Relația între pictură și muzică, între arta plastică și arta muzicală – în jurul acestui subiect și-au construit cei doi invitați ai Institutului Cultural Român de la Tel Aviv discursul, în cadrul vernisajului ultimei expoziții din anul 2024, găzduită de Galeria ICR.
Expoziția intitulată „Time – Timpul meu” a pictorului israelian de origine română Iosif Wechsler este vizitabilă în perioada 21.11.2024 – 17.01.2025. Proiectul expozițional, care conține lucrări realizate în diverse tehnici (acuarelă, acrilic, cărbune), a fost vernisat pe 23 decembrie, în sala mare de evenimente a ICR Tel Aviv.
Numerosul public a putut beneficia de prezența – pe lângă aceea a artistului – a unui invitat celebru: prof. Zvi Avni, muzician, compozitor, laureat al prestigiosului Premiu Israel și a numeroase alte distincții din Israel și din lume. „Îl avem, iată, alături, pe acest gigant al culturii israeliene și mondiale, arhicunoscut pentru vasta sa activitate culturală, educator versatil, compozitor și maestru, profesorul emerit Zvi Avni” – l-a introdus Wechsler pe invitatul de onoare al serii, aplaudat la scenă deschisă de publicul din sală.
Martin Salamon , directorul ICR Tel Aviv, a subliniat că seria de expoziții organizate și găzduite de Institutul Cultural Român, în cadrul cărora sunt expuse lucrările unor artiști plastici israelieni originari din România, este un proiect care are, de acum, o tradiție și istorie îndelungată. „Artiștii, oamenii de cultură și de știință emigrați în Israel din România au reușit, de-a lungul deceniilor, să își pună amprenta pe dezvoltarea și formarea societății israeliene, fiind apreciați la scară largă în vechea-noua lor țară. Astfel, ei constituie o punte de legătură între cele două țări, între cele două culturi” – a accentuat Salamon.
„Pictura lui Josef Wechsler îmbină realismul expresiv cu abstracția, permițând în același timp influențe muzicale. Este greu de descris cât de copleșitoare este influența muzicii asupra lucrărilor sale, neavând neapărat un mentor precum [Vasili] Kandinsky, de exemplu, marele teoretician rus al artei, pionier al artei abstracte occidentale. Cert este însă că printre marii artiști care i-au influențat arta se numără, pe lângă Kandinski, și Paul Klee. Iosif Wechsler caută mereu să se exprime în pictură în mod asemănător muzicii, încearcă să creeze compoziții care să aibă un efect similar asupra privitorului, cum are muzica asupra ascultătorului” – a descris Zvi Avni relația artei plastice cu muzica în opera lui Josef Wechsler.
Una dintre „piesele de rezistență” ale expoziției este caietul de schițe din anul 1938 al mamei artistului, Ivy Wechsler, expus în vitrinele din foaierul Galeriei ICR Tel Aviv. „Acesta este singurul suvenir care i-a supraviețuit mamei mele: caietul ei de schițe de anatomie artistică, de la studiile de sculptură începute la Academia de Artă din București, de unde a fost dată afară odată cu ascensiunea fascismului în România” – a prezentat Wechsler această adevărată relicvă de familie.
Iosif Wechsler s-a născut la București, unde și-a petrecut perioada copilăriei și a adolescenței. A simțit fascinația pentru studiul desenului și al culorii de la o vârstă fragedă. În 1959, pe când avea 14 ani, familia sa a emigrat în Israel, unde a făcut, în paralel, studii superioare de pictură, dar și de matematică, specializându-se ulterior în cercetarea cibernetică. Însă toată viața s-a dedicat, în egală măsură, picturii, având studii de specialitate la Școala Superioară de Pictură din Tel Aviv. Cu o susținută și bogată activitate creativă, a avut de-a lungul timpului expoziții personale la galerii din orașele Ramle, Natania, Herzliya, Ierusalim, Tel Aviv, dar și în afara Israelului, în Germania, Austria și România (la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca). A fost, de asemenea, președintele Uniunii Artiștilor din Herzylia, ocupând și funcția de director al galeriei municipale („casa artiștilor”) din orașul israelian.