. Liniei cu str. Timonierului;

Centrul 10: str. Performanței 45;

Centrul 12: str. Apusului 27, aproape de Bd. Uverturii.

În Crângași și Giulești :

Centrul 4: str. Giulești vis-a-vis de Institutul Pasteur;

Centrul 8: Piața Crângași, în spate la Tip-Top.

În Drumul Taberei :

Centrul 1: str. Valea Ialomiței cu str. Poarta Sărutului;

Centrul 2: str. Pasărea în Văzduh cu str. Pupăza cu Moț;

Centrul 3: str. 1 Mai 57-59 (parcare lateral Auchan);

Centrul 6: str. Valea Argeșului – capăt troleibuz;

Centrul 7: Bd. Timișoara 35;

Centrul 11: Bd. Drumul Taberei cu str. Târgu Neamț.

O altă variantă, pentru predarea brazilor uscați, în vederea reciclării, o reprezintă punctele de colectare organizate de marii retaileri, unde cei care predau bradul uscat sunt recompensați cu vouchere valorice ce pot fi utilizate la cumpărături. Toate aceste campanii sunt anunțate, de asemenea, pe site-urile sau paginile de social media ale magazinelor respective.

Există campanii de colectare a brazilor de Crăciun și în alte orașe din țară

Spre exemplu, locuitorii din Timișoara sunt sfătuiți să lase brazii de Crăciun lângă pubela neagră de deșeuri reziduale sau să îi predea la centrele de colectare din orașe în perioada 13-24 ianuarie 2025.

Locuitorii de la bloc, din Pitești, pot depozita brazii în perioada 8 -31 ianuarie lângă platformele de colectare a deșeurilor, într-un singur loc care să fie accesibil utilajelor. Cei care stau la casă pot scoate brazii la poartă, odată cu pubela pentru deșeuri menajere.

Locuitorii altor orașe din România pot intra pe pagina de Facebook sau site-ul Primăriei pentru a vedea programul de colectare a brazilor de Crăciun.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/unde-se-arunca-brazii-de-craciun-dupa-sarbatori-primariile-din-bucuresti-si-din-tara-au-anuntat-amenzi-pentru-nerespectarea-regulilor-3072243

Ultimă oră

Același autor